FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odluka Feda katapultirala cijene europskih dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 19. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u četvrtak nakon što je američka središnja banka ugodno iznenadila investitore, odgodivši odluku o smanjenju poticaja za gospodarstvo, pa su burzovni indeksi zabilježili najviše razine u više godina.

Londonski FTSE porastao je 1,37 posto na 6.651 bod, frankfurtski DAX za 1,04 posto na 8.722 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,91 posto i iznosio 4.207 bodova.

Fed je jučer nakon zatvaranja europskih tržišta objavio da će nastaviti kupovati 85 milijarde dolara obveznica mjesečno, suprotno očekivanjima i signalima da bi već ovog mjeseca mogao početi smanjivati taj iznos, nagađalo se za pet do 10 milijardi dolara mjesečno.

U takvom je okruženju indeks VSTOXX koji mjeri nagle oscilacije u cijenama dionica, oslabio 5,4 posto, spustivši se na najnižu razinu u mjesec dana kao signal naglog jačanja sklonosti ulagača riziku.

"To je sasvim razumna reakcija (Feda). Tržište je bilo u krivu. Pogrešno su protumačili signale američke središnje banke", konstatirao je Michael Hewson, tržišni analitičar tvrtke CMC Markets.

Najveći je dobitnik danas bio rudarski sektor, čije su dionice u prosjeku poskupjele 2,6 posto. Cijene dionica rudarskih kompanija Randgold Resources i Fresnillo porasle su 7,7 odnosno pet posto nakon što je cijena zlata dosegnula najvišu razinu u tjedan dana.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 1,8 posto, na 14.766 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙