FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obnovljena napetost oko proračuna i plafona zaduživanja u SAD-u pritisnula europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 25. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u srijedu zbog zabrinutosti da američki Kongres možda neće usvojiti proračun na vrijeme da spriječi blokadu rada vlade.

Londonski FTSE pao je 0,48 posto na 6.539 bodova, frankfurtski DAX za 0,45 posto na 8.620 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,48 posto i iznosio 4.176 bodova.

Među najvećim je pojedičnim gubitnicima bila nordijska banka Nordea, cijena čijih je dionica oslabila 3,1 posto nakon što je švedska vlada objavila da je prodala preostalih sedam posto udjela u toj kompaniji po cijeni od 76 švedskih kruna po dionici, što je četiri posto manje od cijene Nordeine dionice u vrijeme zatvaranja tržišta u utorak.

Investitori su i dalje na oprezu jer prijeti opasnost da američki Kongres do 1. listopada ne prihvati savezni proračun, što bi moglo dovesti do prestanka financiranja pojedinih državnih službi. Tržište je također na oprezu zbog predstojećih pregovora o podizanju plafona za dozvoljeno zaduživanje države sa sadašnjih 16.700 milijardi dolara, kao i zbog mogućeg smanjenja poticajnih mjera monetarne politike.

"Ulagači i dalje zbunjuje FED-ova monetarna politika, a fokus se sada preusmjerava na pregovore demokrata i republikanaca u Washingtonu. Nakon snažnog rasta cijena prevladava izražen oprez", rekao je Guillaume Dumans iz tvrtke 2Bremans.

Fedove poticajne mjere bitno su pridonijele snažnom rastu svjetskih tržišta dionica u prošloj godini, uključujući i ona u Europi. Pokazatelji također signaliziraju da je motor rasta bio višak likvidnosti a tek u manjoj mjeri poboljšani organski poslovni rezultati kompanija.

Podaci tako pokazuju da analitičari kontinuirano snižavaju prognoze zarade euroskih kompanija.

Riccardo Designori, analitičar u milanskoj tvrtki Brown Editore, napominje ipak da usprkos nastavljenim rizicima europske dionice predstavljaju dobru priliku za ulaganja, posebno u usporedbi s imovinom s fiksnim prinosima, a kao razlog navodi u prvom redu njihov potencijal za rast vrijednosti.

„Povjerenje se popravlja, industrijska proizvodnja raste a bilježimo i jak priljev investicija u Europu, posebno kada su u pitanju američki i japanski ulagači", dodaje.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,76 posto na 14.620 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙