FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice porasle, čeka se Fedova odluka o poticajnim mjerama

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 18. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u srijedu budući da ulagači prilično smireno očekuju izglednu odluku američke središnje banke o smanjenju stimulativnog programa za gospodarstvo.

Londonski FTSE porastao je 0,1 posto na 6.576 bodova, frankfurtski DAX za 0,45 posto na 8.635 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,56 posto i iznosio 4.168 bodova.

Fedova odluka bit će objavljena večeras, nakon zatvaranja europskih tržišta dionica, ali je već proteklih tjedan dana snažno utjecala na trgovanje.

Očekuje se da će američka središnja banka objaviti smanjenje programa kupovine obveznica čija mjesečna vrijednost trenutno iznosi 85 milijardi dolara. Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđaju njegovo smanjenje za 10 milijardi dolara mjesečno, iako neki procjenjuju da bi iznos mogao biti i manji.

Tržišta su i dalje relativno mirna, usprkos bojaznima da bi se stanje u gospodarstvu moglo pogoršati nakon povlačenja poticaja.

Starteg Jim Reid iz Deutsche Banka napominje da se gospodarski podaci poboljšavaju, ali ne dovoljno stabilno da opravdaju ubrzano povlačenje Fedovih poticaja.

Među dobitnicima na tržištu izdvajala se britanska inženjerska grupa Smiths Group, čije su dionice poskupjele 3,5 posto nakon što je najavila isplatu posebne dividende od 30 penija po dionici u poslovnom izvješću za tekuću godinu.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 1,35 posto, na 14.505 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙