FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi iPhone oraspoložio ulagače na europskim tržištima dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 11. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Ulagače na europskim tržištima dionica oraspoložilo je danas Appleovo predstavljanje dva nova modela iPhonea koji su potaknuli snažan skok cijena dionica njegovog europskog partnera, proizvođača čipova ARM Holdings.

Frankfurtski DAX porastao je tako 0,56 posto, na 8.494 boda, dok je pariški CAC stagnirao i iznosio 4.117 bodova. Londonski FTSE bio je pak u blagom minusu, od 0,06 posto, na 6.580 bodova.

Cijene dionica ARM-a porasle su 4,6 posto nakon što je Apple predstavio novi model telefona koji koristi najnoviju tehnologiju te britanske kompanije.

"To je prvi uređaj koji ima ARM-ovu tehnologiju najnovije generacije... Dakle, to je vrlo pozitivno za ARM", kazao je analitičar Andrew Dunn iz tvrtke RBC Capital Markets.

Lansiranje novog Appleovog telefona pritisnulo je pak cijene dionica tvrtke Gemalto, koje su pale 4,6 posto zbog razočaranja što novi uređaj nema NFC tehnologiju.

Širi europski indeksi uspjeli su pak zadržati zamah rasta nakon što je oslabila prijetnja američkog vojnog napada na Siriju, a najnoviji podaci ukazali na održiviji globalni gospodarski oporavak.

Analitičari procjenjuju da su slabe šanse za daljnji rast tržišta dionica u kratkoročnoj perspektivi budući da ulagači čekaju oporavak poslovnih rezultata kompanija a koči ih i moguće povlačenje monetarnih poticaja za gospodarstvo u SAD-u.

„Bojazni vezane za neke poteze koji se očekuju u kratkoročnoj perspektivi (kao što je smanjivanje poticaja u Sjedinjenim Američkim Državama) mogu ove jeseni prouzročiti nestabilnost na tržištu dionica, no ukupni trend poboljšanja profitabilnosti dobar je znak“, rekao je Richard Buxton iz tvrtke Old Mutual Global Investors.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,01 posto na 14.425 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙