FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mirno na europskim burzama nakon odluke Feda

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 20. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Trgovanje na europskim burzama bilo je u petak mirno a cijene dionica zadržale su se nadomak najvišim razinama u pet godina.

Londonski FTSE kliznuo je 0,03 posto na 6.623 boda, frankfurtski DAX porastao je 0,15 posto na 8.708 bodova a na približno istom postotnom dobitku bio je i pariški CAC, dosegnuvši 4.209 bodova.

Nagli skok potražnje za rizičnom imovinom nakon odluke američke središnje banke o zadržavanju monetarnih poticaja za gospodarstvo postupno se stišava i sada je nastupila faza procjene promijenjenih portfelja.

"Ulagače sada zabrinjava nedostatak potencijalnih pozitivnih katalizatora za razdoblje koje je pred nama", kazao je Guillaume Dumans iz tvrtke 2Bremans.

Dionice Adidasa bili su među najvećim gubitnicima na europskim tržištima, izgubivši na vrijednosti 4,4 posto nakon što je taj njemački proizvođač sportske odjeće upozorio na izglede dobiti za 2013.

Cijene dionica njemačkog distributera energije RWE-a također su potonule nakon što je snizio dividendu, i to za 3,5 posto.

Fedov program kvantitativnog olakšavanja bio je glavni čimbenik globalnog rasta cijena dionica u posljednjih godinu dana. To sugerira da je razlog rasta cijena bio višak kapitala na financijskim tržištima a ne poboljšana temeljna dobit kompanija.

Podaci pokazuju da analitičari i dalje snižavaju prognoze dobiti europskih kompanija.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,16 posto, na 14.742 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙