FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Politička neizvjesnost u Italiji i zrakoplovni sektor pritisnuli europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 4. rujna 2013. (Hina/Reuters) Europske dionice oštro su pale u srijedu, pritisnute talijanskim dionicama koje je pogodila politička neizvjesnost u zemlji, a uteg su bile i zrakoplovne kompanije nakon što je Ryanair upozorio na dobit a cijene nafte porasle zbog moguće vojne intervencije u Siriji.

Londonski FTSE pao je 0,42 posto na 6.441 bod, frankfurtski DAX za 0,6 posto na 8.143 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,82 posto i iznosio 3.940 bodova.

Najviše je, čak 1,9 posto, pao talijanski burzovni indeks FTSE MIB, zbog obnovljene neizvjesnosti u vezi s opstankom vlade u Rimu. Pojedine talijanske novine objavile su danas da Silvio Berlusconi razmišlja o rušenju koalicijske vlade na čelu s premijerom Enricom Lettom.

Dodatni su uteg za europske burzovne indekse bile zrakoplovne kompanije, pritisnute usporavanjem europskog gospodarstva. Ryanair je danas upozorio na slabe rezervacije i prognozirao da će europsko zrakoplovno tržište u narednim mjesecima biti slabije nego što se očekivalo. Cijene njegovih dionica pale su 12,6 posto, slijedom čega je i cijeli sektor u prosjeku oslabio 2,3 posto.

Aviokompanije muči i mogućnost vojne intervencije i posljedičnog rasta cijena nafte. Analitičari banke Societe Generale procijenili su da će pad cijena dionica na tržištu biti ograničen u slučaju vojne intervencije Zapada u Siriji, pod uvjetom da cijene nafte ne poskoče sa sadašnjih 115 na 150 dolara za barel.

Američki predsjednik Barack Obama dobio je potporu za napad na Siriju od ključnih zastupnika u Kongresu a Rusija nije isključila mogućnost da odobri vojnu akciju ako se dokaže da je u Damasku izveden napad kemijskim oružjem.

"Neizvjesnost vezana za visoku cijenu nafte značit će dodatni pritisak za profitne marže svih niskotarifnih zrakoplovnih kompanija... Ulagači se rješavaju imovine koju smatraju rizičnom zbog neizvjesnosti oko Sirije", zaključuje Jordan Hiscott, trgovac Gekko Global Marketsa.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,54 posto na 14.053 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙