FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 2. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BEČ/KLAGENFURT - Europska je komisija produljila rok za prodaju Hypo banke u Hrvatskoj do 2015. godine, objavio je u ponedjeljak austrijski tisak, tvrdeći kako je Austrija postigla s EK kompromis glede saniranja koncerna Hypo. Bruxelles je prihvatio plan saniranja koncerna Hypo, objavio je u ponedjeljak list "Die Presse", pozivajući se na izvore u Europskoj komisiji. Prema istom izvoru, EK je dao zeleno svjetlo i za državnu pomoć Austrije koncernu. Komisija je produljila rok za prodaju 250 poslovnica banke u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Komisija je ranije tražila gašenje koncerna još ove godine, na što je austrijska ministrica financija Maria Fekter predložila kompromisno rješenje, koje je komisija i prihvatila. Ono predviđa prodaju austrijskih poslovnica ulagaču iz Indije do kraja godine, gašenje poslovnica u Italiji te produljenje roka za prodaju poslovnica u Hrvatskoj i drugim zemljama u jugoistočnoj Europi, piše "Die Presse".

STOCKHOLM - Najveći svjetski proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson u ponedjeljak je objavio da će u idućih pet godina izgraditi tri nova podatkovna centra ukupne vrijednosti oko sedam milijardi švedskih kruna (802,2 milijuna eura). U priopćenju se navodi da će Ericsson graditi dva podatkovna centra u Švedskoj, u Stockholmu i Linkoepingu, a jedan u Kanadi, u Montrealu. Dva švedska počet će s radom krajem ove odnosno iduće godine a onaj u Kanadi početkom 2015., navodi se u priopćenju. Novi centri prostirat će se na ukupnoj površini 120 tisuća kvadratnih metara, što otprilike odgovara površini 14 nogometnih igrališta. Bit će locirani blizu vodećih Ericssonovih središta za istraživanje i razvoj i funkcionirati kao nova platforma za više od 24 tisuće inženjera angažiranih na tim zadaćama, ističe se. Najveće Ericssonovo središte za istraživanje i razvoj nalazi se u Švedskoj i zapošljava devet tisuća radnika. Drugi su veliki centri locirani u Kini, SAD-u, Kanadi i Mađarskoj, ističu u švedskoj kompaniji. Prošle je godine Ericsson u istraživanje i razvoj uložio 32,8 milijardi švedskih kruna, što odgovara oko 14 posto prihoda kompanije, dodaju.

LONDON - Dolar se danas na međunarodnim deviznim tržištima zadržao blizu najviše razine u mjesec dana prema jenu jer su se stišale zabrinutosti u vezi moguće vojne intervencije protiv Sirije, smanjivši potražnju za japanskom valutom, inače smatranom sigurnim utočištem u nemirna vremena. Dolar je u takvim okolnostima poskočio prema jenu 0,9 posto, na 99,24 jena. Ranije se nakratko popeo i do 99,435 jena, što je njegova najviša razina od 2. kolovoza. Na znatnijem dobitku prema jenu bila je i jedinstvena europska valuta, poskočivši 1,1 posto, na 131,14 jena. Prema dolaru je pak blago oslabila, za 0,17 posto, na 1,3210 dolara. Jen inače dobiva na vrijednosti u razdobljima tržišnih previranja a u posljednje je vrijeme jačao jer su ulagači izbjegavali rizike zbog jačanja napetosti u Siriji i rješavali se imovine tržišta u nastajanju, polako se pripremajući za početak ukidanja monetarnih poticaja u SAD-u. Odgoda moguće vojne akcije protiv Sirije nakon što je američki predsjednik Barack Obama odlučio zatražiti 'zeleno svjetlo' američkog Kongresa smanjila je napetosti na tržištima i potražnju za jenom.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙