FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 30. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Osobna potrošnja i inflacija su u Sjedinjenim Državama tek blago porasle u srpnju, što navodi na zaključak da održivi oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva, a time i ukidanje monetarnih poticaja, nije gotova stvar. Osobna potrošnja porasla je u srpnju 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, izvijestilo je ministarstvo trgovine. Uteg je bila nepromijenjena razina potrošnje na usluge, smanjena izdvajanja za trajne proizvode poput automobila, te slabi rast primanja, također za samo 0,1 posto. U lipnju je osobna potrošnja porasla za blago naviše revidiranih 0,6 posto. Slaba potrošnja u prošlom mjesecu prigušila je inflatorne pritiske, pa je i indeks potrošačkih cijena porastao za samo 0,1 posto, signalizirajući usporavanje rasta cijena u odnosu na lipanjskih 0,4 posto. Na godišnjoj su razini potrošačke cijene u srpnju porasle 1,4 posto, nakon 1,3-postotnog rasta u lipnju.

MILANO - Italija će u ovoj godini izdati dodatnih 10 milijardi eura obveznica za potrebe financiranja dospjelih obaveza prema privatnim kompanijama, kazao je u petak za Reuters izvor iz ministarstva gospodarstva. Time bi se ukupan ciljani iznos ovogodišnjih izdanja obveznica poveća na oko 460 milijardi eura, s trenutnih 450 milijardi eura. "Sredstva za podmirivanje 10 milijardi eura dospjelih obveza bit će namaknuta izdanjem novih obveznica", rekao je izvor. Italija je već u travnju povisila ciljani iznos za izdanja obveznica u ovoj godini, na nešto više od 450 milijardi eura, nakon što je Rim obećao da će ove godine podmiriti 20 milijardi eura dospjelih a nepodmirenih obveza prema privatnim kompanijama. Na ovotjednom sastanku vlada je iznos obveza koje planira podmiriti u ovoj godini povećala za dodatnih 10 milijardi eura.

TOKIO - Japanske su potrošačke cijene u prošlom mjesecu zabilježile najveći skok u gotovo pet godina, pokazali su danas objavljeni podaci, ulijevajući nadu da se bliži kraj razdoblja deflacije. Indeks potrošačkih cijena koji ne uključuje oscilacijama podložne cijene svježih prehrambenih proizvoda porastao je u srpnju 0,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To je njegov najveći rast od studenog 2008. kada je uvećan jedan posto. Podatak predstavlja dobru vijest za premijera Shinza Abea koji je obećao da će izvući Japan iz 15-godišnjeg razdoblja gospodarske slabosti i potaknuti rast cijena i plaća kako bi aktivnosti ponovo zabilježile uzlazni trend. Srpanjski rast cijena nadovezuje se na onaj u lipnju kada su cijene porasle prvi puta u 14 mjeseci, a uvećane su 0,4 posto, stoji u izvješću. Pritom pomnija analiza podataka navodi na zaključak da bitka protiv deflacije još ni izdaleka nije dobivena. Tako je potrošnja kućanstava u srpnju porasla na godišnjoj razini neznatnih 0,1 posto a raspoloživi dohodak kućanstava čiji su članovi zaposlenih za 0,4 posto.

VARŠAVA - Planirana reforma poljskog mirovinskog sustava i zacrtana manja uloga privatnih fondova vjerojatno će potaknuti okrupnjavanje u sektoru, procjenjuju poznavatelji prilika moguće posljedice vladina nastojanja da spriječi pogoršanje javnih financija. Poljska vlada odlučila je reformirati mirovinski sustav u sklopu kojeg se obvezna mirovinska štednja trenutno slijeva u državni i u privatne fondove. Konačnu odluku o reformi donijet će početkom rujna. Cilj je reforme smanjiti javni dug kroz prebacivanje imovine iz privatnih fondova i proširiti manevarski prostor vlade kako bi se ublažio utjecaj posustajanja gospodarskih aktivnosti. U Varšavi tvrde da privatni fondovi neće biti izbačeni iz igre kao što su neki ulagači strahovali. Njihova bi uloga tek trebala biti smanjena a dio imovine prebačen u državni fond. Ove je godine poljska podružnica njemačkog Allianza već preuzela poljsku Wartu, najmanji od 14 mirovinskih fondova. Mirovinski fond najveće poljske banke PKO BP preuzeo je Polsat. Na poljskom tržištu mirovinskog osiguranja prisutno je nekoliko velikih međunarodnih kompanija kao što su ING, Aviva, Axa i Generali. Manji su igrači fondovi u vlasništvu Allianza, UniCreditove podružnice Pekao i Aegona.

SUBOTICA - Vojvođanska uljara Dijamant, koja je u vlasništvu hrvatskog Agrokora najavila je da će zbog blokade njezine tvornice u Zrenjaninu prestati s otkupom suncokreta u Vojvodini i Srbiji i da će zatvoriti tvornicu, što bi moglo teško pogoditi izvoz ulja iz Srbije, javili su u petak vojvođanski mediji. Tvornicu ulja Dijamant blokirali su u srijedu traktorima poljoprivrednici južnoga Banata nezadovoljni niskom otkupnom cijenom uljarica. Predsjednica tamošnje Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović izjavila je da bi, ukoliko se Dijamant povuče iz otkupa suncokreta, to dovelo do dodatnog pada otkupne cijene jer ta tvornica otkupljuje od 100.000 do 120.000 tona suncokreta godišnje. Zemljoradnici traže da im se plati oko 40 dinara (2,60 kuna) za kilogram suncokreta, ali otkupljivači, odnosno Dijamant nudi oko 26 dinara (1.70 kuna).

LJUBLJANA - Slovenski koncern Gorenje zabilježio je u prvoj polovini ove godine 590 milijuna eura prihoda, što je 2,7 posto manje nego lani, te 7,8 milijuna eura gubitka. Kako je nakon objave polugodišnjih rezultata izjavio direktor Gorenja Franjo Bobinac, gubitak nije neočekivan, a na njega je utjecalo više čimbenika. Među njima su gubici na tečajnim razlikama između eura i ruske rublje, srpskog dinara, australskog dolara i još nekih valuta država na čija tržišta Gorenje izvozi ili u kojima posluje, kao i pad prodaje od 1,2 posto na europskom tržištu kućanskih aparata, do kojega je došlo mimo očekivanja. Unatoč tome, Gorenje je uspjelo povećati svoj tržišni udio u prodaji kućanskih aparata u Europi. Ipak, ispunjenje ovogodišnjeg poslovnog plana još je upitno jer je u međuvremenu došlo do smanjenja vrijednosti i prodaje nekih investicija, a Gorenje je prodalo i svoj program proizvodnje kuhinjskog namještaja. Uskoro u Velenju, sjedištu Gorenja, počinje po prvi put proizvodnja strojeva za pranje posuđa. Do sada se odvijala u Švedskoj, nakon što je Gorenje prije nekoliko godina kupilo kompaniju Asko.

LJUBLJANA - Slovenska energetska kompanija Petrol u prvoj je polovici ove godine ostvarila prihod od prodaje od 1,9 milijardi eura, što je 7 posto više nego u istom razdoblju lani, a čista dobit od 24,4 milijuna eura povećana je za šest posto, objavio je u petak Petrol na internet stranicama Ljubljanske burze. Prodano je 1,3 milijuna tona proizvoda od nafte, što je povećanje od 13 posto u odnosu na lanjsko polugodišnje razdoblje. Prodaja zemnog plina povećana je za 8 posto i iznosila 72,8 milijuna kubičnih metara, a prodaja tekućeg plina za 4 posto, na 33.000 tona. Petrol je u prvoj polovici godine prodao 2,2 teravatsati električne energije, 95 posto više nego u istom razdoblju lani. Od ukupno 469 Petrolovih servisa najviše ih je u Sloveniji (316), u Hrvatskoj (95) i BiH (37).

LONDON - Euro je danas oslabio prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima nakon objave novih gospodarskih pokazatelja iz eurozone, a u očekivanju novih podataka iz najvećeg svjetskog gospodarstva. U takvim je okolnostima euro prema dolaru oslabio 0,2 posto, na 1,3215 dolara. U sličnom je postotku dolar pak bio na gubitku prema jenu, pa se njime trgovalo po 98,15 jena. Tečaj eura spustio se nakon što je Eurostat izvijestio o procijenjenoj godišnjoj inflaciji potrošačkih cijena u eurozoni u kolovozu od 1,3 posto. To svjedoči o njezinom znatnom usporavanju u odnosu na 1,6 posto koliko je iznosila u prethodnom mjesecu, a i znatnom udaljavanju od ciljane u Europskoj središnjoj banci (ECB) od "nadomak dva posto". Od važnijih vijesti iz eurozone izdvaja se i indeks ekonomske klime (ESI), koji je ukazao na osjetno poboljšana očekivanja u gospodarstvu. Manje pak ohrabruju novi podaci Eurostata o nezaposlenosti koja se u srpnju zadržala na visokih 12,1 posto.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙