FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 29. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGON - Rast američkog gospodarstva ubrzao je u drugom tromjesečju više nego se očekivalo zahvaljujući skoku izvoza, što je povećalo izglede za ukidanje poticajnih mjera monetarne politike. Bruto domaći proizvod porastao je u drugom tromjesečju za 2,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju revidirane procjene koje je u četvrtak objavilo ministarstvo trgovine. To je više nego dvostruko više nego u prva tri ovogodišnja mjeseca. U prvoj je procjeni vlada procijenila rast u drugom tromjesečju na 1,7 posto, da bi u međuvremenu upotpunjeni podaci pokazali da je izvoz u promatranom razdoblju zabilježio najveći skok u više od dvije godine, za čak 8,6 posto. U prvoj procjeni rast je procijenjen na 5,4 posto. Snažan rast mogao bi ojačati dužnosnike središnje banke u odluci da počnu smanjivati poticajne mjere za gospodarstvo, koje trenutno iznose 86 milijardi dolara mjesečno. Njihovi su poticaji pomogli smanjiti troškove zaduživanja i potaknuti oporavak tržišta nekretnina, koje se urušilo za vrijeme recesije.

BRUXELLES - Međunarodni zajmodavci zatražit će u rujnu od Grčke da prebaci državnu imovinu u holding kompaniju kojom bi upravljala eurozona, kako bi se ubrzao proces privatizacije, kazali su dužnosnici u četvrtak. Međunarodni monetarni fond (MMF), Europska središnja banka (ECB) i Europska komisija predložit će grčkoj vladi u rujnu da se u inozemstvu osnuje holding kompanija koja bi bila u vlasništvu Grčke ali bi njome upravljali strani stručnjaci. Takav plan, prvi put predložen još prije dvije godine, odražava sve izrazitije frustracije međunarodnih zajmodavaca grčkim rezultatima. Zemlja će vjerojatno trebati dodatnu pomoć a postigla je slab napredak u reformi javnog sektora i privatizaciji imovine. Holding kompanija trebala bi funkcionirati kao svojevrsno skladište za nekretnine i instrument kojim bi se premostio problem spore grčke birokracije i kašnjenja u realizaciji privatizacijskog programa. Ujedno će jamčiti da će prikupljen novac biti upotrijebljen za otplatu grčkih dugova.

LONDON - Cijene barela nafte pale su u četvrtak na londonskom tržištu na 115 dolara budući da je mogućnost odgode vojnog udara na Siriju pod američkim vodstvom prigušila zabrinutost za opskrbu s Bliskog istoka. Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte pala je za 1,67 dolara, na 114,94 dolara, da bi se naknadno stabilizirala na 115,4 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 108,6 dolara, u minusu 1,5 dolara, nakon što je u protekla dva dana ostvaren 4-postotan rast vrijednosti. Zapad se priprema za zračni napad koji bi trebao biti odgovor na prošlotjedni napad kemijskim oružjem u Siriji, iako je američki predsjednik Barack Obama sada suočen s novim preprekama, uključujući britanski parlament i zastupnike u američkom Kongresu. Cijene nafte skočile su u ovome tjednu na najviše razine u više mjeseci zbog strahovanja da bi potencijalni udar na Siriju mogao potaknuti širenje nemira na velike proizvođače nafte na Bliskom istoku i poremetiti opskrbu.

LONDON - Dolar je danas na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema drugim vodećim svjetskim valutama uslijed najnovijeg niza snažnih podataka iz američkog gospodarstva. Euro je u takvim okolnostima prema dolaru oslabio 0,7 posto, na 1,3244 dolara. Na sličnom je postotnom dobitku dolar bio i prema jenu i njime se trgovalo po 98,32 jena. U fokusu je bilo novo izvješće američkog ministarstva trgovine koje je pokazalo da je najveće svjetsko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 2,5 posto uslijed skoka izvoza, ubrzavši i više nego što se očekivalo. Povoljne vijesti stižu i s tržišta rada i kazuju o padu broja zahtjeva za naknade za nezaposlene u prošlom tjednu. Stratezi su kazali kako očekuju da će ohrabrujući podaci iz američkog gospodarstva potvrditi očekivanja da će američka središnja banka Fed početi smanjivati poticajne mjere u nadolazećim mjesecima. Oprez na tržištima i dalje je prisutan, ali su se blago smanjili izgledi za skoru vojnu akciju u Siriji, obzirom na protivljenje u Britaniji i među američkim zakonodavcima.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙