FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 26. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BERLIN - Njemačka ne bi trebala smanjivati zajamčene subvencije za energiju iz obnovljivih izvora, kazao je europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger, upozorivši da bi takav potez ozbiljno narušio povjerenje ulagača. Političke stranke i energetske grupe zalažu se za izmjenu njemačkog zakona o obnovljivim izvorima energije koja se očekuje nakon parlamentarnih izbora, zakazanih za 22. rujna. Zasada su izneseni tek malobrojni konkretni prijedlozi. Ulagači su više puta upozorili da bi smanjenje dogovorenih subvencija za obnovljive izvore energije moglo prigušiti njihovu spremnost da financiraju njemački zaokret prema alternativnim izvorima energije, čiji se troškovi procjenjuju na oko 550 milijardi eura. "Izričito savjetujemo da se poduzimaju retroaktivne mjere", kazao je Oettinger na konferenciji o obnovljivoj energiji poslovnog lista Handelsblatta. "Svi koji su instalirali solarne ploče, bioplinska postrojenja i vjetroparkove trebali bi primiti potpore zajamčene u vrijeme instalacije", naglasio je. Europske zemlje, među kojima Španjolska, Češka i Bugarska, uvele su retroaktivne poreze operaterima postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, izazvajući oštre kritike investitora.

MOSKVA - Ruska vlada snizila je prognoze rasta za ovu i iduću godinu, po drugi put ove godine, budući da rusko gospodarstvo bilježi najslabiji rast od krize iz 2009. godine, pokazali su danas dokumenti ruskog ministarstva u koje je Reuters imao uvid. Ministarstvo gospodarstva snizilo je prognozu rasta za ovu godinu na 1,8 posto, s prvotno procijenjenih 2,4 posto. U 2014. rast se očekuje u rasponu od 2,8 do 3,2 posto, dok je u ranijoj prognozi bio očekivan u visini 3,7 posto. Snižene prognoze zrcale slabu industrijsku proizvodnju, koja bi ove godine prema prognozama ministarstva trebala porasti za neznatnih 0,7 posto, što je znatno manje u odnosu na prvotno procijenjenih dva posto. Revidirane prognoze ujedno odražavaju i prigušena ulaganja u rusko gospodarstvo, vrijedno 2.000 milijardi dolara, koje je dodatno usporilo tijekom nešto više od godinu dana trećeg mandata predsjednika Vladimira Putina. Ministarstvo sada očekuje porast investicija od 2,5 posto u 2013., znatno manje u odnosu na 4,6 posto, koliko se prvotno očekivalo. Među daljnjim razlozima za snižavanje prognozi u ministarstvu izdvajaju slabiji ruski izvoz i usporavanje osobne potrošnje.

LJUBLJANA - Vodeća slovenska sindikalna središnjica u srijedu je izrazila protivljenje novim rezovima kojima vlada proračunski deficit u 2014. namjerava smanjiti na tri posto BDP-a. Predsjednik Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič izjavio je na konferenciji za novinare da su zadnje dvije godine pokazale kako primjena mjera iz "udžbenika" koji se pišu u Bruxellesu Sloveniju nije izvukla iz krize te da je to pogrešan put. Sindikat je vladu u otvorenom pismu pozvao da umjesto rezova razmisli o alternativnim rješenjima kako povećati proračunske prihode, među ostalim suzbijanjem sive ekonomije, korupcije i utaje poreza. Semolič je izjavio da bi se uvođenjem fiskalnih blagajni i boljom poreznom kontrolom proračunski prihodi mogli povećati za 360 milijuna eura godišnje, više od ušteda koje rezovima u idućoj godini planira vlada. Iako mjere koje će vlada predstaviti do 25. rujna još nisu javne niti usklađene, govori se o rezovima od nekoliko posto na svim područjima, uključujući mirovine i socijalne izdatke.

LJUBLJANA - Luka Koper je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je 7,8 milijuna eura čiste dobiti iz poslovanja, što je 25 posto više nego u istom razdoblju lani i 7 posto više od plana, a povećala je i prihod unatoč smanjenju pretovarenog tereta, objavila je u ponedjeljak Luka Koper na internet stranicama Ljubljanske burze. Unatoč smanjenju pretovarenog brodskog tereta za dva posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine prihod se je povećao za 3 posto i iznosio 73,2 milijuna eura zbog bolje strukture dodanih usluga kod kontejnerskog pretovara, te pretovara čeličnih proizvoda i drveta. Zbog smanjenog uvoza automobila u Europu smanjen je prihod automobilskog terminala, a smanjeni su i prihodi od sipkih i rasutih tereta, na što je najviše utjecao manji pretovar soje.

LONDON - Cijene nafte kliznule su danas na međunarodnim tržištima budući da je među ulagačima prevladao oprez zbog slabijih makrogospodarskih pokazatelja iz SAD-a, koji su potisnuli u drugi plan strah od poremećaja u opskrbi zbog sukoba u Siriji. U elektronskoj trgovini na londonskom tržištu, koje je danas zatvoreno zbog praznika, cijena barela sirove nafte pala je 50 centi, na 110,54 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 29 centi nižoj cijeni, na 106,13 dolara. Na tržištima je danas prevladao oprez nakon što su najnoviji američki podaci pokazali pad narudžbi trajnih dobara u srpnju, najveći u gotovo godinu dana. Izvješće je zasjenilo izglede za najveće svjetsko gospodarstvo u prvoj polovini trećeg tromjesečja.

LONDON/NEW YORK - Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima bio u blagom plusu prema dolaru u okolnostima ojačalih neizvjesnosti u vezi početka smanjenja monetarnih poticaja u Sjedinjenim Državama nakon slabih gospodarskih podataka. Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao 0,05 posto, na 1,3388 dolara. Dolar je pak istodobno bio na manjem dobitku prema jenu, za 0,09 posto, te se njima trgovalo po 98,29 jena. Trgovina devizama danas je bila slabijeg obujma zbog praznika u Velikoj Britaniji, zbog čega nisu radila tamošnja tržišta. U fokusu ulagača ponovno su bili američki gospodarski pokazatelji koji će im pomoći odgonetnuti u kojem vremenskom okviru američka središnja banka Fed planira početi smanjivati poticaje gospodarstvu. Krajem prošlog tjedna razočaravajući podaci o prodaji novih kuća doveli su u pitanje brzo smanjenje monetarnih poticaja. Novi na redu bili su podaci o narudžbama trajnih dobara u SAD-u koji su također razočarali, pokazavši oštar pad potrošnje u srpnju. To dodatno doprinosi neizvjesnosti glede početka smanjenja poticaja već idući mjesec, kao što većina očekuje.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙