FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 21. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ZAGREB - Rasprava o tome hoće li Grčka trebati još jedan paket pomoći intenzivirala se nakon što je europski povjerenik za gospodarsku i monetarnu politiku Olli Rehn odbio isključiti tu mogućnost, izvijestili su danas europski mediji. Rehn je ipak napomenuo da postoje i drugi načini da Grčka nastavi primati pomoć, poput produljenja roka otplate postojećih kredita, prenosi BBC. Njegove izjave u finskom listu Helsingin Sanomat nadovezale su se na jučerašnju izjavu njemačkog ministra financija Wolfganga Schaeublea da će Grčkoj trebati još jedan paket pomoći. Do sada je prezadužena zemlja dobila dva paketa pomoći u ukupnom iznosu oko 240 milijardi eura, podsjeća BBC. Grčki kreditori, Europska komisija, Europska središnja banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond, ocijenit će provedbu programa pomoći u jesen. "Tada ćemo također ocijeniti mogućnost produljenja grčkog programa pomoći i financiranja. Održivost duga može se poboljšati, primjerice produljenjem rokova otplate zajmova", citirao je danas Helsingin Sanomat Rehnove riječi.

BRUXELLES - Europska komisija odobrila je u srijedu ponudu velikih francuskih i kineskih dioničara za preuzimanje potpune kontrole nad grupom za luksuzni odmor Club Mediterranee. Iz Bruxellesa su poručili da preuzimanje neće utjecati na tržište turističkih agencija i usluga pa se ne pribojavaju narušavanja ravnopravne tržišne utakmice. U lipnju su kineska investicijska tvrtka Fosun i francuski AXA Private Equity podastrli 550 milijuna eura vrijednu ponudu za preuzmanje potpune kontrole nad Club Mediterraneeom. Uprava je prihvatila ponudu ali su je mali ulagači odbacili, strahujući od utjecaja kineskih ulagača na budućnost kompanije. U kolovozu je pariški burzovni regulator produljio rok za sklapanje transakcije, ne navodeći novi datum, odnosno ovisno o sudskoj presudi u postupku koji su pokrenuli mali dioničari. Club Med ugledna je francuska turistička kompanija ali ih je globalna ekonomska kriza natjerala da promijene strategiju i fokusiraju se na međunarodne aktivnosti i značajno širenje u Kini. Kineski Fosun ušao je u vlasničku strukturu Club Meda 2010. i sada je njegov najveći pojedinačni dioničar, s udjelom od 9,96 posto, dok AXA drži 9,4 postotni udio.

BEČ - Austrijski kancelar Werner Faymann i njegov talijanski kolega Enrico Letta zaključili su na današnjem sastanku u Beču kako je borba protiv nezaposlenosti prioritet u Europskoj uniji, javljaju agencije. Dvojica premijera smatraju kako bi se sredstva dosad korištena za spašavanje banaka morala preusmjeriti u razvoj, istraživanje, obrazovanje i infrastrukturne projekte, prenosi APA. Letta je najavio da će borba protiv nezaposlenosti, posebno među mladima, biti u fokusu talijanskog predsjedništva Unijom u drugom polugodištu 2014. Ekonomski oporavak Europe bit će također jedan od prioriteta, kazao je Letta. Za ostvarenje toga cilja bit će potrebna europska bankovna unija, kazao je Letta, jer bi se time sredstva namijenjena oporavku banaka mogla preusmjeriti u investicije i oživljenje ekonomije. Dvojica su premijera naglasila i dobre odnose Rima i Beča, prenosi Ansa, dodajući da dvije zemlje imaju isto stajalište o potrebi širenja EU-a na zapadni Balkan.

LONDON - Dolar je danas blago ojačao prema euru i jenu na međunarodnim tržištima valuta u očekivanju objave zapisnika s prošlomjesečnog sastanka utjecajnog odbora za monetarnu politiku američke središnje banke. Euro je prema dolaru oslabio 0,3 posto, na 1,3380 dolara. Jučer je prema Reutersovim podacima dosegnuo najvišu razinu od 14. veljače, od 1,3452 dolara. Zelena je novčanica bila na istom postotnom dobitku i prema jenu, pa se njome trgovalo po 97,50 jena. Fed će objaviti zapisnik s prošlomjesečnog sastanka večeras. Spekulacije da će američka središnja banka u rujnu početi smanjivati svoj 85 milijardi dolara mjesečno vrijedan program kupnje imovine poduprle su danas dolar i podigle prinose na američke državne obveznice na najvišu razinu u dvije godine.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙