FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 19. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo trebalo bi se stabilizirati u drugoj polovini godine nakon što je u drugom tromjesečju ostvarilo najsnažniji rast u više od godinu dana, izvijestila je danas središnja banka. "U drugoj polovini 2013. ekonomski rast u Njemačkoj vjerojatno će se stabilizirati i normalizirati", ističe Bundesbank u mjesečnom izvješću. Prošlog tjedna objavljeni podaci državnog ureda za statistiku pokazali su da su aktivnosti u njemačkom gospodarstvu poskočile u drugom tromjesečju za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su stagnirale. Glavni je pokretač rasta prema Destatisu bila domaća potrošnja, osobna i javna, a ulaganja su također uvećana. U Bundesbanku pak sumnjaju u zamjetniji oporavak ulaganja. "Domaća ulaganja vjerojatno se neće značajnije oporaviti sve dok se dugoročno ne poboljšaju izgledi za rast njemačkih susjeda i dok neizvjesnost u pogledu ekonomske politike ne bude dodatno prigušena odgovarajućim mjerama za subijanje dužničke krize u eurozoni", upozoravaju.

LONDON - Cijene nafte i danas je na međunarodnim tržištima podupirala pojačana zabrinutost za opskrbu zbog smanjenog libijskog izvoza i nasilnih prosvjeda u Egiptu. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte neznatno porasla, na 110,5 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 107,26 dolara. Libijska proizvodnja i izvoz nafte osjetno su smanjeni zbog nereda i štrajkova. Izvoz se tako spustio na najnižu razinu od građanskog rata u 2011. godini, iako je najveća rafinerija iznova počela izvoziti neke naftne derivate. Nemiri u Egiptu potpiruju pak strah za tranzit nafte kroz Sueski kanal. Egipat nije veliki naftni proizvođač ali ulagači se pribojavaju širenja nemira na susjedne zemlje u regiji. "Krvoproliće i nemiri u Egiptu i oštećena opskrba naftom iz Libije podupiru cijene nafte", rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. Ulagači tragaju i za signalima kada će američka središnja banka početi smanjivati program stimulativnih mjera koji je prošle tri godine podupirao cijene imovine, poput nafte.

LONDON - Euro je danas ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta u očekivanju povoljnih makrogospodarskih pokazatelja iz eurozone iako su glavni pokretač tržišta i dalje Fedovi monetarni poticaji. Euro je prema dolaru ojačao 0,2 posto, na 1,3356 dolara. Američka novčanica istodobno je dobila na vrijednosti prema jenu, i to 0,5 posto, na 98,03 jena. Analitičari ističu da bi ovotjedni makroekonomski podaci iz eurozone, uključujući izvješće kompanije Markit o aktivnostima u industrijskom i uslužnom sektoru, mogli poduprijeti zajedničku europsku valutu. Prema najnovijim podacima američke Komisije za trgovinu robnim terminskim ugovorima, devizni špekulanti u prošlom su tjednu ponovo iskazali optimizam u pogledu kretanja tečaja eura. Najveću pozornost privlači ipak ovotjedna objava zapisnika s prošlomjesečnog sastanka odbora za monetarnu politiku američke središnje banke. Neizvjesnost u pogledu signala o tempu i rokovima ukidanja poticajnih mjera koči rast dolara. "Zapisnik bi mogao signalizirati da će Fed idućeg mjeseca početi smanjivati poticajne mjere. To bi zajedno s rastom prinosa na američke državne obveznice moglo dovesti do jačanja dolara u ovom tjednu", tumači Marcus Hettinger iz Credit Suissea.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙