FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 20. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Vlasti Europske unije u utorak su zabranile uvoz skuša i haringa s Farskih otoka i objavile da će spriječiti pristajanje farskih brodova u europskim lukama, čime su pojačane napetosti dviju strana u prijeporu oko navodnog prevelikog izlova tih riba. Dužnosnici EU-a kažu da su sankcije Faranima prvi korak prema poduzimanju sličnih mjera protiv Islanda u dugom međusobnom sporu oko izlova skuša, koji argumentima podsjeća na "bakalarski rat" iz 50-ih i 70-ih godina koji je pripomogao tome da Island sve donedavno ne aplicira za članstvo u Uniji. Europska komisija objavila je da je morala uvesti ove mjere farskim ribarima kako bi zaštitila riblji fond. "Nametanje takvih mjera je uvijek zadnji izbor. Farani su mogli zaustaviti svoj neodrživi izlov, ali odlučili su da neće", kazala je europska povjerenica za ribarstvo Maria Damanaki. Uz zabranu uvoza skuše i haringa, farskim je brodovima zabranjeno pristajanje u lukama EU-a osim u slučaju nužde. Komisija je objavila da je to morala napraviti jer su si Farani sami odredili triput veću kvotu od dogovorene u svrhu zaštite atlantsko-skandinavskog ribljeg fonda. Farski otoci su autonomno područje pod danskom krunom i nisu dio EU-a.

SARAJEVO - Osnivači Bosna Bank International (BBI), prve banke u Bosni i Hercegovini koja posluje na islamskim načelima, uložit će dodatnih petnaest milijuna eura u njezin osnovni kapital kako bi osigurali rast poslovanja, najavio je u utorak u Sarajevu direktor BBI Amer Bukvić. On je novinarima kazao kako su se Islamska razvojna banka (IDB), Dubai Islamic Bank i Abu Dhabi Islamic Bank odlučili na dokapitalizaciju BBI u iznosu od 30 milijuna konvertiblnih maraka (15,3 milijuna eura), što je ujedno najveća investicija u financijski sektor u BiH od početka ove godine. BBI će s novouloženim kapitalom dosegnuti ukupnu aktivu od 500 milijuna konvertibilnih maraka (255,7 milijuna eura). "BBI banka ovime će učvrstiti svoju poziciju u segmentu banaka srednje veličine na bosanskohercegovačkom bankarskom tržištu", kazao je Bukvić, dodajući kako banka u posljednjih pet godina bilježi prosječan godišnji rast od 25 posto. Najavio je kreditne plasmane vrijedne 300 milijuna konvertibilnih maraka (153,4 milijuna eura). Bosna Bank International osnovana je prije 12 godina kao prva islamska banka na prostoru jugoistočne Europe. Većinski dioničar je Islamska razvojna banka koja je u vlasništvu 56 država članica Organizacije islamske suradnje (OIC).

AHRENSBURG - Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble danas je na predizbornom skupu prvi puta priznao da će Grčkoj trebati i treći paket pomoći. Parlamentarni izbori u Njemačkog zakazani su za 22. rujna. Ministar financija već je jednom kazao da će međunarodni zajmodavci možda morati razmisliti o novom programu pomoći nakon što postojeći istekne krajem 2014. No do sada nije govorio da je to neizbježno. Na današnjem je istupu ujedno naglasio da se ulagači neće morati odreći dijela potraživanja prema Ateni. Odvojeno je jedan dužnosnik grčkog ministarstva financija za Reuters u Ateni kazao da bi novi krediti trebali premostiti očekivani manjak sredstava u razdoblju od 2014. do 2016. "Grčka i njezini zajmodavci razmatraju nekoliko mogućnosti premošćivanja manjka sredstava s kojim će se Grčka suočiti u idućih nekoliko godina", rekao je taj dužnosnik. Grčka je u srpnju od međunarodnih zajmodavaca, MMF-a, Europske središnje banke (ECB) i Europske unije, dobila tranšu kredita od 5,8 milijardi eura. U listopadu trebala bi dobiti dodatnih milijardu eura, ovisno o provedbi reformi.

LONDON - Dolar je danas oslabio prema ostalim ključnim valutama u oskudnoj trgovini na međunarodnim tržištima valuta jer ulagači zaziru od rizika u očekivanju jasnih signala iz američke središnje banke o početku ukidanja monetarnih poticaja. Euro je ojačao prema dolaru 0,5 posto, na 1,34065 dolara, što je njegova najviša razina u dva mjeseca. Jen je također bio u plusu prema zelenoj novčanici, i to 0,3 posto, i dolarom se trgovalo po 97,27 jena. Ulagači su danas bili neskloni imovini koju smatraju rizičnom pa su utočište potražili u švicarskom franku i jenu. Tržišta dionica širom svijeta bilježila su silazan trend a novi val rasprodaja zapljusnuo je i valute tržišta u nastajanju.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙