FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BRUXELLES/ZAGREB - Potražnja za novim automobilima u Europi ponovo se smanjila u svibnju, nakon kratkog oporavka u prethodnom mjesecu, izvijestilo je Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA). U svibnju su u Europskoj uniji (bez Malte) registrirana 1.042.742 nova automobila, što je 5,9 posto manje nego u istom mjesecu lani. U travnju je broj registracija porastao prvi puta nakon rujna 2011. i to za blagih 1,7 posto. Njemačko tržište je ponovo u svibnju zabilježilo pad broja registracija, za 9,9 posto. Smanjene su i u Francuskoj, za 10,4 posto, Italiji, za osam posto, i Španjolskoj, za blagih 2,6 posto. Velika Britanija se isticala snažnim, dvoznamenkastim rastom, po stopi od 11 posto. U petomjesečnom razdoblju zaključno sa svibnjem u zemljama EU-a (uz izuzetak Malte) registrirano je 5.070.840 novih automobila, 6,8 posto manje nego u istom razdoblju 2012. U Njemačkoj je broj registracija smanjen u promatranom razdoblju 8,8 posto, u Francuskoj za 11,9 posto, Italiji za 11,3 posto a u Španjolskoj za 5,8 posto. Velika Britanija registrirala je 9,3 posto više novih automobila nego u lanjskom razdoblju.

MANNHEIM/ZAGREB - Očekivanja za njemačko gospodarstvo blago su poboljšana u lipnju, izvijestio je ugledni njemački institut ZEW, napominjući da bi prema procjeni stručnjaka oporavak gospodarstva u drugoj polovini godine trebao biti krhak. Odgovarajući indeks koji izrađuje institut ZEW a mjeri očekivanja za gospodarstvo u predstojećih šest mjeseci porastao je u lipnju na 38,5 bodova, s 36,4 boda koliko je iznosio u prethodnom mjesecu. Za potrebe istraživanja anketirano je 257 analitičara i institucionalnih ulagača. "Stručnjaci na financijskim tržištima ustraju u procjeni da će njemačko gospodarstvo vjerojatno ubrzati u drugoj polovini godine. No rezultati ankete navode na zaključak da će oporavak biti krhak", upozorava u priopćenju čelnik instituta Clemens Fuest. "Tako gotovo polovina ispitanika ne očekuje značajne impulse za gospodarstvo u drugoj polovini godine", dodaje Fuest. Procjena aktualnog stanja u gospodarstvu također je ostala gotovo nepromijenjena, uz klizanje odgovarajućeg indeksa na 8,6 bodova, s 8,9 bodova koliko je iznosio u prošlom mjesecu.

LJUBLJANA - Vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić izjavio je u razgovoru za slovenski poslovni list "Finance" od utorka da se ne bi odlučio na ulazak u Mercator kad ne bi bio uvjeren da se od njega u sinergiji s Agrokorom može napraviti dobra kompanija koja će raditi s profitom, a odbio je strahovanja slovenskih dobavljača da će slovenske proizvode na policama zamijeniti hrvatskima. "Naš glavni cilj je dati Mercatoru novu viziju i napraviti vrlo dobru kompaniju koja će poslovati učinkovito i s profitom. Mislim da već u prvoj godini možemo napraviti čuda", rekao je Todorić u razgovoru koji s njime objavljuje slovenski poslovni list. Dodao je da očekuje brze sinergijske učinke od spajanja Mercatorove i Konzumove mreže na regionalnim tržištima, pri čemu će u okviru budućeg holdinga Adria Retail Mercator djelovati u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori, a Konzum u Hrvatskoj i BiH, jer više neće biti dvostrukih skladišnih i prijevoznih kapaciteta te da je nova organizacija već dogovorena s upravom Mercatora. Todorić je rekao da na Mercator želi prenijeti dobre poslovne prakse Agrokora kojemu, po njegovim riječima, rastu prihodi i tržišni udjel, unatoč jakoj stranoj konkurenciji u Hrvatskoj te padu potrošnje od tri posto.

LONDON - Porezi, trgovina, transparentnost u vlasništvu i nastavak razgovora o Siriji bit će u fokusu čelnika skupine G8 drugog i završnog dana njihova skupa u Sjevernoj Irskoj, piše BBC. Radi se o pitanjima koja je na dnevni red stavila Velika Britanija koja ove godine predsjeda skupinom. Prvi dan razgovora bio je posvećen sukobu u Siriji. Druga velika tema o kojoj će se razgovarati je borba protiv porezne evazije. Važna stvar britanskom predsjedništvu je napredak u trgovini. U ponedjeljak su EU i SAD pokrenuli pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini koji je britanski premijer nazvao "najvećim u povijesti". EU smara da bi se tim sporazumom u europske blagajne slilo 119 milijardi eura više, a u američku 95 milijardi. Predsjednik EK-a Jose Manuel Barroso kazao je kako bi se dogovorom postigla golema ekonomska korist, a Obama je dodao da je dogovor ostvariv i rekao da će biti i američki prioritet. Čelnici G8 žele promovirati i veću transparentnost u vlasništvu kompanija i zemljišta. Borba protiv korupcije, za prava vlasništva i jake institucije vitalne su za razvoj siromašnijih zemalja, tvrde Britanci.

BEIJING - Najveći svjetski generator emisija ugljika Kina u utorak se sprema pokrenuti prvu shemu za trgovinu dozvolama za emisije štetnih plinova, prenose tamošnji državni mediji. Platforma omogućava kompanijama u gradu Shenzhenu trgovinu dozvolama za emisije ugljika i uspostavljena je u nedjelju, ali bi trgovina službeno trebala započeti danas, javlja kineska službena agencija Xinhua. Do iduće godine Kina planira uspostaviti slične sheme u sedam područja, a prema ocjeni analitičara riječ je o prvom koraku vlade u smjeru uspostave nacionalnog tržišta dozvolama za emisije štetnih plinova. "To je prvi korak prema uspostavi nacionalnog sustava trgovine dozvolama za emisije ugljika", kazao je Li Yan, čelnik kampanje za klimu i energiju koju je u Kini pokrenula grupa za zaštitu okoliša Greenpeace. Analitičari ipak ocjenjuju da navedena shema, koja pokriva svega 38 posto ukupnih emisija u gradovima, vjerojatno neće značajnije smanjiti ukupnu razinu emisija. "Tom shemom je pokriveno manje od polovine gradskih emisija, tako da još treba vidjeti kolika je njezina učinkovitost po pitanju smanjenja emisija", kazao je Li.

LONDON - Europski proizvođač zrakoplova Airbus u utorak je postigao dogovor o isporuci 135 zrakoplova britanskom diskontnom zračnom prijevozniku EasyJetu, vrijedan približno 11 milijardi dolara. EasyJet je postigao sporazum o kupnji 35 zrakoplova sadašnje generacije A320 i 100 zrakoplova nove generacije A320neo, uz mogućnost kupnje još 100 zrakoplova toga modela, objavila je zrakoplovna tvrtka drugog dana sajma zrakoplovne industrije u Parizu. Zrakoplovi A320 bit će isporučeni u razdoblju između 2015. i 2017. prema postojećem sporazumu, dok bi zrakoplovi nove generacije trebali biti isporučeni između 2017. i 2022. prema novom sporazumu, objavio je EasyJet. Ukupna kataloška cijena zrakoplova bila bi oko 11,5 milijardi dolara, no u EasyJetu napominju da su uspjeli dogovoriti "vrlo značajan" popust. Boeing i Airbus tjednima su nastojali svojim komercijalnim uvjetima pridobiti tog drugog najvećeg europskog diskontnog zračnog prijevoznika, no prošlog tjedna Airbus je postao izgledniji kandidat za sklapanje toga posla, kazali su krajem tjedna izvori Reutersu.

KOPENHAGEN - Danski brodar A.P. Moller-Maersk udružio je snage s dva najveća konkurenta u sektoru kontejnerskog prijevoza, MSC Mediterranean Shipping Companyjem i CMA CGM-om kako bi poboljšali poslovanje i kvalitetu usluge. Tri najveća svjetska brodara u segmentu kontejnerskog prijevoza po kapacitetu namjeravaju početi poslovati u novom ustroju u drugom tromjesečju iduće godine, ovisno o dozvolama nadležnih regulatora, priopćeno je iz Maersk Linea. Njihovo povezivanje stvorit će grupu P3 koja će imati na raspolaganju 255 brodova ukupnog kapaciteta 2,6 milijuna TEU a pružat će usluge na relaciji Azija-Europa, te preko Pacifika i Atlantika (od sjeverne Europe do Mediterana), istaknuli su u danskom brodaru. Maersk Line uložit će u savez više od 100 brodova. "Proteklih su godina sporiji rast obujma tereta i prekomjerni kapaciteti naglasili potrebu za poboljšanjem poslovanja i većom efikasnošću u industriji", ističe se u priopćenju danske kompanije. Tri brodara i dalje će imati potpuno neovisne službe prodaje, marketinga i podrške klijentima.

KOPENHAGEN/ZAGREB - Danski proizvođač legendarnih kockica Lego objavio je danas da planira povećati proizvodne kapacitete u Češkoj za 30 posto do 2015. zahvaljujući pojačanoj potražnji u regiji. Tvornica u Kladnom mogla bi tako do 2015. otvoriti dodatnih oko 800 novih radnih mjesta, povrh sadašnjih 1.200, ovisno o budućoj potražnji, navodi se u priopćenju danske kompanije. "Odluka o proširenju naše tvornice u Češkoj rezultat je kontinuiranog rasta i temelji se na našim očekivanjima budućeg rasta u Europi i u ostatku svijeta", naglasio je u priopćenju Carsten Rasmussen. Vrijednost planiranog ulaganja nije navedena, uz okvirnu napomenu da je riječ o "velikom" dvoznamenkastom iznosu u milijunima eura. Pogon u Kladnom proširen je nekoliko puta u proteklih nekoliko godina. Posljednje je proširenje završeno u rujnu prošle godine.

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 105 dolara za barel budući da je među ulagačima prevladao oprez neposredno uoči sastanka utjecajnog odbora američke središnje banke za monetarnu politiku i smjernica o budućnosti poticajnih mjera. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje tržišta i iznosila je 105,28 dolara. Jučer je zbog napetosti u Siriji nakratko dosegnula 106,67 dolara, najvišu razinu od 4. travnja. Na američkom tržištu barelom se također trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 97,59 dolara za barel. Jučer se nakratko sasvim približila razini od 99 dolara. Svjetska financijska tržišta napeto iščekuju vijesti iz američke središnje banke otkada je guverner Ben Bernanke natuknuo da će banka nastojati ublažiti poticaje u slučaju znakova stabilnog poboljšanja stanja u američkom gospodarstvu. Naftna tržišta pozorno prate i stanje u Siriji.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europski burzovni indeksi u utorak su podršku za jačanje dobivali iz bankovnog sektora, no trguje se oprezno jer ulagači čekaju ishod budno praćenog sastanka američke središnje banke. Londonski Ftse indeks ojačao je u takvom ozračju gotovo 0,8 posto, na 6.378 bodova, dok su na manjem gubitku bili frankfurtski DAX i pariški CAC. DAX je skliznuo 0,08 posto, na 8.209 bodova, a CAC je bio u minusu 0,2 posto, na 3.855 bodova. Najveća europska banka HSBC i banka Standard Chartered zabilježile su rast cijena dionica za više od dva posto nakon što je u bilješci Citigroupa navedeno da bi obje banke mogle imati koristi od smanjenja Fedova programa kupovina obveznica. Od toga trenda odskakala je pak banka Danske, s padom cijena dionica od 5,7 posto, nakon što su tamošnji regulatori naložili najvećoj financijskoj instituciji u Danskoj da više novca izdvoji na ime rezerviranja. Trgovina je oprezna budući da ulagači čekaju novosti iz Feda. Podršku indeksima pružio je i blago poboljšani indeks povjerenja ulagača u Njemačkoj koji je danas objavio njemački institut ZEW. U fokusu su bile i vijesti o poslovnim rezultatima i akvizicijama.

TOKIO - Nesigurnost ulagača uoči odluke američkog Feda o poticajnim monetarnim mjerama izazvala je jutros pad cijena dionica na azijskim burzama, dok je tečaj dolara stabilan. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,4 posto. Cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu i Australiji pale su između 0,2 i 0,8 posto, dok su burzovni indeksi u Južnoj Koreji i Singapuru porasli između 0,7 i 1,3 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,9 posto. Nesigurnost zbog mogućeg smanjenja poticajnih monetarnih programa Feda nije s azijskih tržišta odagnao ni jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu. Večeras počinje dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a sutra će biti objavljeno priopćenje. Kupnjom državnih i hipotekarnih obveznica u vrijednosti od 85 milijardi dolara mjesečno Fed već dugo vrijeme podržava trend rasta cijena dionica, pa se ulagači plaše korekcije na niže, ako središnja banka smanji te poticajne programe.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, nadoknadivši dio prošlotjednih gubitaka, jer ulagači vjeruju da će američki Fed i dalje voditi vrlo labavu monetarnu politiku kako bi potaknuo oporavak gospodarstva. Dow Jones ojačao je 109 bodova, ili 0,73 posto, na 15.179 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,76 posto, na 1.639 bodova, a Nasdaq indeks 0,83 posto, na 3.452 boda. Od samog početka jučerašnjeg trgovanja indeksi su bili u plusu, na trenutke i većem od 1 posto, nadoknadivši prošlotjedne gubitke, jer ulagači vjeruju da će Fed nastaviti voditi labavu monetarnu politiku. No Financial Times piše da bi američka središnja banka mogla signalizirati skorašnji početak smanjenja poticajnih monetarnih programa. U srijedu će Fed objaviti priopćenje s dvodnevne sjednice, a odmah nakon toga predsjednik središnje banke Ben Bernanke održat će konferenciju za novinare.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙