FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

RIM - Talijanski proizvodni sektor u svibnju je zabilježio daljnji pad aktivnosti, premda nešto slabijim tempom u usporedbi s prijašnjim mjesecima, pokazalo je izvješće londonskog Markita. U svibnju je tako indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru Italije uvećan na 47,3 boda, s travanjskih 45,5 bodova, što je njegova najviša razina u protekla četiri mjeseca. Unatoč poboljšanju PMI indeks čvrsto se drži u negativnom području, odnosno ispod 50 bodova, već 22 uzastopna mjeseca, objavila je londonska istraživačka tvrtka u najnovijem izvješću. Posebno ohrabruju naznake stabilizacije u segmentu novih industrijskih narudžbi. U svibnju je treće najveće gospodarstvo eurozone zabilježilo pad novih narudžbi, ali najslabijim tempom od veljače prošle godine. Također, tempo otpuštanja radnika bio je najslabija u posljednjih 14 mjeseci, pokazalo je, među ostalim, izvješće londonskog Markita o industrijskim aktivnostima u Italiji u svibnju.

BEČ/KLAGENFURT - Johannes Ditz podnio je danas ostavku na dužnost predsjednika Nadzornog odbora posrnule austrijske Hypo Alpe Adria banke zbog neslaganja s prijedlogom preustroja. Ditz je objavio da se "ne može strateški ni sadržajno identificirati s pojedinim tvrdnjama, činjenicama i brojkama koje su poslane u Bruxelles kao baza za pregovore". U razgovoru za austrijsku agenciju APA konstatirao je da nema druge mogućnosti nego da podnese ostavku. Austrijsko je ministarstvo financija u petak objavilo da je u Bruxelles dostavilo plan preustroja Hypo Alpe Adria banke. Detalji plana nisu objavljeni. Predsjednik Nadzornog odbora Hypoa u odlasku naglasio je danas da ne bi trebalo "po svaku cijenu" težiti sporazumu s europskom upravom za zaštitu tržišnog natjecanja. Prioritet bi trebali biti dobrobit poduzeća i smanjenje troškova za porezne obveznike, ustvrdio je. Utvrđivanje roka za prodaju šest ogranaka "ne može se opravdati zaštitom tržišnog natjecanja", bez obzira na datum, kritizira Ditz, izražavajući ipak nadu da će Europska unija produljiti rok za prodaju, jer bi to po njemu osjetno smanjilo trošak za porezne obveznike. Zalaže se istodobno za uspostavu 'loše banke' za dijelove bančine imovine.

JOHANNESBURG - Rudarski koncern Xstrata, u vlasništvu švicarske multinacionalne kompanije Glencore, otpustio je tisuću južnoafričkih rudara koji su sudjelovali u neodobrenom štrajku u rudnicima kroma na sjeveru zemlje, doznaje se u ponedjeljak iz koncerna. "Tih tisuću radnika otpušteno je u petak i tijekom vikenda. Do utorka se mogu žaliti. U štrajk su stupili ilegalno", rekao je Christopher Tsatsawane, glasnogovornik Xstrate u Južnoafričkoj Republici. Štrajkom su bili zahvaćeni rudnici Helena, Magareng i Thorncliffe u pokrajini Limpopu na sjeveru zemlje. Rudari su obustavili rad u utorak, pošto se jedan zaposlenik žalio da ga je napao šef, kazao je glasnogovornik. Tijekom nemira na rudarskim područjima koncem 2012., veliki koncerni su bili otpustili tisuće zaposlenika u sličnim okolnostima. Većinu su zatim ponovno zaposlili, ali pod svojim uvjetima. Policija i zaštitari tvrtke su u stanju pripravnosti kako bi spriječili moguće sukobe, dok istodobno traju pregovori sa sindikatima.

LONDON - Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema dolaru, ponajprije pod utjecajem povoljnih pokazatelja iz proizvodnog sektora eurozone koji svjedoče o naznakama njegove stabilizacije. Euro je u takvim okolnostima bio na dobitku 0,2 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3016 dolara. Dolar je istodobno bio na sličnom gubitku i prema jenu, oslabivši na 100,31 jen. Vjetar u leđa euro je danas dobio od najnovijeg izvješća londonske tvrtke Markit o indeksu menadžera nabave (PMI) koje svjedoči o padu proizvodnih aktivnosti u eurozoni u svibnju najsporijim tempom u posljednjih 15 mjeseci. Analitičari ipak prognoziraju da bi i euro i jen ovaj tjedan mogli slabiti budu li najnoviji pokazatelji iz SAD-a, poput ključnog izvješća o zaposlenosti koje će biti objavljeno u petak, signalizirali održivi oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva. To bi moglo poduprijeti stajalište da će američka središnja banka smanjiti svoj 85 milijardi dolara vrijedan program mjesečnih kupovina obveznica i time poduprijeti dolar. Dolar je prema jenu danas slabio pod utjecajem oštrog pada tokijskog dioničkog indeksa Nikkeija u današnjem trgovanju za 3,7 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙