FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Američki su poslodavci u svibnju otvorili nešto više radnih mjesta nego u mjesecu prije, a stopa nezaposlenosti blago je porasla, pokazalo je danas objavljeno izvješće američkog ministarstva trgovine. U prošlom je mjesecu u SAD-u neto otvoreno 175.000 novih radnih mjesta. Time je tempo zapošljavanja blago ubrzao u odnosu na travanj kada ih je ukupno otvoreno 149.000. Stopa nezaposlenosti u svibnju je blago porasla, na 7,6 posto, sa 7,5 posto koliko je iznosila u travnju. Ukupno je u privatnom sektoru otvoreno 178.000 novih radnih mjesta, dok ih je u javnom sektoru zatvoreno 3.000. Najviše se zapošljavalo u sektoru maloprodaje, profesionalnih i poslovnih usluga i u ugostiteljstvu. U svibnju je bez posla bilo 11,8 milijuna Amerikanaca, čime je njihov broj tek neznatno promijenjen u odnosu na travanj. U posljednje je vrijeme stanje na američkom tržištu rada pod povećalom, posebno tržišta, budući da je američka središnja banka Fed upravo taj pokazatelj odabrala za kriterij kreiranja monetarne politike odnosno za povećavanje ili smanjivanje poticajnih mjera.

MILANO - Italija se nalazi u vrlo jasnoj situaciji kreditne krize, u recesiji ostaje i ove godine, a početak slabog oporavka može očekivati u 2014., ustvrdio je glavni ekonomist agencije za rejtinge Standard & Poor'sa (S&P) za Europu Jean-Michel Six. Po njegovim riječima, 2013. bit će još jedna godina recesije u talijanskom gospodarstvu, kojemu S&P za ovu godinu predviđa pad od 1,5 posto. "U 2014. svjedočit ćemo početku vrlo slabog oporavka. Osnovu za stvarni oporavak može stvoriti ponajprije jasna koordinacija monetarne, bankovne i fiskalne politike (u eurozoni)", kazao je Six sudionicima konferencije u Milanu. Talijanska kreditna kriza širi se, povrh srednjih i velikih kompanija, i na mala poduzeća, ustvrdio je S&P-ov direktor za korporativne rejtinge u Italiji Renato Panichi. "Sve do sada, otežan pristup kreditima najvećim je dijelom pogađao srednje i velike kompanije, no sada je to svima postao problem". napomenuo je. Osobna potrošnja prigušena je u recesijom pogođenoj Italiji, a u travnju je smanjena za 3,9 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, objavilo je talijansko udruženje malotrgovaca Confcommercio. Riječ je o 17. padu osobne potrošnje u posljednjih 20 mjeseci.

KLAGENFURT/BEČ - Bivši guverner austrijske središnje banke i aktualni predsjednik državnog bankovnog holdinga Fimbag Klaus Liebscher preuzet će položaj predsjednika nadzornog odbora austrijske Hypo Alpe Adria Bank, objavilo je danas tamošnje ministarstvo financija. Dosadašnji predsjednik Johannes Ditz podnio je početkom ovog tjedna ostavku zbog neslaganja s vladom u Beču oko koncepta restrukturiranja posrnule banke. Libscher će preuzeti dužnost u nacionaliziranom Hypou "ponajprije kako bi se aktualni postupak u Europskoj uniji zbog državne pomoći priveo pozitivnom kraju stručno, ozbiljno i u zajedničkom interesu Republike Austrije i same banke", kazala je ministrica financija Maria Fekter.

LONDON/NEW YORK - Tečaj eura prema dolaru danas se na međunarodnim deviznim tržištima spustio nakon objave solidnih podataka s američkog tržišta rada koji ukazuju na njegovu stabilizaciju. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3205 dolara, što znači da je na gubitku 0,3 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Jedinstvena europska valuta bila je na većem gubitku prema jenu, oslabivši više od 1,5 posto, na 126,27 jena, što je njezina najniža razina od sredine travnja. Dolar se nakon početnih većih gubitka stabilizirao prema jenu, te se njime trgovalo po 96,94 jena, što znači da je gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙