FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LUXEMBOURG - Pad gospodarstva Europske unije i eurozone znatno je usporio u prva tri mjeseca ove godine u odnosu na prethodna tri mjeseca, druge je procjene europskog statističkog ureda. Tako je u 27-članom EU BDP pao za 0,1 posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2012. kada je zabilježen pad od 0,5 posto. U eurozoni je pad u prva tri mjeseca 2013. usporio na 0,2 posto, nakon pada od 0,6 posto u prethodna tri mjeseca, objavio je Eurostat. Na godišnjoj razini pad je blago ubrzao u eurozoni. U prvom tromjesečju BDP eurozone pao je za 1,1 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije, nakon pada za 1,0 posto u četvrtom tromjesečju. U EU gospodarstvo je u prvom tromjesečju smanjeno za 0,7 posto na godišnjoj razini, jednako kao i u prethodnom tromjesečju. Hrvatsko je gospodarstvo prema izračunu Eurostata smanjeno u prvom tromjesečju za 1,5 posto na godišnjoj razini. Od zemalja u hrvatskom okruženju Slovenija bilježi pad od 0,7 posto u odnosu na prethodno odnosno za 3,3 posto u odnosu na odgovarajuće lanjsko tromjesečje.

LJUBLJANA - Prodajni konzorcij, u kojemu su vlasnici 53 posto trgovačkog lanca Mercatora, potvrdio je u srijedu da vodi pregovore s hrvatskim koncernom Agrokor, uz napomenu da se još ne može najaviti kada bi oni mogli biti zaključeni. Nakon neslužbenih informacija u medijima da su pregovori s Agrokorom pri kraju i da ih forsiraju Nova Ljubljanska banka (NLB) i Pivovarna Laško (PL) kao najveći pojedinačni dioničari te nekih kritika u javnosti kako Agrokor kao konkurent nije pravi kupac za Mercator, konzorcij u priopćenju navodi da su sadašnji pregovori koji se odvijaju s hrvatskim koncernom "završni dio transparentnog postupka u kojemu su na predaju obvezujućih ponuda bili pozvani brojni potencijalni kupci". Obvezujuće ponude za Mercator dali su, prema neslužbenim informacijama, Agrokor i fond MID Europa Partners, koji nije naveo koliku cijenu nudi za dionicu, pa je Agrokorova ponuda od 110 eura za dionicu ocijenjena prihvatljivijom, dok mediji navode da se pregovara i o konačnoj cijeni. U priopćenju se također navodi kako se ne može najaviti kada bi pregovori s Agrokorom mogli biti zaključeni. Prema slovenskim medijima, ministar poljoprivrede Dejan Židan i u srijedu je ponovio svoje izrazite rezerve prema mogućnosti da Mercator bude prodan Agrokoru.

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) upozorila je u srijedu Latviju da su pred njom izazovi dugoročnog zadržavanja cijena pod kontrolom upravo na dan kada joj je Europska komisija dala zeleno svjetlo za pristup eurozoni. U izvješću o latvijskom ekonomskom i pravnom napretku na putu ka usvajanju eura, ECB je skrenuo pažnju na zabrinutost za "održivost usklađivanja inflacije s referentnim vrijednostima u EU". To će izvješće biti ključno za odluku Europskog parlamenta i ministara financija eurozone 9. srpnja o kandidaturi Latvije za ulazak u eurozonu. Ako odluka bude pozitivna, Latvija će 1. siječnja 2014. postati 18. članica eurozone, nakon što je 2012. to postala susjedna Estonija. Europska komisija zaključila je danas da je Latvija spremna za uvođenje eura od 1. siječnja sljedeće godine te je uputila formalni prijedlog Vijeću EU-a da potvrdi tu odluku. ECB potvrđuje da je Latvija ispunila kriterije za ulazak u eurozonu po pitanju inflacije. Između svibnja 2012. i travnja 2013. zemlja je imala prosječnu godišnju stopu inflacije od 1,3 posto. "To je bilo znatno ispod referentne vrijednosti koja je kriterij za stabilnost cijena, a iznosila je 2,7 posto“, potvrđuju u ECB-u.

ANKARA - Turska turistička industrija unatoč najnovijim i najvećim antivladinim prosvjedima zadnjih godina na ulicama Istanbula, Ankare i drugih gradova nije previše zabrinuta za turistički promet vjerujući u snagu svoje turističke i druge ponude u cijeloj zemlji temeljem koje se zadnjih godina bilježi procvat turizma i što Tursku svrstava među deset najpopularnijih turističkih odredišta u svijetu. Prema pisanjima stranih medija i službenim podacima turskog Ministarstva kulture i turizma, prošle je godine tu zemlju posjetilo gotovo 40 milijuna turista, čime su bili i među pobjednicima na Mediteranu, dok ih je ove godine u prvim mjesecima već došlo više od pet milijuna ili 14 posto više nego u istim mjesecima prošle godine. Uvjerenje da se prosvjedi neće bitnije odraziti na turistički promet 'podgrijava' i najnovija situacija koja pokazuje da stranih turista ima dosta u Istanbulu te da u turističkim dijelovima toga grada oni najnormalnije 'cirkuliraju', fotografiraju i slično. Šef turskog hotelijerskog udruženja Osman Ayik kaže i da turisti za sada u Turskoj nisu uznemireni, ali i upozorava da bi moglo doći do otkazivanja rezervacija i u primorskim mjestima ako se incidenti nastave i dodatno narastu.

BEOGRAD - Prvi potpredsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić u srijedu je stanje u Srbiji ocijenio težim no što ga ocjenjuje i oporba, jer su računi iz prethodnih desetljeća došli na naplatu, a domaće gospodarstvo "ne stoji na nogama, već posrće". Vučić je u emisiji TV B92 za aktualno stanje srbijanskog gospodarstva rekao da je "proizvod koji smo sami napravili proteklih desetljeća i sada su stigli računi na naplatu". "Srbijansko gospodarstvo nije na nogama, ono kleca i sad moramo pronaći mjere što da radimo", rekao je. U Srbiji se već nekoliko tjedana najavljuje nužnost gospodarskih mjera, fiskalne konsolidacije, preustroja loših poduzeća te reforme javne uprave kao i opće štednje, posebno u javnom sektoru. I Fiskalno vijeće Srbije i MMF sugeriraju da srednjoročni stup fiskalne konsolidacije mora biti smanjenje mirovina i plaća u javnom sektoru. Prema podacima Vijeća, od 20.000-25.000 ljudi od ukupno oko 450.000 zaposlenih u srbijanskom javnom sektoru predstavlja višak zaposlenih.

LONDON/NEW YORK - Tečaj eura prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima danas nije zabilježio veće promjene, dok je dolar uglavnom bio na gubitku prema drugim vodećim svjetskim valutama nakon što su ulagače razočarali novi gospodarski pokazatelji iz SAD-a. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3074 dolara, što znači da je više-manje nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje. Dolar je pak oslabio 0,6 posto prema jenu, na 99,42 jena. Zelena novčanica danas je oslabila preme većini vodećih svjetskih valuta nakon što je izvješće agencije ADP pokazalo da je američki privatni sektor u svibnju otvorio 135 tisuća radnih mjesta, što je manje u usporedbi s očekivanih 165 tisuća. Američka valuta posljednjih je dana jačala temeljem stajališta da bi povoljni gospodarski pokazatelji mogli potaknuti američku središnju banku Fed da smanji program kvantitativnog ublažavanja monetarne politike, mjesečno vrijedan 85 milijardi dolara. Riječ je o mehanizmu koji se smatra negativnim za dolar s obzirom da uključuje preplavljivanje tržišta američkom valutom.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙