FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LUXEMBOURG - Dvije trećine poduzeća s najmanje 10 zaposlenih u 27-članoj Europskoj uniji omogućilo je svojim zaposlenicima stručno usavršavanje u 2010. godini, pokazalo je najnovije izvješće europskog statističkog ureda Eurostata. Najnovije izvješće statističkog ureda EU-a temelji se na podacima iz ankete u 2010., u kojoj je sudjelovalo 27 zemalja članica EU-a (izuzev Danske, Grčke i Irske), te Hrvatska. U Hrvatskoj je 2010. mogućnost stalnog usavršavanja nudilo 57 posto poduzeća s najmanje 10 zaposlenih. Time se Hrvatska svrstala u rang s Italijom, gdje je takvih poduzeća 56 posto. Među kompanijama u 27-članom EU koje su nudile takvu mogućnost svojim zaposlenicima u 2010. gotovo polovina, odnosno 48 posto od ukupnog broja zaposlenih u tim poduzećima, sudjelovalo je u usavršavanju. Najveći je udio zabilježen u Češkoj, gdje je čak 72 posto ukupnog broja zaposlenih u kompanijama koje su omogućavale usavršavanje bilo uključeno u takve programe. Najmanji udio zabilježen je u Mađarskoj, gdje je u programima usavršavanja sudjelovalo svega 27 posto ukupnog broja zaposlenih u kompanijama koje su nudile takvu mogućnost. U Hrvatskoj je u stručno usavršavanje bilo uključeno manje od trećine, odnosno 31 posto ukupnog broja zaposlenih u tvrtkama koje su nudile takvu mogućnost.

ZAGREB - Hrvatska i ostale zemlje sudionice podupiru projekt Transjadranskog plinovoda (TAP), ponovio je danas zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović, podsjećajući na mogućnosti proširenja infrastrukture. Predstavnici Grčke, Albanije, Hrvatske i Italije sutra će u Dubrovniku na sastanku zemalja koje sudjeluju u projektu TAP ponovo iskazati potporu realizaciji projekta, navodi se u priopćenju hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova. Na sastanku će sudjelovati i predstavnici Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Klisović je u razgovoru za agenciju Bloomberg ponovo ukazao na komercijalne prednosti tog projekta u odnosu na konkurentski Nabucco. Trasa Transjadranskog plinovoda i Jadransko-jonskog plinovoda kretala bi se od Turske preko Grčke i Albanije do Italije, uz mogućnost nadogradnje u Hrvatskoj. Trasa konkurentskog projekta Nabucco zacrtana je od Turske preko Bugarske, Srbije i Mađarske do Austrije. Glavni dobavljač plina, konzorcij Shah Deniz na čelu s British Petroleumom, donijet će do kraja srpnja odluku o novoj europskoj trasi plinovoda kojim će dostavljati planiranih 10 milijardi prostornih metara plina godišnje u Europsku uniju.

LJUBLJANA - Dioničari Nove Ljubljanske banke (NLB) prihvatili su u utorak na skupštini dioničara prijedlog državnog fonda SOD da se najveća slovenska banka ove godine dokapitalizira do najviše 500 milijuna eura. Sredstva za dokapitalizaciju, po riječima direktora NLB-a Janka Medje, vjerojatno će morati osigurati država, a za to odobrenje treba dati i Europska komisija. Dokapitalizacija do visine 500 milijuna eura treba biti dovoljna da najveća slovenska banka ispuni zahtjeve slovenske središnje banke o adekvatnosti kapitala. Direktor NLB-a najavio je da bi banka još ovog mjeseca svoje loše kredite mogla dijelom prenijeti na tzv. slabu banku, a dokapitalizacija banke bi se u tom slučaju izvela također do kraja mjeseca. Za takav plan odobrenje mora dati u Europska komisija kako se nova dokapitalizacija NLB-a ne bi računala kao neopravdana pomoć države koja je i vlasnik banke. U slučaju pozitivnog ishoda, nova dokapitalizacija NLB-a u kombinaciji s čišćenjem njene bilance, prebacivanjem loših kredita na tzv. slabu banku, mogla bi za koju godinu dovesti do toga da poslovanje NLB-a bude održivo i bez gubitaka i da joj pomoć države ne bude više potrebna, ocijenili su u NLB-u povodom odluka na skupštini dioničara.

NEW YORK - Američka tvrtka Boeing potvrdila je u utorak da je od vojske SAD dobila narudžbu za isporuku helikoptera CH-47F Chinook vrijednu četiri milijarde dolara. Isporuka 177 CH-47F Chinooka, uz opciju za dodatnih 38, trebala bi početi 2015. godine i biti završena pet godina kasnije. Dugoročni ugovor donijet će stabilnost radnicima i podizvođačima koji će moći investirati u proizvodnju, rekao je Chuck Dabundo koji je zadužen za proizvodnju helikoptera u Boeingu. Narudžba je tim važnija jer je došla u vrijeme smanjenja proračuna SAD, koje je pogodilo i izdatke za vojne snage, ocijenili su u Boeingu. CH-47RF Chinook je dvomotorni helikopter za prijevoz do 55 vojnika ili 12,7 tona tereta.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙