FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Prva tranša financijske pomoći Cipru u iznosu od dvije milijarde eura isplaćena je u ponedjeljak, a još milijardu eura bit će isplaćeno 30. lipnja, priopćio je Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), trajni fond za financijsku pomoć zemljama eurozone. Sukladno odlukama ministara financija zemalja članica eurozone od 25. ožujka, Cipru je odobrena financijska pomoć do 10 milijardi eura u sljedeće tri godine, do čega će ESM osigurati devet milijardi, a Međunarodni monetarni fond milijardu eura. "Ova pomoć omogućit će Cipru da dobije na vremenu kako bi poduzeo potrebne reforme i ponovno izgradio svoje gospodarstvo na održivim osnovama", izjavio je glavni direktor ESM-a Klaus Regling. Zajam Cipru je odobren uz uvjet da ta država sama namakne nekoliko milijardi eura, što će se učiniti oporezivanjem velikih depozita iznad 100.000 eura. Takav uvjet prvi put je propisan nekoj članici eurozone koja je zatražila financijsku pomoć EU-a.

LJUBLJANA - Vlasnici 53 posto dionica slovenskog Mercatora potvrdili su u ponedjeljak da su u okviru prodajnog postupka primili dvije ponude ne navodeći o čijim se ponudama radi. Ponude se proučavaju, a razgovori s onima koji su ih dali nastavit će se, kako predviđamo, nakon objave rezultata o poslovanju Mercatora u prvom kvartalu ove godine, objavila je u kratkom priopćenju za javnost agencija "Futura". Nju je konzorcij vlasnika 53 posto dionica u postupku prodaje, među kojima su najznačajniji Pivovarna Laško i Nova Ljubljanska banka, ovlastio za službeno komuniciranje s medijima u vezi s devetim pokušajem prodaje najvećeg slovenskog trgovačkog lanca. Slovenski mediji već su ranije objavili neslužbene informacije da su obvezujuće ponude za kupnju Mercatorovih dionica u petak dali koncern Agrokor, kao jedini strateški zainteresiran, te fond MID Europa Partners, dok su se iz prodajnog postupka povukli fondovi CVC Capital i Bain Capital, koji su ranije također bili među zainteresiranima. Većina medija u Sloveniji navodi da su pristigle ponude razočaravajuće jer je Agrokor navodno ponudio cijenu koja se kreće oko tržišne cijene dionice na Ljubljanskoj burzi, tj. oko 110 eura za dionicu. Poslovni list "Finance" zato ne isključuje da bi prodajni postupak Mercatora konzorcij mogao zaustaviti.

RIGA - Latvija ispunjava službene kriterije za pristup eurozoni, pokazuju službeni podaci, ali većina Latvijaca protivi se tom potezu. Prosječna godišnja inflacija, ključni kriterij za ulazak u eurozonu, iznosila je u prva tri ovogodišnja mjeseca 1,2 posto i time je bila znatno unutar okvira propisanih za članice eurozone, izvijestio je državni statistički ured. Vlada u Rigi tvrdi da već ispunjava sve kriterije za ulazak u zonu primjene jedinstvene europske valute, uključujući inflaciju, visinu javnog duga i deficita. Početkom ožujka podnijeli su Europskoj komisiji zahtjev za procjenom spremnosti za ulazak u eurozonu 1. siječnja 2014. Odluka se očekuje početkom srpnja. Većina Latvijaca ne dijeli entuzijazam vlade i protivi se njezinom nastojanju da zemlja pristupi eurozoni u siječnju iduće godine, pokazalo je danas objavljeno istraživanje javnog mnijenja koje je provela agencija TNS. Tako se 63 posto ispitanika izjasnilo protiv uvođenja eura, a 36 posto njih poduprlo je taj potez. Tečaj latsa već je fiksiran za euro i vlada tvrdi da će pristup eurozoni pomoći gospodarstvu jer će olakšati trgovinu i ojačati povjerenje ulagača. Susjedna Estonija usvojila je euro u siječnju 2011., a Litva ga planira uvesti u 2015.

FRANKFURT - Najveća njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa u ponedjeljak je izvijestila o padu broja putnika u travnju. Tvrtka je u prošlom mjesecu prevezla 8.586.000 putnika, dva posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Kapacitet je istodobno povećan za zanemarivih 0,2 posto, što znači da je fakter popunjenosti smanjen za 0,2 postotna boda, na 78,3 posto, navodi se u priopćenju. Lufthansa, u čijem su vlasništvu i aviokompanije SWISS i Austrian Airlines, navodi također da je broj putnika isključivo na njezinim letovima pao u travnju za 1,4 posto, na 6.228.000. Broj putnika na letovima Austrian Airlinesa potonuo je za 6,4 posto, na 922.000, dok je broj putnika koji su putovali SWISS-om smanjen za 1,4 posto, na 1.436.000. Obujam tereta koji je prevezao njezin odjel Lufthansa Cargo smanjio se u istom razdoblju 2 posto, na 138.000 tona.

LONDON - Tečaj eura prema dolaru danas je na međunarodnim deviznim tržištima oscilirao između pozitivnog i negativnog područja, pri čemu su mu najveći uteg bile izjave iz eurozone o mogućem uvođenju negativnih kamatnih stopa na depozite banaka. Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,2944 dolara, što znači da je u minusu 0,09 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Dolar je ojačao i prema jenu, za 0,12 posto, te se njime trgovalo po 101,96 jena. Euru danas nisu na ruku išle izjave iz Europske središnje banke da bi se mogla odlučiti za negativne kamatne stope na depozite. Jen je pak danas nastavio slabiti prema dolaru nakon što su se ministri financija i središnji bankari zemalja skupine G7 na sastanku proteklog vikenda suzdržali od izravnog kritiziranja japanske monetarne politike. Takav ishod sastanka ulagači su protumačili kao signal za prodaje jena, zbog čega se njegov tečaj nakratko spustio na najnižu razinu prema dolaru od listopada 2008. U takvim okolnostima dolarom se trgovalo po 102,15 jena.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙