FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blago pojačano zapošljavanje u SAD-u u svibnju

Autor: mpuk
WASHINGTON/ZAGREB, 7. lipnja 2013. (Hina) - Američki su poslodavci u svibnju otvorili nešto više radnih mjesta nego u prethodnom mjesecu a stopa nezaposlenosti blago je porasla, pokazalo je danas objavljeno izvješće američkog ministarstva trgovine.

U prošlom je mjesecu u SAD-u neto otvoreno 175.000 novih radnih mjesta. Time je tempo zapošljavanja blago ubrzao u odnosu na travanj kada ih je ukupno otvoreno 149.000.

Američko ministarstvo trgovine ujedno je revidiralo podatke za ožujak i travanj, prema kojima je u ta dva mjeseca ukupno neto otvoreno 12 tisuća manje radnih mjesta nego što je prvotno objavljeno.

Stopa nezaposlenosti u svibnju je blago porasla, na 7,6 posto, sa 7,5 posto koliko je iznosila u travnju.

Ukupno je u privatnom sektoru otvoreno 178.000 novih radnih mjesta, dok ih je u javnom sektoru zatvoreno 3.000. Najviše se zapošljavalo u sektoru maloprodaje, profesionalnih i poslovnih usluga i u ugostiteljstvu, navodi se u izvješću.

U svibnju je bez posla bilo 11,8 milijuna Amerikanaca, čime je njihov broj tek neznatno promijenjen u odnosu na travanj.

U posljednje je vrijeme stanje na američkom tržištu rada pod povećalom, posebno tržišta, budući da je američka središnja banka Fed upravo taj pokazatelj odabrala za kriterij kreiranja monetarne politike odnosno za povećavanje ili smanjivanje poticajnih mjera.

Prema procjenama tržišta, novi podatak vjerojatno neće potaknuti Fed na smanjenje programa kvantitativnog ublažavanja u skorašnje vrijeme.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙