FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobre vijesti iz proizvodnog sektora eurozone podigle tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 3. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima ojačao prema dolaru, ponajprije pod utjecajem povoljnih pokazatelja iz proizvodnog sektora eurozone koji svjedoče o naznakama njegove stabilizacije.

Euro je u takvim okolnostima bio na dobitku 0,2 posto prema dolaru i njime se trgovalo po 1,3016 dolara.

Dolar je istodobno bio na sličnom gubitku i prema jenu, oslabivši na 100,31 jen.

Vjetar u leđa euro je danas dobio od najnovijeg izvješća londonske tvrtke Markit o indeksu menadžera nabave (PMI) koje svjedoči o padu proizvodnih aktivnosti u eurozoni u svibnju najsporijim tempom u posljednjih 15 mjeseci.

Analitičari ipak prognoziraju da bi i euro i jen ovaj tjedan mogli slabiti budu li najnoviji pokazatelji iz SAD-a, poput ključnog izvješća o zaposlenosti koje će biti objavljeno u petak, signalizirali održivi oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva.

To bi moglo poduprijeti stajalište da će američka središnja banka smanjiti svoj 85 milijardi dolara vrijedan program mjesečnih kupovina obveznica i time poduprijeti dolar.

Dolar je prema jenu danas slabio pod utjecajem oštrog pada tokijskog dioničkog indeksa Nikkeija u današnjem trgovanju za 3,7 posto. Jenu je podršku pružala i činjenica da europska tržišta također kolebljivo ostvaruju dobitke.

"Tečaj dolara i jena je poput taoca u uvjetima općenitog zazora ulagača spram rizika", kazao je Alvin Tan, valutni strateg u banci Societe Generale. Prognozira da bi dolar do kraja godine mogao dosegnuti 108 jena.

Fokus tržišta ovih će se dana preusmjeriti redovnom mjesečnom zasjedanju Europske središnje banke (ECB) koje se održava u četvrtak, kada će ulagači pokušati dobiti što više informacija o daljnjim potezima središnje banke. Zbog toga će, kao i obično, posebnu pozornost tržišni sudionici posvetiti tiskovnoj konferenciji njezina čelnika Marija Draghija.

Eventualno smanjenje kamatnih stopa, bilo ključne kamatne stope, bilo one na prekonoćne depozite komercijalnih banaka, moglo bi pritisnuti tečaj eura, napominju analitičari.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙