FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski ulagači oprezni uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u

Autor: neba
LONDON, 7. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim se burzama jutros trguje oprezno, nakon jučerašnjeg pada cijena dionica na najniže razine u šest tjedana, jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen na 1.178 bodova, nakon jučerašnjeg oštrog pada na najniže razine u šest tjedana.

Frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu oko 0,1 posto, dok je londonski FTSE za toliko bio u minusu.

Oprezno trgovanje očekuje se do ranih poslijepodnevnih sati, kada će biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo znatno potaknuti tržište u jednom ili drugom smjeru.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u svibnju broj zaposlenih povećan za 170.000, malo više nego u travnju. Pritom bi stopa nezaposlenosti mogla ostati nepromijenjena na 7,5 posto.

„Kratkoročno bi nam ti podaci mogli pružiti neki predah, no glavna je tema među ulagačima to da bi tržište uskoro moglo izgubiti podršku središnjih banaka“, kaže Gerhard Schwarz, strateg u Baader banci.

O današnjim podacima s tržišta rada prilično ovisi što će čelnici američke središnje banke odlučiti po pitanju smanjivanja poticajnih monetarnih programa, koji već dugo vremena podržavaju tržišta kapitala.

„Suočeni smo s povećanom nestabilnošću na tržištu u idućih nekoliko tjedana, a na nekoj točki vjerojatno će uslijediti korekcija cijena dionica na niže za 10 posto, a možda i više u trećem tromjesečju“, kaže Schwarz.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skliznuo 0,2 posto, na 12.877 bodova. U jednom je trenutku zaronio u 'područje medvjeda' jer je izgubio više od 20 posto od kada je prije dva tjedna dosegnuo najvišu razinu u posljednjih pet i pol godina.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙