FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: u fokusu podaci o zaposlenosti u SAD-u

Autor: neba
NEW YORK, 3. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - U fokusu ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo utjecati na odluke čelnika Feda o monetarnoj politici i znatno usmjeriti tržište.

Dow Jones indeks oslabio je prošloga tjedna 1,2 posto, na 15.115 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,1 posto, na 1.630 bodova, a Nasdaq indeks 0,1 posto, na 3.455 bodova. Bio je to drugi tjedan zaredom kako su cijene dionica pale, što nije zabilježeno još od studenoga prošle godine.

Nestabilnost tržišta posljedica je strahovanja ulagača da će Fed odustati od popustljive monetarne politike kojom još od 2008. godine održava kamatne stope rekordno niskima, što je potaknulo uzlet cijena dionica na najviše razine u povijesti.

Od prije desetak dana, kada je predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke kazao da bi se o poticajnim monetarnim programima moglo odlučivati na jednoj od idućih sjednica Feda, cijene dionica padaju, dok prinosi na obveznice rastu.

„Očito je da se ulagači plaše da će Fed početi smanjivati iznose za kupnju obveznica. Ako do toga dođe, oni koji su na tržištu zbog jeftinog novca vjerojatno će brzo izaći“, kaže Quincy Krosby, analitičarka u tvrtki Prudential Financial.

A početak povlačenja tih ulagača s tržišta mogao bi uslijediti već krajem ovoga tjedna, kada budu objavljeni podaci o zaposlenosti u SAD-u.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u svibnju broj zaposlenih povećan za 168.000, gotovo ista kao u travnju. Pritom bi stopa nezaposlenosti mogla ostati nepromijenjena na 7,5 posto.

Fed je lani poručio da će kamate držati na rekordno niskim razinama sve dok stopa nezaposlenosti ne padne na 6,5 posto. A da bi ta stopa značajnije pala, mjesečno bi u idućih nekoliko mjeseci trebalo biti otvoreno više od 200.000 novih radnih mjesta, kažu analitičari.

„Budu li podaci o zaposlenosti bolji nego što se očekuje, mogli bi povećati strahovanja ulagača od zaoštravanja monetarne politike Feda, što bi negativno utjecalo na tržište“, kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

No, pad cijena dionica mogao bi biti kratkotrajan jer bi dobri podaci s tržišta rada značili da se gospodarstvo oporavlja, što je dugoročno pozitivno za tržište, kaže Luschini.

Ovoga će tjedna biti objavljeni i brojni drugi podaci iz američkog gospodarstva, no svi će biti samo uvertira pred izvješće o zaposlenosti, koje će biti objavljeno u petak.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙