FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj eura prema dolaru stabilan u današnjoj trgovini

Autor: vmom
LONDON, 4. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Tečaj eura prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima danas nije zabilježio veće promjene, no daljnje pritiske na jedinstvenu valutu izazivaju očekivanja dodatnog ublažavanja monetarne politike u eurozoni.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3077 dolara, što znači da je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje. Drži se tako ispod 1,3108 dolara, najviše razine od 9. svibnja, na koju se nakratko popeo u ponedjeljak nakon pozitivnih signala iz proizvodnog sektora eurozone.

Dolar je ojačao 0,65 posto prema jenu, na 100,17 jena, odskočivši s najniže razine u četiri tjedna od 98,86 jena, na koju se spustio u ponedjeljak.

Od novih vijesti iz eurozone s područja makrogospodarstva izdvaja se najnovije izvješće Eurostata o inflaciji mjerenoj proizvođačkim cijenama. Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u travnju su smanjene za 0,6 posto na mjesečnoj razini, što je njihov najveći mjesečni pad u protekle gotovo četiri godine.

Riječ je novom pokazatelju koji podupire očekivanja daljnjeg snižavanja kamatnih stopa u eurozoni, zbog čega će fokus tržišta biti usmjeren redovnom mjesečnom zasjedanju Europske središnje banke (ECB), zakazanom u četvrtak.

Dolar je danas odskočio s najniže razine u četiri tjedna prema jenu, nakon što su japansku valutu pogodili napisi da bi japanski mirovinski fondovi mogli povećati inozemna ulaganja. Izvori su za Reuters kazali da se vlada u Tokiju sprema pozvati državne mirovinske fondove, koji upravljaju s više od 2.000 milijardi dolara mirovinske štednje, da povećaju ulaganja u dionice i inozemnu imovinu.

Jučer je američku valutu pritisnulo izvješće o slabljenju industrijske aktivnosti u SAD-u u svibnju, prigušivši očekivanja o smanjenju programa monetarnih poticaja, iako su dva dužnosnika Feda u ponedjeljak ponovila da bi središnja banka mogla smanjiti poticaje u nadolazećim mjesecima ako se poboljšaju podaci.

Budući da je Fed obećao da će zadržati poticaje dok se ne poboljša stanje na tržišta rada, u fokusu tržišta bit će izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno krajem tjedna.

"Tržište je vrlo nervozno u ovome trenutku zato što svi pokušavaju odgonetnuti kada će Fed smanjiti kvantitativno ublažavanje", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea.

Dodao je da su napisi vezani uz japanski mirovinski fond pomogli današnjem jačanju dolara prema jenu, no napominje da bi dolaru za daljnje izrazitije jačanje ipak trebalo još dobrih vijesti.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙