FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle zbog slabijeg dolara, oči uprte u Fed

Autor: gple
LONDON, 7. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte prekoračile su u petak razinu od 104 dolara, poduprte naglim slabljenjem dolara i očekivanjima da će američka središnja banka ipak nastaviti s mjerama poticaja za gospodarstvo.

Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu 43 centa, na 104,03 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 31 cent višoj cijeni, od 95,07 dolara.

Pozornost tržišta usmjerena je danas na izvješće američke vlade o zaposlenosti u SAD-u radi bolje procjene stanja u najvećem svjetskom gospodarstvu. Jučerašnji podaci o novim zahtjevima za isplatu naknada za nezaposlene navode na zaključak da će izvješće pokazati umjereni rast broja novootvorenih radnih mjesta.

Brojka vjerojatno neće biti dovoljna da Fed smanji program poticajnih mjera za gospodarstvo, nagađaju analitičari.

Privatna tvrtka ADP u srijedu je objavila da je privatni sektor u prošlom mjesecu otvorio 135 tisuća novih radnih mjesta, dvadesetak tisuća manje nego što se očekivalo.

"Fokus će danas, naravno, biti na podacima o zaposlenosti u Sjedinjenim Državama, na koje će se nadovezati niz ocjena o tome povećavaju li ili ne šanse da Fed smanji program kvantitativnog ublažavanja monetarne politike", konstatirao je Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Utjecajni Fedov odbor za operacije na otvorenom tržištu sastat će se 18. i 19. lipnja a budući da niz dosadašnjih podataka, u rasponu od industrijske proizvodnje do osobne potrošnje, ukazuje na slabljenje gospodarskih aktivnosti, procjenjuje se da su male šanse da će središnja banka smanjiti poticaje.

Nagađanja da bi Fed mogao zadržati program poticaja pritisnula su dolar, čiji se indeks jučer spustio na najnižu razinu u tri mjeseca a ostao je slab i u jutrošnjoj trgovini na azijskim tržištima. Slabiji dolar jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom, čije su cijene iskazane u zelenoj novčanici.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na dan ranije i iznosila je 100,93 dolara.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙