FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje spustile cijene europskih dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 9. svibnja 2013. (Hina/Reuters) Europske dionice spustile su se u četvrtak s najviših višegodišnjih razina nakon što su investitori odlučili unovčiti snažan rast cijena dionica u defanzivnim farmaceutskim i komunalnim sektorima.

Londonski FTSE oslabio je 0,05 posto na 6.580 bodova, frankfurtski DAX 0,07 posto na 8.244 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,81 posto i iznosio 3.924 boda.

Talijanska banka Banca Popolare di Milano bila je među najvećim gubitnicima, izgubivši na vrijednosti 8,3 posto zbog zabrinutosti da bi plan transformiranja te kooperativne banke u dioničko društvo mogao biti odgođen ili čak odbačen.

Volumen trgovanja bio je slab jer su tržišta u Švicarskoj, Austriji i nordijskim zemljama zatvorena zbog vjerskog blagdana. Trgovina je znatno ograničena i na njemačkom tržištu jer je većina trgovaca uzela slobodan dan.

"Raspoloženje je još uvijek pozitivno, ali se produbljuje kontrast između pogoršanja makroekonomske pozadine i pozitivnog kretanja cijena, uz nedavnu promjenu trenda u cikličkom sektoru, pa treba biti na oprezu", rekao je Jerome Troin-Lajous iz tvrtke Louis Capital Markets u Parizu.

Defanzivne dionice su oslabile nakon što su investitori odlučili unovčiti nedavne dobitke. Cijene dionica E.ON-a pale su za 0,8 posto, AB InBev-a za 0,9 posto, te Mercka za 0,4 posto

Ulagači su se ponovno fokusirali na ciklički sektor, posebice rudarske kompanije i proizvođače čelika, poguravši uvis indeks sektora osnovnih resursa za 0,8 posto. ArcelorMittal dobio je na vrijednosti 1,5 posto, a BHP Billiton jedan posto.

"Čini se da je raspoloženje prilično pozitivno i svjedočimo priljevu u dionice uglavnom zbog visoke likvidnosti. Ipak, nema jasnih znakova na makroekonomskoj strani ni signala preokreta u Europi u narednih devet do 12 mjeseci, pa je ovaj rast krhak ", kazao je jedan trgovac u Parizu.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 0,66 posto na 14.191 bod.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙