FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON/ZAGREB - Aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone smanjile su se u svibnju najsporijim tempom u 15 mjeseci, uz poboljšanje u svim zemljama eurozone, pokazali su u ponedjeljak konačni podaci londonske tvrtke Markit. Markitov indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone, koji obuhvaća aktivnosti tisuća kompanija u 17-članom bloku, porastao je u svibnju na 48,3 boda, najvišu razinu u posljednjih 15 mjeseci. U travnju iznosio je 46,7 bodova. U Markitu su njegovu vrijednost u svibnju prvotno procijenili na 47,8 bodova, pri čemu sve vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti, koji u proizvodnom sektoru eurozone traje već 22 mjeseca. Pad je ponovo zabilježila i Njemačka, ali sporijim tempom, približivši se razini stabilizacije, nakon što su proizvodnja i nove narudžbe porasli prvi put u tri mjeseca. Njemački PMI iznosio je u svibnju 49,4 boda. Pad aktivnosti u Nizozemskoj i Austriji bio je umjeren, dok je španjolski PMI dosegnuo najvišu razinu u dvije godine i iznosio je 48,1 bod. U Francuskoj, Italiji i Grčkoj pad aktivnosti također je usporio, uz najviše razine PMI-a u 13, četiri odnosno 23 mjeseca.

ŠANGAJ - Čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi ponovio je bančinu prognozu da bi postupni oporavak krizom pogođenog gospodarstva eurozone mogao započeti u drugoj polovini godine unatoč tvrdokornim "ranjivostima". "Gospodarska situacija u eurozoni i dalje je izazovna, no postoje blage naznake moguće stabilizacije", kazao je Draghi u ponedjeljak sudionicima jedne međunarodne monetarne konferencije u kineskom financijskom središtu Šangaju. "Prema našem nepromijenjenom bazičnom scenariju početak postupnog oporavka započet će u drugoj polovini godine", dodao je ECB-ov čelnik. Dužnička kriza pogodila je nekolicinu članica eurozone, ponajviše Grčku, potpirivši spekulacije o mogućem raspadu monetarne unije. Odgovarajući na upite novinara, Draghi je minimizirao mogućnost takvog ishoda. "Unija je sada otpornija i stabilnija nego prije zato što općenito prevladava uvjerenje da će se održati", kazao je. Na novinarsko pitanje razmišlja li središnja banka o kvantitativnom ublažavanju monetarne politike kako bi se potaknulo gospodarstvo, čelnik ECB-a nije dao izravni odgovor, napomenuvši tek da središnja banka eurozone raspolaže manjim brojem opcija nego američka središnja banka.

PEKING - Proizvodna aktivnost u Kini smanjila se u svibnju više nego što se prvotno mislilo, objavila je u ponedjeljak banka HSBC. Konačni indeks menadžera nabave (PMI) koji izrađuje taj britanski bankovni div iznosio je u svibnju 49,2 boda i to je njegova najniža vrijednost u proteklih osam mjeseci. HSBC time je snizio prvu procjenu vrijednosti indeksa, koja je iznosila 49,6 bodova a objavljena je 23. svibnja. U travnju indeks je iznosio 50,4 boda. Vrijednosti ispod 50 bodova ukazuju na pad aktivnosti. Indeksi koje izrađuju banka HSBC i odvojeno kineski statistički ured pozorno su praćeni pokazatelji zdravlja kineskog gospodarstva. Statističari su u subotu objavili da je njihov indeks aktivnosti u proizvodnom sektoru u svibnju iznosio 50,8 bodova, nakon travanjskih 50,6 bodova, što znači da odražava suprotni trend u odnosu na onaj HSBC-a. Glavni ekonomist britanske banke za Kinu Qu Hongbin izjavio je u priopćenju da konačni PMI "ukazuje na blago slabljenje proizvodnih aktivnosti krajem svibnja zbog pogoršanih uvjeta domaće potražnje".

LONDON - Banka za međunarodna poravnanja (BIS) objavila je plan za rješavanje problema propalih banaka koji predviđa njihovu dokapitalizaciju i kontrolirano gašenje, uz poštivanje hijerarhije naplate kreditora. Još od propasti američke investicijske banke Lehman Brother prije pet godina vlasti pokušavaju naći uspješnu formulu dokapitalizacije takozvanih sistemski važnih banaka koja neće istodobno prouzorčiti paniku ni zahtijevati posezanje za novcem poreznih obveznika. Forum središnjih banaka iz cijelog svijeta objavio je u nedjelju dokument u kojem tvrdi da njegov plan omogućuje brzu i laku dokapitalizaciju banaka i priliku za vlasti da nedvosmisleno jamče da štediše neće izgubiti svoje pologe. "U planu se predlaže jednostavan mehanizam dokapitalizacije koji uvažava prava kreditora i omogućuje dokapitalizaciju velikih banaka preko jednog vikenda, bez posezanja za novcem poreznih obveznika", tvrdi se u dokumentu BIS-a. Prema nacrtu, kreditori bi sistemski važne banke podvrgavali prisilnoj dokapitalizaciji ako se nađu na pragu sloma. Vlasništvo nad bankom prebacivalo bi se tijekom vikenda na novoformiranu privremenu holding kompaniju a u sljedećoj fazi banka bi se odmah dokapitalizirala otpisom potraživanja kreditora.

MONTREAL - Zrakoplovne kompanije na globalnoj razini na putu su da u 2013. godini zabilježe dobit od 12,7 milijardi dolara (9,8 mlrd eura), objavila je danas Međunarodna udruga zračnih prijevoznika (IATA), povisivši time raniju prognozu. Projicirana dobit znatno je veća u usporedbi sa 7,6 milijardi dolara ostvarenih u prošloj godini, a viša je i u odnosu na u ožujku projiciranih 10,6 milijardi dolara. Ako se prognoze ostvare, poslovna 2013. bila bi treća najbolja godina za industriju zračnog prijevoza u razdoblju od 2001. Čelnik IATA-e Tony Tyler ipak upozorava da je poslovanje "i dalje otežano", napominjući kako zrakoplovne tvrtke posluju s profitnom maržom od 1,8 posto. To je "dobit od četiri dolara po putniku, što je manje od cijene sendviča u većem dijelu svijeta", kazao je Tyler na godišnjoj skupštini IATA-e. Troškovi goriva uvećani su 55 posto od 2006. i zrakoplovne kompanije posluju u uvelike nepovoljnim uvjetima, potužio se. Ustvrdio je ipak da je "ostvarivanje čak i tako malene dobiti značajno postignuće u postojećim uvjetima".

LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što je napetost na Bliskom istoku potisnula u drugi plan razočaravajuće gospodarske podatke iz Kine, potpirivši zabrinutost za opskrbu. Na londonskom je tržištu cijena barela nakratko pala 73 centa, na 99,66 dolara, da bi se potom naglo oporavila i barelom se trgovalo po cijeni od 100,89 dolara, što znači da je u plusu 50 centi u odnosu na zatvaranje tržišta u petak. Na američkom tržištu cijena barela porasla je 40 centi, na 92,37 dolara. Na početku trgovanja cijene su pritisli razočaravajući podaci iz Kine. Tako se indeks menaždera nabave za industrijski sektor, koji izrađuje britanska banka HSBC, spustio u svibnju na 49,2 boda, signalizirajući prvi pad aktivnosti u kineskim tvornicama u sedam mjeseci, pod pritiskom slabije domaće i inozemne potražnje. Novi se podatak nadovezao na niz postojećih naznaka usporavanja rasta u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu. Tako je danas odvojeno objavljen službeni indeks menadžera nabave koji izrađuje kineski statistički ured, da je indeks u prošlom mjesecu pao na 54,3 boda, najniže nakon prošlogodišnjeg rujna.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer su ulagače, ionako zabrinute zbog mogućeg zaoštravanja monetarne politike u SAD-u, razočarali slabi gospodarski podaci iz Kine. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji pale između 0,2 i 0,5 posto. Burzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu porasli su do 0,5 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, skliznuvši na najnižu razinu u gotovo sedam tjedana. Ulagače zabrinjava usporavanje rasta kineskog gospodarstva. U svibnju je, prema izvješću HSBC banke, industrijska aktivnost pala po prvi puta nakon sedam mjeseci zbog slabosti kako inozemne, tako i domaće potražnje, a oslabila je i aktivnost u uslužnom sektoru. Premda je u subotu vlada objavila službene podatke da je PMI indeks aktivnosti u Kini ojačao u svibnju s 50,6 na 50,8 bodova, to nije utjecalo na procjene analitičara da se rast gospodarstva usporava.

NEW YORK - U fokusu ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje bi moglo utjecati na odluke čelnika Feda o monetarnoj politici i znatno usmjeriti tržište. Dow Jones indeks oslabio je prošloga tjedna 1,2 posto, na 15.115 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,1 posto, na 1.630 bodova, a Nasdaq indeks 0,1 posto, na 3.455 bodova. Bio je to drugi tjedan zaredom kako su cijene dionica pale, što nije zabilježeno još od studenoga prošle godine. Nestabilnost tržišta posljedica je strahovanja ulagača da će Fed odustati od popustljive monetarne politike kojom još od 2008. održava kamatne stope rekordno niskima, što je potaknulo uzlet cijena dionica na najviše razine u povijesti. Od prije desetak dana, kada je predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke kazao da bi se o poticajnim monetarnim programima moglo odlučivati na jednoj od idućih sjednica Feda, cijene dionica padaju, dok prinosi na obveznice rastu. A početak povlačenja tih ulagača s tržišta mogao bi uslijediti već krajem ovoga tjedna, kada budu objavljeni podaci o zaposlenosti u SAD-u.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙