FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 23. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON - Kriza u gospodarstvu eurozone u svibnju je blago popustila, no izostale nove narudžbe sugeriraju da će se aktivnosti vjerojatno smanjiti i u drugom tromjesečju, pokazalo je novo izvješće londonskog Markita. Preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) u uslužnom sektoru eurozone, koji obuhvaća oko 2.000 kompanija s područja uslužnih djelatnosti u svibnju je uvećan na 47,5 bodova, s travanjskih 47 bodova. Time je dosegnuo najvišu razinu u posljednja tri mjeseca, no i dalje se, šesnaest uzastopnih mjeseci, drži ispod 50 bodova, što ukazuje na pad aktivnosti. PMI za sektor proizvodnje u eurozoni također je zabilježio najvišu razinu u posljednja tri mjeseca. U svibnju se popeo na 47,8 bodova, s travanjskih 46,7 bodova. Sveobuhvatni PMI za proizvodni i sektor usluga u svibnju je uvećan na 47,7 bodova, što je također njegova najviša razina u posljednja tri mjeseca. U travnju je iznosio 46,9 bodova. S druge strane, indeks novih narudžbi u uslužnom sektoru smanjen je na 45,3 boda, sa 46,2 boda u travnju, a to znači da se veći napredak po pitanju PMI-ja u idućem mjesecu čini malo vjerojatnim.

LONDON - Ulaskom Hrvatske u EU Velika Britanija dobiva partnera za rješavanje gospodarske krize koja muči Europu a zemlje zapadnog Balkana primjer koji trebaju slijediti na svome europskom putu, izjavio je u srijedu u Londonu britanski ministar za Europu David Lidington. "Puno je tema na kojima ćemo surađivati, osobito na jačanju globalne konkurentnosti Europe i otvaranju radnih mjesta za mlade ljude u Hrvatskoj i u Velikoj Britaniji", kazao je Lidington na prijemu u povodu posjeta hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Britaniji. "Mi u Velikoj Britaniji veliku pozornost posvećujemo zemljama zapadnog Balkana i ulazak Hrvatske pruža im primjer koji trebaju slijediti", dodao je britanski ministar na prijemu u ministarstvu vanjskih poslova. "Ulazak u Uniju je početak jednog novog puta, možda i težeg od pregovora, ali puta koji hrvatskim građanima otvara brojne koristi članstva", rekao je Lidington. Josipović je rekao da je njegov višednevni posjet Velikoj Britaniji poruka poslovnim ljudima, znanstvenicima, turistima i drugim Britancima da su dvije zemlje europski i globalni partneri.

BRATISLAVA - Slovačka će potpuno otvoriti svoje tržište rada za hrvatske radnike nakon ulaska RH u EU 1. srpnja, javlja u četvrtak agencija TASR pozivajući se na dokumente slovačkih ministarstava vanjskih poslova i rada. U dokumentu se navodi da Slovačka ne mora strahovati od masovna dolaska hrvatskih radnika zbog slične gospodarske razvijenosti dviju zemalja. "Slovačka vjerojatno neće biti privlačna za hrvatske radnike", kaže se u dokumentu i dodaje da je nezaposlenost u Hrvatskoj 16, a u Slovačkoj 14 posto. Prosječna plaća u Slovačkoj iznosi 805, a u Hrvatskoj 710 eura. U Slovačkoj je u prosincu 2012. bilo zaposleno svega 146 hrvatskih radnika. Slovačka se ovom odlukom pridružila Češkoj, Danskoj, Finskoj, Estoniji, Litvi koje su službeno objavile da na svojim tržištima rada neće ograničavati pristup hrvatskim radnicima.

SARAJEVO - Pregovarački tim zadužen za pitanja trgovine s Europskom unijom, koji djeluje pri ministarstvu vanjske trgovine Bosne i Hercegovine, preporučio je Vijeću ministara BiH da ne prihvati zahtjeve Unije da se i nakon 1. srpnja omogući bescarinski uvoz u tu zemlju iz Hrvatske, potvrdio je u četvrtak voditelj tog tima Dragiša Mekić. "Potrebno je potpisati samo dodatni protokol uz privremeni trgovinski sporazum s EU", izjavio je Mekić u intervjuu za BH Radio 1 objašnjavajući kako to znači tek tehničke preinake vezane za ulazak Hrvatske u EU, dok bit sporazuma treba ostati kakva je i sada. "Po našem mišljenju to je tehnička adaptacija, tehničko prilagođavanje sporazuma što podrazumijeva dodavanje riječi 'Hrvatska' u tekstovima", kazao je Mekić. Potvrdio je ipak kako Europska komisija traži da se u obzir uzmu tzv. tradicionalne trgovine odnosno trgovine bez carina, što je temeljeno na praksi prethodnih procesa proširenja.

PARIZ - Fragmentacija financijskih tržišta u eurozoni i dalje je prisutna i Europska središnja banka (ECB) razmatra primjenu dodatnih mjera monetarne politike kako bi otklonila taj problem, kazao je u četvrtak član ECB-ovog izvršnog odbora Christian Noyer. "Postojeći stupanj fragmentacije financijskih tržišta u eurozoni ostaje zapreka nesmetanoj transmisiji naše monetarne politike", kazao je Noyer na jednoj konferenciji u francuskoj prijestolnici. "To su razlozi zbog kojih trenutno razmišljamo o eventualnom uvođenju dodatnih monetarnih instrumenata koji bi pomogli daljnjem smanjenju fragmentacije financijskih tržišta", dodao je.

LONDON - Aktivnosti kineskog industrijskog sektora pale su se u svibnju prvi puta u sedam mjeseci, nadovezujući se na niz naznaka koje u posljednje vrijeme signaliziraju slabost oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva, objavila je banka HSBC. Indeks menadžera nabave (PMI) koji izrađuje taj britanski bankovni div pao je u svibnju na 49,6 bodova, s 50,4 boda koliko je iznosio u travnju. Time je pao ispod razine od 50 bodova, granice koja dijeli pad od rasta aktivnosti. Svibanjska je vrijednost indeksa najniža od listopada kada je iznosio 49,5 bodova. Indeks je pomno je praćen barometar zdravlja gospodarstva. Analitičari ističu da je takav podatak rezultat gospodarskih teškoća u samoj Kini i u inozemstvu. "Hlađenje industrijskih aktivnosti u svibnju odražava sporiju domaću potražnju i nastavljene nepovoljne trendove u inozemstvu", zaključuje Qu Hongbin, ekonomist HSBC-a u Hong Kongu. Vlada bi trebala pružiti veću potporu slabašnom tržištu rada, mjerama kao što su poticaji za strukovno usavršavanje i porezne olakšice za poslodavce, stoji u priopćenju.

WASHINGTON - Guverner američke središnje banke Ben Bernanke upozorio je u Kongresu da bi prijevremeno zaoštravanje američke monetarne politike moglo zakočiti oporavak gospodarstva. Braneći pred članovima Kongresnog odbora za gospodarsku politiku Fedove poticajne mjere, Bernanke je konstatirao da gospodarstvo nastavlja rasti umjerenim tempom. Inflacija ne predstavlja opasnost, kao ni deflacija, naglasio je. Nastavljena visoka nezaposlenost i nepovoljan utjecaj smanjenja javne potrošnje na gospodarski rast i dalje opravdavaju Fedovu agresivnu politiku kupnje imovine, koja zadržava kamatne stope na niskoj razini, dodaje. Fedov Savezni odbor za otvoreno tržište (FOMC) mogao bi donijeti odluku o smanjenju programa otkupa imovine na sljedećih nekoliko sastanaka ali samo ako njegovi članovi budu uvjereni da je oporavak održiv. "Prijevremeno zaoštravanje monetarne politike mogao bi dovesti do privremenog rasta kamata ali bi također nosilo sa sobom značajan rizik usporavanja ili prekida gospodarskog oporavka i dodatnog usporavanja inflacije", istaknuo je guverner američkog Feda pred Kongresnim odborom.

RIM/ZAGREB - Desezonirani indeks prometa u talijanskoj maloprodaji pao je u ožujku za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, objavio je danas državni statistički ured Istat. U prethodnom mjesecu indeks se smanjio 0,2 posto, pokazuju podaci Istata. U ožujku je prodaja hrane porasla 0,4 posto, što nije bilo dovoljno da amortizira 0,8-postotni pad prodaje u kategoriji neprehrambenih proizvoda. U prvom se ovogodišnjem tromjesečju promet u maloprodaji smanjio za 0,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Na godišnjoj je razini promet u maloprodaji u ožujku bio niži za tri posto. U veljači pao je na godišnjoj razini 4,8 posto, pokazuju podaci Istata.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Sumnje u dugoročnu spremnost američke središnje banke da poticajnim mjerama podupire gospodarstvo spustile su u četvrtak europske dionice, a uteg su bili i slabi podaci iz Europe i Kine. Londonski FTSE pao je 1,8 posto, na 6.717 bodova, frankfurtski DAX za 2,4 posto, na 8.330 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 2,34 posto i iznosio 3.953 boda. Čelnik američke središnje banke Ben Bernanke kazao je jučer u Kongresu da bi Fed mogao usporiti tempo kupnje obveznica na sljedećim sastancima ako se gospodarski oporavak stabilizira. Uteg tržištima bio je i indeks o aktivnostima u privatnom sektoru eurozone u svibnju koji je danas objavila londonska tvrtka Markit, koje je pokazalo blago popuštanje krize u gospodarstvu eurozone, ali i navijestio moguće smanjenje aktivnosti i u cijelom drugom tromjesečju. Slabi podaci iz kineskih tvornica dodatno su pritisnuli dionice. Tako je indeks menadžera nabave za industrijski sektor koji izrađuje HSBC pokazao da su se aktivnosti u kineskim tvornicama smanjile u svibnju prvi puta u sedam mjeseci. Sektori najviše izloženi širem gospodarstvu zabilježili su najveći pad, pa su banke u prosjeku izgubile na vrijednosti 3,1 posto a rudarske kompanije tri posto.

LONDON - Cijene barela nafte spustile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 102 dolara pod utjecajem vijesti o padu aktivnosti u kineskim tvornicama, što je dodatno potpirilo zabrinutost za potražnju za energentima. Cijena barela nafte na londonskom je tržištu pala 1,22 dolara, na 101,38 dolara. Dan ranije zaključila je trgovinu u minusu 1,3 posto. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,3 dolara nižoj cijeni, od 92,98 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu dva posto. Jučer je tržište pritisnula zabrinutost za potražnju nakon što su podaci američke vlade pokazali da neočekivano snažan skok zaliha benzina u prošlom tjednu, za čak tri milijuna barela. Na taj se podatak danas nadovezao indeks o aktivnostima u kineskim tvornicama, koji je u svibnju zabilježio pad prvi puta u sedam mjeseci, potvrđujući krhkost oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Nepovoljno je na tržišta utjecala i izjava guvernera američke središnje banke Bena Bernankea u Kongresu da bi Fed mogao usporiti tempo kupovina imovine na sljedećim sastancima.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, dok je dolar ojačao, jer bi američki Fed uskoro mogao smanjiti poticajne monetarne programe, a ulagače je pokolebao i pad industrijske proizvodnje u Kini. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,6 i 1,6 posto. U Šangaju cijene stagniraju, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 1,5 posto. Na većini azijskih burzi indeksi su bili u minusu od samog početka trgovanja jer su jučer osjetno pale cijene dionica na Wall Streetu, nakon što je predsjednik Feda Ben Bernanke kazao da bi središnja banka mogla smanjiti programe kupnje obveznica na jednoj od idućih sjednica, ako se pokaže da je gospodarstvo u zamahu. Loše je na tržišta jutros utjecalo i izvješće HSBC banke, prema kojemu je PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u svibnju pao na 49,6 bodova, zaronivši po prvi puta nakon sedam mjeseci ispod 50 bodova, što ukazuje na pad aktivnosti.

NEW YORK - U srijedu je na Wall Streetu S&P 500 indeks zabilježio najveći dnevni pad u tri tjedna, nakon što se pokazalo da nekoliko čelnika Feda predlaže smanjenje poticajnih monetarnih programa već od lipnja. Dow Jones oslabio je 0,52 posto, na 15.307 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,83 posto, na 1.655 bodova, a Nasdaq indeks 1,11 posto, na 3.463 boda. Trgovanje je jučer bilo vrlo nestabilno. Tijekom jutra indeksi su skočili više od 1 posto, jer je ulagače ohrabrio predsjednik Feda Ben Bernanke kazavši u izvješću Kongresu da će središnja banka zadržati poticajne monetarne mjere dok se stanje u gospodarstvu ne poboljša. No kasnije je poručio da bi Fed mogao smanjiti programe kupnje obveznica ne jednoj od idućih sjednica, ako se pokaže da je gospodarstvo u zamahu. Zbog toga su indeksi izgubili početne dobitke, a pad cijena dionica ubrzan je nakon što su objavljeni dijelovi zapisnika s nedavne sjednice čelnika Feda koji su pokazali da se nekolicina njih zalaže za smanjenje poticajnih programa već u lipnju. To je jučer snizilo cijene dionica u svih 10 sektora S&P indeksa. Najveći je gubitnik, s padom od 1,6 posto, bio sektor komunalnih usluga, dok su cijene dionica energetskih kompanija pale 1,2 posto.

(Hina) xmkuz ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙