FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 16. svibnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Europski parlament nije zadovoljan dogovorom ministara financija zemalja EU-a da se ovogodišnji proračun poveća za 7,3 milijarde eura jer nema jamstava da će do kraja godine biti odobreno novo povećanja od 3,9 milijarde eura, koliko nedostaje do 11,2 milijarde eura, iznosa koji je predložila Komisija. Ministri financija zemalja članica EU-a u utorak su postigli načelnu suglasnost o povećanju europskog proračuna za ovu godinu u iznosu od 7,3 milijarde eura kako bi odobrovoljili pregovorače Europskog parlamenta u pogledu nastavka pregovora o sljedećem višegodišnjem financijskom okviru. Irsko predsjedništvo je objavilo da su ministri financija postigli "politički dogovor" o rebalansu proračuna za ovu godinu, a da će formalno glasovanje biti organizirano kasnije. Međutim, predsjednik Odbora za proračun Europskog parlamenta Alain Lamassoure i parlamentarni izvijestitelj za ovogodišnji proračun, talijanski zastupnik Giovanni La Via, ističu da je iznos od 7,3 milijarde eura nedovoljan i da će već početkom druge polovice godine ponestati novaca u proračunu.

BEČ - Austrija planira uvesti ograničenje za zapošljavanje hrvatskih radnika nakon ulaska Hrvatske u EU 1. srpnja, potvrđeno je Hini u četvrtak iz austrijskog Saveznog ministarstva rada, socijalne skrbi i zaštite potrošača. Austrija će ograničenje prvo uvesti na rok od dvije godine, a poslije toga će se ispitati stanje na tržištu rada i na osnovi toga će se donijeti odluka o daljnjim koracima u okviru zakona. Ograničenje može, ovisno o situaciji na austrijskom tržištu rada, biti produljeno na još tri godine, te nakon toga na još dvije, što je ukupno sedam godina. Austrijski portal FriedlNews objavio je, pozivajući se na austrijsko ministarstvo vanjskih poslova, da će Austrija za hrvatske radnike iskoristiti maksimalno prijelazno razdoblje od sedam godina za slobodan pristup tržištu rada.

LJUBLJANA - Slovenija će u ovoj godini za plaće u javnom sektoru potrošiti 6,4 posto manje sredstava nego 2012. godine, a plaće će se na toj razini zadržati i 2014. godine, izjavio je danas ministar za unutarnje poslove i javnu upravu Gregor Virant. "Time će Slovenija, što se tiče plaća u javnom sektoru, ispuniti fiskalni cilj koji je vlada obećala u dokumentima koje je poslala Europskoj komisiji", rekao je Virant na konferenciji za novinare u Ljubljani, na kojoj je predstavio dogovor što ga je u pregovorima potvrdila većina sindikata, a trebao bi biti potpisan idućeg tjedna i unesen u zakon o izvršavanju proračuna, kako bi stupio na snagu s 1. srpnja. Spomenutim dogovorom sa sindikatima i odredbama o restrikciji plaća javnih službenika koje su prenesene iz prošle godine Slovenija će u proračunu za ovu i iduću godinu ostvariti ukupne uštede od 450 milijuna eura, rekao je Virant, dodavši da je važno da je postignut kompromis i socijalni mir.

BRUXELLES - Najviše proizvoda koji predstavljaju opasnost za sigurnost potrošača na jedinstvenom europskom tržištu dolaze iz Kine, pokazuju podaci koje je u četvrtak objavila Europska komisija. Europska unija kroz svoj sustav brze razmjene informacija (RAPEX) između zemalja članica i Komisije upozorava na proizvode za široku potrošnju, odjeću, dječje igračke, kozmetiku itd. U RAPEX-u sudjeluju sve zemlje članice EU-a te Island, Lihtenštajn i Norveška. Taj sustav spada u resor zaštite potrošača, koji će od 1. srpnja preuzeti prvi hrvatski povjerenik Neven Mimica. Prošle se godine 58 posto od ukupnog broja upozorenja o proizvodima koji predstavljaju ozbiljan rizik odnosilo na proizvode iz Kine. Prema podacima Komisije za prošlu godinu, 34 posto upozorenja odnosilo se na odjeću, 19 posto na igračke, 11 posto na električne aparate i opremu, 8 posto na motorna vozila i 4 posto na kozmetiku. Najviše upozorenja odnosilo se na robu iz Kine (58 posto), a na robu iz zemalja članica EU-a i zemlje Europskog ekonomskog prostora 17 posto.

NEW YORK - General Electric i Boeing su upozorili zračne kompanije na mogući problem s motorom na Boeingovom jumbo jetu 777-300ER, nakon što su motori tog zrakoplova dva puta ove godine stali usred leta. Radi se o problemu na motoru GE90-115B, tj. mjenjačkoj kutiji koju proizvodi talijanska tvrtka Avio SpA. Prema prvim procjenama, uzrok problema bi mogao biti u materijalu. Trenutno je u funkciji oko 1.150 motora GE90-115B, a problem s mjenjačkom kutijom zahvaća 118 uređaja proizvedenih u razdoblju od rujna prošle godine do ožujka ove godine. General Electric šalje zračnim kompanijama nove dijelove motora.

LONDON/NEW YORK - Tečaj eura danas je na međunarodnim deviznim tržištima blago oscilirao između pozitivnog i negativnog područja pod utjecajem novog niza gospodarskih pokazatelja iz eurozone i Sjedinjenih Država. Euro se u takvim okolnostima stabilizirao na 1,2899 dolara, što znači da je na dobitku 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Dolar je pak bio u neznatnom plusu prema jenu, te se njime trgovalo po 102,23 jena. Od makrogospodarskih pokazatelja iz eurozone u fokusu su danas bili konačni podaci europskog ureda za statistiku Eurostata o inflaciji mjerenoj potrošačkim cijenama. U travnju se godišnja stopa inflacije oštro spustila na 1,2 posto, s ožujskih 1,7 posto, dok su cijene na mjesečnoj razini smanjene za 0,1 posto. Pad cijena u Njemačkoj i Francuskoj istaknuo je rizik deflacije u eurozoni u uvjetima daljnjeg produbljivanja recesije u 17-članom bloku. Ulagači u potrazi za novim smjernicama čekaju i novi niz pokazatelja iz SAD-a, koji su bili lošiji no što se očekivalo, pa su ojačali prodajni pritisci na dolar.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙