FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je danas u najnovijim prognozama za svjetsko gospodarstvo da oporavak u razvijenim zemljama i dalje prate brojne poteškoće, čija potražnja pritišće i aktivnosti u gospodarstvima u nastajanju. MMF tako predviđa da će globalni rast ojačati tijekom 2013. u prosjeku 3,3 posto, čime je snizio siječanjsku prognozu za 0,2 postotnog boda. U 2014. rast bi trebao ubrzati na četiri posto. U 2012. gospodarstvo je poraslo 3,2 posto. U skupini razvijenih gospodarstava rast bi trebao ostati gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodnu godinu, budući da bi slabu prvu polovinu godine trebao amortizirati oporavak u drugoj polovini. U SAD-u je osobna potrošnja ojačala zahvaljujući oporavku tržišta kredita i nekretnina. Rast će ipak zakočiti neočekivano velike fiskalne prilagodbe. Tako za najveće svjetsko gospodarstvo MMF previđa rast u ovoj godini od 1,9 posto, što je nešto slabije od dva posto prognoziranih u siječanjskim projekcijama. Nasuprot tome, aktivnosti u gospodarstvu eurozone trebale bi se smanjiti za 0,3 posto u ovoj godini. Povratak rastu odgođen je za 2014. kada bi gospodarstvo 17-članog bloka trebalo porasti 1,1 posto. MMF za Kinu prognozira rast od osam posto u ovoj i 8,2 posto u idućoj godini. Rusko bi gospodarstvo ove godine trebalo porasti 3,4 posto, a iduće 3,8 posto.

NEW YORK - Američki proizvođač bezalkoholnih napitaka Coca-Cola ostvario je u prvom ovogodišnjem tromjesečju 1,75 milijardi dolara neto dobiti, što čini 39 dolara po dionici. Usporedbe radi, u istom razdoblju godinu prije neto dobit te tvrtke iznosila je 2,05 milijardi dolara ili 45 dolara po dionici. Isključe li se jednokratni troškovi, zarada po dionici u tome razdoblju bila je 46 dolara, navodi se u današnjem priopćenju iz te tvrtke. Prihodi Coca-Cole u tome razdoblju pali su 1 posto, na 11,04 milijarde dolara. "Zadovoljan sam našim rezultatima u prvom tromjesečju, jer smo još jednom ostvarili solidan rast u još uvijek nestabilnom okruženju svjetskog gospodarstva", stoji u izjavi Muhtara Kenta, predsjednika i izvršnog direktora Coca-Cole. Dodao je i da je kompanija na putu ostvarenja zadanih ciljeva do 2020. godine.

LONDON - Euro je u utorak poskočio prema jenu u snažnim oscilacijama obilježenoj trgovini na međunarodnim tržištima valuta, poduprt stabilizacijom cijena zlata koja je prigušila potražnju ulagača za sigurnijom imovinom. Euro je prema jenu poskočio 2,1 posto, na 128,78 jena, a nakratko je dosegnuo i 128,90 jena. Prema dolaru ojačao je 0,7 posto, te se njime trgovalo po 1,3122 dolara. Njegova najviša razina u danu iznosila je 1,3148 dolara. Dolar je također poskočio prema jenu, i to 1,5 posto, dosegnuvši 98,13 jena. Na početku današnje trgovine euro je pritisnuo oštar pad indeksa njemačke gospodarske klime ZEW u travnju, koji je signalizirao da neriješena kriza u eurozoni počinje nagrizati i najveće europsko gospodarstvo. Naknadno se ipak oporavio, poduprt valom kupovina, pri čemu se kao glavni kupac navodi "jedna središnja banka". Tržišta je jučer uznemirio i rekordni pad cijena zlata iskazanih u dolarima. Danas su se stabilizirale, poskočivši više od tri posto. "Očekujemo da će efekti prelijevanja pada cijena zlata na tečaj eura ostati ograničeni. Sada očekujemo da će euro ponovo testirati razinu od 1,3140 dolara", tumače analitičari Morgan Stanleya.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙