FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 15. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Trgovinski višak eurozone porastao je u veljači, a pozitivnu bilancu zapravo je poduprla smanjena potražnja za uvozom, a ne povećani izvoz, pokazali su podaci europskog ureda za statistiku. Trgovinski višak 17 zemalja eurozone iznosio je u veljači 10,4 milijardi eura, objavio je Eurostat. Ujedno je revidirao podatke za siječanj, koji sada pokazuju manjak od 4,7 milijardi eura, prema ranije procijenjenih 3,9 milijardi eura. Bilanca Europske unije za veljaču iskazuje pak višak od 1,8 milijardi eura, u odnosu na 16 milijardi eura manjka u mjesecu prije. U prošlogodišnjoj veljači bilanca je iskazivala manjak od 13,1 milijarde eura. Višak u trgovinskoj bilanci eurozone zapravo je rezultat smanjene potražnje za uvozom, koja pokazuje da Unija ima teškoća s povećanjem domaće potražnje u uvjetima recesije. Desezonirani je uvoz tako u veljači smanjen za 2,1 posto u odnosu na mjesec prije, dok je izvoz porastao za neznatnih 0,1 posto.

AMSTERDAM - Predsjednik Europske središnje banke (ECB) pojačao je danas pritisak na vlade zemalja eurozone da ubrzaju s planovima tješnje integracije kako bi se riješili ključni problemi u zoni primjene jedinstvene europske valute. U govoru studentima na amsterdamskom sveučilištu Mario Draghi naglasio je da eurozoni i dalje prijete veliki ekonomski problemi te su pozivi za dodatnim mjerama sasvim razumljivi. Postoje ipak granice do kojih ECB može ići, dodao je. "Bit ću jasan: strukturne reforme, konsolidacija proračuna i popravljanje aktive banaka nisu u nadležnosti monetarne politike niti su sastavni dio njezina mandata", ustvrdio je čelnik ECB-a. Založio se za nastavljenu integraciju na području bankarstva i posebno za uspostavu jedinstvenog mehanizma kontroliranog gašenja banaka kao dopune postojećem mehanizmu njihova nadzora.

ZUERICH - Švicarski predsjednik Ueli Maurer izjavio je u nedjelju da ne vidi potrebe za promjenom strategije nakon što je Luksemburg ublažio institut bankovne tajne. Ovo je opasno vrijeme za Švicarsku ali, za razliku od Luksemburga, mi nismo članica Europske unije i ispunjavamo kriterije Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), kazao je Maurer u intervjuu za švicarski tjednik Le Matin Dimanche. Luksemburg je prošlog tjedna odlučio ublažiti institut bankovne tajne u sklopu borbe protiv porezne evazije. Pristali su na automatsku razmjenu podataka o vlasnicima bankovnih računa s partnerima u Europskoj uniji od 2015. Bankovna je tajna nalik institutu zaštite povjerljivosti medicinskih podataka, ustvrdio je švicarski predsjednik i dodao da država mora apsolutno poštivati privatnu sferu i ne bi trebala znati "što imate na svom bankovnom računu". Naveo je da je Švicarska već učinila određene ustupke, podsjećajući da je temeljem odgovarajućeg dogovora sa SAD-om ukinula institut bankovne tajne za američke klijente u svojim bankama.

NEW YORK - Google je prvi put pristao na pravno obvezujuće promjene u načinu na koji prikazuje rezultate pretraživanja interneta nakon istrage europskih regulatora o tome zlorabi li svoj dominantan položaj na tržištu, prenosi The New York Times. Nakon dvogodišnje istrage, Europska komisija prihvatila je Googleov službeni prijedlog za rješenje slučaja, kazali su neimenovani izvori za NYT. Google neće morati promijeniti algoritam za pretraživanje interneta, istaknuli su. Po prijedlogu, Google je pristao jasno označavati rezultate pretraživanja iz vlastitih usluga kao što su Google Plus Local ili Google News i u nekim slučajevima prikazivati linkove iz suparničkih pretraživača interneta. Promjene neće biti vidljive još barem mjesec dana dok se ne provede testiranje tržišta. Najveće promjene odnose se na rezultate pretraživanja u područjima kao što su kupovina i zračni letovi, odnosno vertikalno pretraživanje interneta specijaliziranim Googleovim pretraživačima.

BRUXELLES - Europska komisija je u ponedjeljak predložila nova pravila koja će omogućiti proizvodnju aerodinamičnih kamiona, povećati njihovu nosivosti i dimenzije i smanjiti potrošnju goriva. Komisija ističe da bi zaobljeni, aerodinamični oblik kamionskih kabina i aerodinamični spojleri na kamionskim prikolicama doveli do smanjenja potrošnje goriva i uštede od oko pet tisuća eura godišnje po kamionu i smanjenja emisije stakleničkih plinova za sedam do 10 posto. Novi oblik kabine zbog povećanja vidnog polja za vozača pridonio bi većoj sigurnosti, a Komisija procjenjuje da bi se na taj način za 300 do 500 smanjio broj poginulih među najranjivijim sudionicima prometa poput pješaka i biciklista. Ako prijedlog prihvate Vijeće EU-a i Europski parlament, novi bi kamioni mogli biti na cestama negdje između 2018-2020. godine. Nova pravila mogla bi legalizirati prekogranični promet kamiona većih dimenzija od sada dopuštenih. Prema sadašnjim pravilima kamioni za međunarodni prijevoz robe mogu biti dugi do 18,75 metara i teški do 40 tona.

LONDON - Euro je u ponedjeljak potonuo prema jenu na međunarodnim tržištima valuta jer su ulagači nakon razočaravajućih podataka o kineskom gospodarskom rastu potražili utočište u imovini koju smatraju sigurnijom. Euro je tako oslabio jedan posto prema jenu, kliznuvši na 127,56 jena, što je njegova najniža razina u tjedan dana. Oslabio je i prema dolaru, 0,3 posto, spustivši se na 1,3070 dolara. Američka je novčanica ujedno oslabila prema jenu 0,7 posto, te se njome trgovalo po 97,75 jena. Raspoloženje na tržištima pokvarili su podaci kineskog statističkog ureda koji su pokazali da su aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu porasle u prvom ovogodišnjem tromjesečju 'samo' 7,7 posto, nakon 7,9-postotnog rasta u prijašnja tri mjeseca. U prošlom je tjednu dolar ojačao prema jenu više od sedam posto nakon što je japanska središnja banka najavila 1.400 milijardi dolara vrijedan plan suzbijanja deflacije.

(Hina) xmkuz yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙