FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Predstavnici triju europskih institucija, Komisije, Vijeća i Parlamenta, započeli su u četvrtak niz sastanaka na kojima bi se do kraja lipnja trebale dogovoriti pojedinosti buduće Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) za razdoblje od 2014. do 2020. godine. U sklopu tzv. trijaloga predviđeno je 30-tak sastanaka. Komisija je još 2011. iznijela svoj prijedlog reforme CAP-a, a Vijeće i Parlament, dvije institucije koje suodlučuju o ovom pitanju, utvrdile su svaka za sebe svoje pregovaračke pozicije. "Jako mi je drago što napokon možemo ući u završnu fazu pregovora o reformama s ciljem da se posao obavi do kraja lipnja ili najkasnije početkom srpnja", rekao je na konferenciji za novinare povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Dacian Ciolos. Vijeće i Parlament se uvelike slažu da se 30 posto izravnih plaćanja u poljoprivredi uvjetuje ispunjavanjem ekoloških ciljeva, da se osigura pravednija raspodjela sredstava između zemalja, regija i poljoprivrednih sektora te poboljša politika ruralnog razvoja. S druge strane, postoje razlike u stajalištima u pogledu izjednačavanja izravnih plaćanja između zemalja članica. Europska komisija se zauzima da se više sredstava isplaćuje gospodarstvima koja su posljednjih godina dobivala puno manje. U EU postoje velike razlike u isplati poljoprivrednih subvencija i u nekim starim zemljama članicama iznos poticaja po hektaru i po nekoliko puta je veći nego u nekim novim članicama.

RIM - Cijene hrane porasle su u ožujku jedan posto zbog viših cijena mliječnih proizvoda, izvijestila je organizacija Ujedinjenih naroda poljoprivredu i hranu FAO. FAO-ov indeks cijena košarice prehrambenih proizvoda, koja obuhvaća žitarice, mliječne proizvode, meso, šećer i biljne i životinjske masnoće, porastao je u prošlom mjesecu na 212,4 boda, s 210,7 bodova u veljači. Dosegnuo je time najvišu razinu od listopada 2012. "Sva dinamika u tom mjesecu povezana je s mliječnim proizvodima. Opće je stanje inače relativno mirno", tumači glavna ekonomistica FAO-a Concepcion Calpe. Cijene mliječnih proizvoda snažno su poskočile, što se očitovalo u rastu odgovarajućeg pod indeksa za 22 boda, na 225,3 boda. Njegov je skok među najvećima otkada je FAO počeo bilježiti te podatke. Glavni je razlog poskupljenja mliječnih proizvoda. Cijene žitarica ostale su pak nepromijenjene u ožujku. FAO je ujedno potvrdio prognozu proizvodnje pšenice u ovoj godini od 690 milijuna tona, što je 4,4 posto više nego u prošloj godini. Zalihe žitarica trebale bi se po njihovim procjenama na kraju sezone 2013. približiti razini od 500 milijuna tona.

MOSKVA - Ruska vlada razmišlja o prodaji 19-postotnog udjela u državnoj naftnoj kompaniji Rosneft u ovoj godini u sklopu planova o ubrzanoj privatizaciji pojedinih državnih poduzeća, rekao je ministar gospodarstva Andrej Belousov. Planirana prodaja udjela u velikim poduzećima i bankama kasni, ali dužnosnici sada pokazuju veću žurbu u nastojanjima da dovrše prodaju imovine budući da usporeno gospodarstvo nagriza prihode od poreza. "Na sastanku vladina kabineta spomenuo sam da moramo ubrzati opsežni proces privatizacije", rekao je Belousov novinarima nakon sastanka. Vlada već dugo razmatra mogućnost prodaje udjela u Rosneftu, čija je tržišna vrijednost 77,5 milijardi dolara. Belousov podsjeća da je vlada već prodala jedan udio u Rosneftu britanskoj naftnoj kompaniji British Petroleum. BP je tako ove godine povećao udio u Rosneftu na 19,75 posto nakon što je ruska kompanija za 55 milijardi dolara kupila britansko-ruskog proizvođača nafte TNK-BP. U sklopu te transakcije BP je dobio 17 milijardi dolara u gotovini i 12,84 posto udjela u Rosneftu. Dodatnih 5,66 posto udjela BP je kupio od državnog energetskog holdinga Rosneftegaza.

LONDON - Euro je u četvrtak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, poduprt nižim talijanskim troškovima zaduživanja i oporavkom financijskih tržišta u gotovo svim rubnim zemljama eurozone. Jedinstvena europska valuta ojačala je prema dolaru 0,2 posto, na 1,3097 dolara, nakon što se nakratko popela na najvišu razinu prema američkoj novčanici u kraja veljače od 1,3138 dolara. Poskočila je i na najvišu razinu prema jenu u više od tri godine, od 130,82 jena, da bi se potom stabilizirala na 129,98 jena, u minusu 0,4 posto u odnosu na jučerašnje zatvaranje. Dolar je također oslabio prema jenu, i to 0,5 posto, kliznuvši na 99,30 jena. Euro je poduprlo klizanje talijanskih troškova zaduživanja na rok od tri godine na najnižu razinu od siječnja na današnjoj aukciji. Dolar se pak spustio s jučerašnje najviše razine u četiri godine prema jenu, pritisnut dobitonosnim prodajama na koje su se ulagači odlučili nakon 7-postotnog skoka njegova tečaja prema japanskoj valuti, potaknutog radikalnim monetarnim mjerama japanske središnje banke. BoJ je prošlog tjedna objavio da će u manje od dvije godine u gospodarstvo ubrizgati 1.400 milijardi dolara kako bi potaknuo rast i inflaciju.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙