FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES/BEČ/KLAGENFURT - Austrijska ministrica financija Maria Fekter danas je u Bruxellesu bezuspješno pokušala uvjeriti Europsku komisiju da posrnuloj austrijskoj banci Hypo Alpe Adria treba više vremena za prodaju ogranaka u jugoistočnoj Europi u sklopu kontroliranog gašenja poslovanja. "Nismo sada utvrdili rokove već smo razmijenili detalje. S time sada možemo dalje raditi. Dogovorili smo da tehničke detalje što prije razmotri i radna skupina", kazala je Fekter nakon razgovora s povjerenikom EU-a za zaštitu tržišnog natjecanja Joaquinom Almunijom. Europska komisija pojačala je u posljednje vrijeme pritisak na vladu u Beču da ubrza proces preustroja posrnule banke, u koju je od kraja 2008. do kraja 2012. ubrizgano ukupno 2,2 milijarde eura državne pomoći. Ove godine dobit će i dodatnih 700 milijuna eura. Tome valja dodati i 16,5 milijardi eura državnih jamstava za kredite. Almunia je sredinom ožujka poručio vladi u Beču da je banci potreban "opsežniji preustroj, kontrolirana likvidacija ili plan za kontrolirano gašenje". Iz Austrije upozoravaju da bi ubrzana prodaja ogranaka u jugoistočnoj Europi, uključujući onaj u Hrvatskoj, već u sljedećih nekoliko mjeseci, prouzročila dodatne troškove i zahtijevala dodatne novčane injekcije iz državnog proračuna. Trenutna podjela banke, odnosno njezino zatvaranje, stajala bi najmanje šest milijardi eura, strahuju u bančinom okruženju. Uprava naglašava da trenutno nije moguće prodati ogranke u jugoistočnoj Europi, dakle u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji, na koje otpada trećina ukupne aktive banke, više od polovine zaposlenih, 80 posto filijala i 90 posto klijenata.

WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama gotovo je stagniralo u ožujku, signalizirajući posustajanje oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva, podaci su američke vlade. Američki su poslodavci u prošlom mjesecu neto otvorili samo 88 tisuća novih radnih mjesta. Ujedno su revidirani podaci za siječanj i veljaču, koji pokazuju da je neto otvoreno ukupno 61 tisuća novih radnih mjesta više no što je prvotno procijenjeno. Izvješće je razočaralo tržišta koja su, prema Reutersovoj anketi, očekivala neto povećanje broja novih radnih mjesta za 200 tisuća. Stopa nezaposlenosti kliznula je u ožujku na 7,6 posto sa 7,8 posto koliko je iznosila u prethodnom mjesecu. U privatnom je sektoru u prošlom mjesecu neto otvoreno 95 tisuća novih radnih mjesta, ponajprije u sektorima profesionalnih i poslovnih usluga i zdravstvene skrbi. Maloprodajni je sektor pak neto smanjio broj radnih mjesta. U javnom sektoru neto je zatvoreno sedam tisuća radnih mjesta. Bez posla je bilo 11,7 milijuna Amerikanaca, čime je njihov broj tek neznatno promijenjen u odnosu na veljaču.

LJUBLJANA - Slovenski ministar za unutarnje poslove i javnu upravu Gregor Virant izjavio je u petak da vlada namjerava smanjiti masu za plaće zaposlenih u javnom sektoru u ovoj godini za 158 milijuna eura, što odgovara smanjenju mase plaća u prosjeku za 6,4 posto. Na snazi bi ostale i lani prihvaćene restrikcije iz zakona o uravnoteženju javnih financija, ali su potrebne i dodatne mjere da se masa plaća smanji za 158 milijuna eura, rekao je Virant predstavljajući ovih dana plan restrikcija. Virant je rekao da nije naklonjen ideji ministra gospodarstva Stanka Stepišnika da se zaposlenima u javnom sektoru s višim primanjima, umjesto gotovine, jedan dio isplaćuje u vrijednosnim papirima s jamstvom države koji bi imali jednogodišnje dospijeće. Virant je rekao da bi to bilo "psihološki nezgodno" jer bi država kao poslodavac tako postupala slično tvrtkama koje zbog financijskih problema zaposlene isplaćuju u "bonovima", a svejedno bi se moralo prikazati kao proračunski izdatak.

MILANO - Talijanska modna kuća Prada prkosi recesiji na matičnom talijanskom tržištu i u 2012. ostvarila je rekordne prihode i dobit. Kako su u petak izvijestili iz te kuće visoke mode, prošle su godine povećali neto dobit za 44,9 posto, na 625,7 milijuna eura. Još u veljači modna je kuća objavila da je u prošloj godini ostvarila 3,3 milijarde eura prihoda, što je 29 posto više nego u godini ranije. "Godina 2012. bila je još jedna rekordna godina za našu grupu, kako u pogledu prihoda tako i u pogledu dobiti", zaključio je izvršni direktor Patrizio Bertelli. U Pradi sada planiraju veliko širenje na međunarodnim tržištima, posebno u Rusiji, te u regiji Perzijskog zaljeva i u Južnoj Americi. Rast bi trebali predvoditi brendovi Prada i Miu Miu.

LONDON/NEW YORK - Euro se u petak na međunarodnim deviznim tržištima stabilizirao prema dolaru nakon snažnih oscilacija dan ranije pod utjecajem izjava čelnika Europske središnje banke (ECB), dok su dolar pogodili strahovi u vezi posustajanja zamaha u gospodarstvu s obzirom na mršavi rast zaposlenosti. Euro je u takvim okolnostima poskočio 0,53 posto prema dolaru, na 1,3003 dolara. Odskočio je tako osjetno iznad najniže razine u posljednja četiri i pol mjeseca od 1,2740 dolara, na koju se nakratko spustio dan ranije. Dolar je pak prema jenu poskočio 0,85 posto i njime se trgovalo po 97,14 jena. Oporavku eura danas je pripomogla vijest iz Njemačke o industrijskim narudžbama, koje su poskočile više nego što se očekivalo na mjesečnoj razini. Sezonski i cjenovno prilagođene narudžbe porasle su tako u veljači za 2,3 posto prema prethodnom mjesecu, što je njihov najsnažniji rast od prošlogodišnjeg listopada. Euru su dodatno išli na ruku vrlo slabi podaci iz američkog gospodarstva koji pokazuju da je u ožujku u SAD-u otvoreno svega 88 tisuća novih radnih mjesta. To je znatno lošije od očekivanih oko 200 tisuća i revidiranih 268 tisuća koliko je stvoreno u veljači.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙