FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarske dionice pritisnule europske burze

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 15. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Razočaravajući podaci o gospodarskom rastu u Kini, najvećem potrošaču metala u svijetu, pogodili su u ponedjeljak dionice vodećih rudarskih kompanija, oštro spustivši europske burzovne indekse.

Londonski FTSE pao je 1,15 posto na 6.310 bodova, frankfurtski DAX za 0,94 posto na 7.671 bod, dok je pariški CAC bio u minusu 0,87 posto i iznosio 3.696 bodova.

Razočaravajući kineski gospodarski rast u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabrinuo je danas tržišta, nadovezavši se na neočekivano slab podatak o prometu u američkoj maloprodaji u ožujku, objavljen na kraju prošlog tjedna. Na početku ovog tjedna potaknute su tako sumnje u oporavak svjetskog gospodarstva.

Aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu porasle su u razdoblju od siječnja do ožujka 7,7 posto, nakon 7,9-postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. Tržišta su očekivala 8-postotni rast.

Slabiji rast najvećeg potrošača metala u svijetu najteže je pogodio sektor osnovnih resursa, koji uključuje najveće rudarske kompanije i u prosjeku je oslabio 4,3 posto.

"Sirovine su ušle u teritorij rasprodaja jer ulagači strahuju da će usporavanje u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu smajiti potražnju za takvim materijalima," rekao je Shavaz Dhalla, trgovac iz tvrtke Spreadex.

"Potvrđujemo pesimistične prognoze za europski rudarski i metalurški sektor; držimo da je njegova stvarna vrijednost 10 do 15 posto niža od ove sadašnje", objavila je investicijska banka Citi u bilješci.

Tračak svjetlosti donijele su aktivnosti spajanja i akvizicija, pa su cijene dionica njemačkih komunalnih kompanija RWE i E.ON porasle nakon što je austrijska energetska grupa OMV kupila RWE-ov udio u plinovodu Nabucco. To je poduprlo cijeli sektor komunalnih usluga, koji je u prosjeku ojačao 0,3 posto, dodatno poduprt potražnjom ulagača za dionicama u defanzivnom sektoru.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 1,55 posto na 13.275 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙