FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica oslabila u očekivanju odluke na Cipru

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 19. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice pale su u utorak u nervoznoj trgovini nakon što je paket pomoći za Cipar potpirio zabrinutost da bi se dužnička kriza u eurozoni mogla ponovo razbuktati.

Frankfurtski DAX pao je za 0,25 posto na 7.990 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 0,62 posto i iznosio 3.801 bod. Samo je londonski FTSE bio u blagom plusu, od 0,05 posto, i iznosio je 6.461 bod.

Ciparska burza obustavila je trgovinu u utorak i srijedu, a banke će također ostati zatvorene do četvrtka, dok se ciparski parlament po svemu sudeći sprema odbaciti prijedlog o oporezivanju bankovnih depozita, što pojačava opasnost financijskog sloma.

"Zabrinjava što utjecajnije članice eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda ne uviđaju ogromne rizike uništavanja garancija eurozone. Promišljeni napori uloženi u proteklih šest mjeseci u stabilizaciju priljeva novca iz periferije upravo su minirani", upozorio je Lee Robinson, direktor tvrtke Altana Distressed Assets Fund.

Andreas Hoefert, glavni ekonomist u banci UBS, upozorava da su kretanja na Cipru simbol dubljeg nepovjerenja u politiku u Europi, što bi u konačnici moglo potaknuti ulagače na promjenu pozicija.

Banke i osiguravatelji, financijske institucije najviše izložene europskoj dužničkoj krizi, oslabile su u prosjeku 0,4 posto.

Dionice proizvođača sirovina, potražnja za kojima odražava izglede za globalno gospodarstvo, bile su danas najveći gubitnici, oslabivši u prosjeku dva posto nakon što je veliki australski rudar upozorio da Kina više ne pruža neograničene mogućnosti, upozoravajući na mogući pad cijena.

Cijene dionica Rio Tinta pale su 3,2 posto, a BHP Billitona 2,6 posto. Proizvođač plemenitih metala Fresnillo izgubio je na vrijednosti 3,6 posto.

Njemački proizvođač čelika ThyssenKrupp također je oslabio, i to 5,9 posto, nakon vijesti da priprema povećanje kapitala.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 2,03 posto na 12.468 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙