FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Normalizacija na Cipru poduprla europske burzovne indekse

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 28. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u četvrtak nakon što su ponovno otvorene banke na Cipru bez naznaka većih navala na šaltere, iako ulagače i dalje zabrinjavaju velike razlike u eurozoni.

Londonski FTSE porastao je 0,82 posto na 6.440 bodova, frankfurtski DAX za 0,54 posto na 7.831 bod, dok je pariški CAC bio u plusu 0,57 posto i iznosio 3.733 boda.

Nervoza zbog Cipra, koji je bio prisiljen oporezovati bankovnu štednju kako bi dobio međunarodnu pomoć u iznosu 10 milijardi eura, zaustavila je rast europskih tržišta dionica u prvim mjesecima nove godine.

Neizvjesnost je danas jer su ciparske banke u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu ponovo otvorile svoja vrata, i to bez većih gužvi i navala na šaltere.

Problemi na Cipru ponovno su otvorili pitanje stupnja integracije eurozone, s obzirom na veliki jaz između južnih članica poput Grčke, Cipra, Španjolske i Italije, koje teško pogađa dužnička kriza, i zemalja u srcu zone primjene jedinstvene europske valute, poput Njemačke i Francuske, koje su u puno boljoj poziciji.

Ta se razlika očitovala i u kretanju burzovnih indeksa pa su za razliku od onih u Francuskoj i Njemačkoj oni u Španjolskoj i Italiji pali, i to španjolski IBEX za tri a talijanski FTSE MIB za pet posto. Naknadno su se stabilizirali pa su nakon podneva bili u plusu 0,4 odnosno 1,1 posto.

Unatoč slaboj gospodarskoj pozadini uzrokovanoj dužničkom krizom u eurozoni, tržišta dionica i dalje podupiru očekivanja o injekcijama likvidnosti iz središnjih banaka i prognoze pojačanih akvizicijskih aktivnosti.

Bankovni sektor tako je danas ponovo bio među istaknutim dobitnicima pa je UniCredit ojačao 3,4 posto, Intesa Sanpaolo 3,2 posto, Credit Agricole i Caixabank po tri posto, Societe Generale 2,4 posto, a BNP Paribas 2,1 posto.

Među pojedinačnim kompanijama izdvajao se britanski proizvođač čajeva i kave D.E. Master Blenders, ojačavši čak 27,5 posto nakon što mu je najveći dioničar Joh. A. Benckiser podaastro ponudu za preuzimanje vrijednu 7,6 milijardi eura.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,26 posto, na 12.335 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙