FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dogovor o pomoći Cipru podigao europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 25. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u ponedjeljak, nadoknadivši veći dio prošlotjednih gubitaka nakon što je Cipar osigurao paket pomoći kako bi izbjegao kolaps bankovnog sustava i mogući izlaz iz eurozone.

Londonski FTSE porastao je 0,93 posto na 6.451 bod, frankfurtski DAX za 1,22 posto na 8.008 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,26 posto i iznosio 3.817 bodova.

Rano ujutro Cipar je u zadnji čas dogovorio s međunarodnim zajmodavcima paket pomoći bez kojeg bi se suočio s financijskim kolapsom i potencijalnim izlaskom iz eurozone.

Francois Duhen, strateg u u tvrtki CM-CIC Securities u Parizu rekao je da je dogovor podupro uvjerenje ulagača da su europske vlasti spremne spašavati euro. Upozorio je ipak da pomoć ne donosi ulagačima samo dobre vijesti.

"Dobro je što je dogovor postignut", rekao je Duhen. "Može se očekivati kratkoročno rješenje problema ali i dalje je prisutna određena zabrinutost u pogledu dugoročne ravnoteže javnog duga i rasta. Smatramo da iznos pomoći nije dovoljan."

Dodao je da odluka da vlasnici obveznica s prvenstvom naplate u ciparskim bankama podnesu teret pomoći predstavlja zabrinjavajući presedan i da može djelovati kao uteg za dionice banaka eurozone nakon što splasne euforija zbog otklanjanja opasnosti.

Banke eurozone, koje drže veliki dio duga u regiji i koje bi bankrot Cipra najteže pogodio, ojačale su u prosjeku 1,6 posto. Cijene dionica Commerzbanka porasle su 0,68 posto, a Deutsche Banka za 0,31 posto. Od francuskih banka Credit Agricole dobio je na vrijednosti 1,16 posto, a BNP Paribas 1,13 posto. Britanski Barclays bio je na dobitku 2,28 posto, a Lloyds Banking Group 1,48 posto.

Telekomunikacija grupa Vodafone bila je među najvećim pojedinačnim dobitnicima, ojačavši 3,1 posto temeljem vijesti da će možda prodati svoj 45-postotni udio u američkoj kompaniji Verizon Wireless ili spojiti se s američkim Verizon Communicationsom.

Finska inženjerska kompanija Metso Oyj dobila je na vrijednosti 11 posto nakon što je objavila da razmišlja o izdvajanju dijela poslovanja sa celulozom, papirom i energijom kako bi potaknula rast.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 1,69 posto na 12.546 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙