FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plan za Cipar spustio europske burze, banke najveći gubitnici

Autor: mpuk
LONDON/PARIZ, 18. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Bankovne dionice pritisnule su u ponedjeljak europske burzovne indekse nakon što je plan o oporezivanju depozita u ciparskim bankama potpirio strah da štedište možda nisu sigurne ni u drugim zemljama i da bi eurozona mogla ponovno zaroniti u krizu.

Londonski FTSE pao je 0,58 posto na 6.451 bod, frankfurtski DAX za 1,04 posto na 7.959 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 1,36 posto i iznosio je 3.791 bod.

Europski indeks bankovnog sektora oslabio je u projeku 2,3 posto slijedom dogovora Cipra i međunarodnih zajmodavaca o oporezivanju depozita u ciparskim bankama u zamjenu za međunarodnu pomoć od 10 milijardi eura.

Analitičari ističu da bi taj potez mogao postaviti zabrinjavajući presedan, koji bi mogao potaknuti i štediše u drugim zemljama izvan jezgre eurozone da povuku novac iz lokalnih banaka. Programi pomoći za Grčku, Irsku, Španjolsku i Portugal nisu nametali gubitke malim štedišama.

"Diranje depozita više nije tabu", konstatirali su analitičari Morgan Stanleya.

"Iako se čini da rizik od juriša na šaltere nije velik, štediše bi mogle prilagoditi svoju investicijsku strategiju, smanjiti depozite i potencijalno prenijeti sredstva iz perifernih zemalja u središnje članice eurozone", navode analitičari.

Političari se igraju vatrom, zaključio je jedan od njih.

Najteže su danas bile pogođene dionice banaka u Španjolskoj i Italiji, pa su tako cijene dionica banke Unicredit pale 5,2 posto a Intese Sanpaolo, Santandera i BBVA za oko četiri posto.

Francuski BNP Paribas i Societe Generale, kao i britanski Barclays, izgubili su na vrijednosti više od četiri posto.

Ciparski parlament odgodio je glasovanje o oporezivanju bankovnih depozita za utorak, a dužnosnici su istaknuli da rade na smanjivanju poreznih stopa za vlasnike depozita manjih od 100 tisuća eura.

Prelijevanje problema sa Cipra na ostatak eurozone moglo bi ipak biti ograničeno s obzirom na posebnosti tog mediteranskog otoka, uključujući veličinu njegovog bankarskog sektora u odnosu na gospodarstvo, tumače analitičari.

Suprotno prevladavajućem tržišnom trendu, britanski Marks & Spencer dobio je na vrijednosti 8,5 posto nakon medijskih izvješća da je katarska državna investicijska agencija Qatar Investment Authority zainteresirana za preuzimanje tog modnog lanca. M&S nije želio komentirati izvješća a izvor blizak katarskom stabilizacijskom fondu u međuvremenu je opovrgnuo tu informaciju.

Indeks Tokijske burze zaključio je trgovinu u minusu 2,71 posto, na 12.220 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙