FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razočaravajući podaci iz Njemačke spustili europske burzovne indekse

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 21. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u četvrtak jer su ulagače uznemirili razočaravajući njemački podaci u nervoznom okruženju zbog dužničke krize na Cipru.

Londonski FTSE pao je 0,76 posto na 6.383 boda, frankfurtski DAX za 0,79 posto za 7.93 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 1,15 posto i iznosio 3.785 bodova.

Cijene automobilskih dionica, osjetljivih na nervozu na tržištu, ošto su pale, kao i cijene dionica proizvođača sintetičke gume Lanxess koji se pridružio popisu dobavljača automobilskih kompanija pogođenih lošim stanjem na europskom tržištu automobila. Cijene dionica Lanxessa pale su za više od sedam posto, nakon što je kompanija upozorila na oštar pad prihoda u prvom tromjesečju.

Njemački podaci pokazali su da će najveće europsko gospodarstvo zadržati tek oskudan rast u ovom tromjesečju, što je prigušilo dobro raspoloženje nakon objave podaka o rastu aktivnosti u kineskom proizvodnom sektoru i nastavljenog programa poticaja za gospodarstvo koji je pokrenula američka središnja banka.

Trgovci napominju da bi podaci o njemačkoj poslovnoj klimi u ožujku sutra ipak mogli poduprijeti tržišta. "Ako sutrašnji podaci instituta Ifo budu dobri, tržišta dionica će poskočiti. Ovo je vrlo, vrlo kratkoročna slabost", kazao je Michael Hewson, analitičar iz tvrtke CMC Markets.

"U ovom trenutku tržišta su malo iznenađena i bilo je nešto dobitonosnih prodaja nakon jučerašnjeg rasta".

Ciparska kriza utjecala je na raspoloženje ulagača. U pokušaju da spriječi financijski kolaps, vlada u Nikoziji naložila je bankama da ostanu zatvorene do idućeg tjedna, nakon što je parlament odbacio uvjete Europske unije za dobivanje pomoći.

Neki investitori ostali su ipak relativno hladni na situaciju na Cipru.

"Mislim da je Cipar samo kamen spoticanja i ništa drugo. Stvarno ne mislim da će to zaustaviti tržište i ne očekujem veliku rasprodaju temljem toga", rekao je Terry Torrison, generalni direktor u u tvrtki McLaren Securities.

Indeks Tokijske burze porastao je 1,34 posto na 12.635 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙