FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banke uteg za europske burzovne indekse

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 27. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice oštro su pale u srijedu, predvođene bankama, nakon što je slaba potražnja na talijanskoj aukciji obveznica uznemirila ulagače zabrinute zbog krize na Cipru.

Londonski FTSE oslabio je 0,83 posto na 6.346 bodova, frankfurtski DAX za 1,59 posto na 7.754 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 1,57 posto i iznosio 3.689 bodova. Madridski IBEX oslabio je 1,66 posto, a Milanski FTSE MIB 1,7 posto.

Talijanski troškovi zaduživanja na rok od pet godina porasli su u odnosu na listopad kada su na potražnju utjecali neuspjeli pokušaji da se formira nova vlada.

Raspoloženje na tržištu dodatno je pogoršalo pogoršanje ekonomske klime u eurozoni prvi puta nakon četveromjesečnog razdoblja rasta a pritišće ga i strah da bi plan spasa za Cipar mogao poslužiti kao predložak za druga gospodarstva eurozone.

Indeks bankovnog sektora eurozone oslabio je 2,5 posto. Cijene dionica njemačkog Commerzbanka pale su 2,16 posto, a Deutsche Banka 3,12 posto. Francuske banke BNP Paribas, Credit Agricole i Societe Generale Group oslabile su u rasponu od 3,1 do 1,9 posto dok su španjolske Banco Santander i BBVA pale tri odnosno 2,6 posto.

"Mislim da će se nervozna trgovina do kraja ovog a možda i u idućem tjednu, kada će se pozornost tržišta svrnuti sa Cipra na neku drugu temu", kazao je Philippe Gijsels iz BNP Paribas Fortis Global Markets.

"Još uvijek svjedočimo kakvom-takvom ekonomskom oporavku u cijelom svijetu... a tu su i središnje banke koje ubrizgavaju likvidnost u sustav. Mislim da će ta dva pokretača ponovno podići tržište", dodao je.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,18 posto na 12.493 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙