FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta pozitivno reagirala na ciparsko-grčki dogovor o bankama

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 22. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Europske ulagače udobrovoljio je u petak sporazum Grčke i Cipra o otkupu grčkih podružnica ciparskih banaka, što je dokinulo neizvjesnost u pogledu njihove sudbine, a ohrabrujuće su bile i vijesti iz BP-a o otkupu dionica.

Londonski FTSE porastao je 0,23 posto na 6.402 bodan a na približno istom postotnom dobitku bio je i pariški CAC, dosegnuvši 3.784 boda. Najskromniji rast, za 0,04 posto, zabilježio je frankfurtski DAX, koji je iznosio 7.936 boda.

Ulagače na europskim tržištima dionica udobrovoljio je ciparsko-grčki dogovor o otkupu grčkih podružnica posrnulih ciparskih banaka, kojim se grčke banke štiti od utjecaja krize na Cipru i ujedno se smanjuje napuhani ciparski bankovni sektor.

Time je zapravo ispunjen jedan od uvjeta eurozone iz odbačenog nacrta plana za pomoć Cipru.

Prethodno je Rusija odbacila ciparski zahtjev za pomoć, što je potaknulo sumnje da vlada u Nikoziji neće uspjeti pribaviti novac za rješavanje svojih dužničkih problema.

Cipar mora do ponedjeljka pribaviti 5,8 milijardi eura kako bi dobio pomoć Europske unije. Ciparski je parlament nedavno odbacio prijedlog da se novac namakne oporezivanjem bankovnih depozita pa se nad otočnu državu nadvila prijetnja stečaja i izlaska iz eurozone.

Većina investitora drži da će dogovor na kraju ipak biti postignut i da će pad cijena dionica u ožujku i travnju biti privremen. Kratkoročno ipak nisu spremni izložiti se dodatnom riziku povećanjem dioničkih portfelja.

Među sektorima-dobitnicima izdvajao se onaj proizvođača automobila i automobilske opreme, pa je Volkswagen ojačao 1,4 posto, BMW 1,2 posto a Michelin 0,8 posto.

Među pojedinačnim dobitnicima izdvajao se BP, čija je dionica dobila na vrijednosti 2,5 posto nakon što je ta naftna kompanija objavila da će vratiti dioničarima do osam milijardi dolara nakon prodaje udjela u zajedničkom ulaganju ruskom partneru.

Indeks Tokijske burze Nikkei pao je 2,35 posto na 12.338 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙