FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica porasla, očekuje se pomoć Cipru

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 20. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u srijedu budući da investitori procjenjuju da se financijska kriza na Cipru neće proširiti na ostatak eurozone i da će monetarna politika i dalje pružati potporu dionicama.

Londonski FTSE porastao je 0,2 posto na 6.454 boda, frankfurtski DAX za 0,79 posto na 8.010 bodova, a pariški CAC za 1,1 posto na 3.817 bodova.

Europska središnja banka otklonila je rizik skorog sloma ciparskih banaka, poručivši da je spremna osigurati likvidnost Cipru, iako u određenim granicama, što je pomoglo popraviti raspoloženje.

Cipar ujedno pokušava ishoditi pomoć Rusije nakon što je ciparski parlament odbacio prijedlog o oporezivanju bankovne štednje kao uvjetu za dobivanje 10 milijardi eura pomoći od Europske unije.

Grčki mediji objavili su danas da je ciparski ministar financija dogovorio prodaju Cyprus Popular Banka, što je podiglo cijene na europskim tržištima dionica ali je vlada u Nikoziji u međuvremenu demantirala ta izvješća.

Trgovci smatraju da će s obzirom na ograničene potrebe za financiranjem Cipar na koncu postići dogovor s međunarodnim zajmodavcima i time otkloniti opasnost prelijevanja krize na druge zemlje eurozone.

Tržište u velikoj mjeri podupire i program kupnje obveznica koji provode američki Fed i Europska središnja banka (ECB).

Očekuje se da će Fed nakon današnjeg završetka dvodnevnog sastanka objaviti da planira zadržati program jačanja likvidnosti a trgovci podsjećaju da je upravo takva monetarna politika glavni razlog zašto su investitori još uvijek spremni kupovati dionice.

"Mnogi investitori koji su propustili priliku u vidu rasta cijena početkom godine čekali su njihov blagi pad", tumači Mouhammed Choukeir iz tvrtke Kleinwort Benson. "Sada se to dogodilo pa su pokazali pojačani apetit za rizikom.

Europske banke ojačale su u prosjeku 0,5 posto, nakon što su početkom tjedna bile najveći gubitnici.

Ronnie Chopra, tržišni strateg u tvrtki TradeNext, upozorio je međutim da bi se raspoloženje moglo brzo promijeniti ako vijesti iz Cipra signaliziraju da malena otočna zemlja klizi prema bankrotu.

Tokijska burza danas nije radila zbog praznika.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙