FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 2. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

VARAŽDIN - Financijska agencija otvorila je postupak predstečajne nagodbe za varaždinski Coning d.d, a za povjerenika predstečajne nagodbe imenovan je Zvonka Hraina iz Varaždina. Postupak predstečajne nagodbe pokrenut je 29. ožujka, a vjerovnici imaju rok od trideset dana za prijavu svojih tražbina. Prvo ročište za utvrđivanje tražbina sazvano je za 10. svibnja u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Prema dokumentaciji koju je predala uprava tvrtke ukupan dug grupacije iznosi 368 milijuna kuna od čega je dug prema državi i tvrtkama u pretežitom državnom vlasništvu oko 10 milijuna, dug prema bankama 266 milijuna, prema dobavljačima 85 milijuna te prema zaposlenicima sedam milijuna kuna. Uprava predlaže da se dug prema državi otplati u iznosu od 30 posto ukupnog duga u razdoblju od četiri godine, dok bi se preostali dio duga otpisao. Također i za dug prema dobavljačima predlaže isti model. Za rješavanje duga od 83 milijuna kuna prema Hypo banci predlaže preuzimanje projekta Samobor uz obvezu banke da financira dovršetak projekta, a za ostali dio duga predlaže refinanciranje kroz dugoročni kredit. Za dug prema ostalim financijskim institucijama predlaže se reprogramiranje dugova na dulje razdoblje uz poček od tri godine.

KUTINA - Nadzorni odbor Petrokemije razmotrio je revidirane rezultate poslovanja za 2012. godinu, u kojoj je ta tvrtka ostvarila ukupne prihode od 3,03 milijarde kuna te iskazala gubitak u poslovanju od 187,2 milijuna kuna, ili 6,2 posto od ukupnih prihoda. Na godišnjoj razini ukupni prihodi porasli su u odnosu na 2011. godinu 2 posto, a ukupni rashodi veći su za 12,4 posto. Glavninu ovog dispariteta generirao je izraziti rast cijene prirodnog plina, navode iz kutinske tvornice umjetnih gnojiva. "Petrokemija nije u razdoblju od rujna 2011. do rujna 2012. bila obuhvaćena Odlukom Vlade RH o najvišoj razini cijene plina za povlaštene potrošače, a u normativnom dijelu tržišta plina nije imala mogućnost istovremene kupnje od više dobavljača. Stoga je u svom financijskom rezultatu podnijela sav teret izrazitog rasta cijene prirodnog plina, što je imalo značajnog utjecaja na rast troškova i iskazivanje gubitka", istaknula je Uprava Petrokemije. Prema sadašnjoj tržišnoj situaciji najznačajniji pojedinačni rizik za Petrokemiju u 2013. predstavlja rast cijene plina na europskom i lokalnom tržištu, napominju iz te tvrtke.

ZAGREB - Glavna skupština riječkog Jadran-Galenskog laboratorija (JGL), zakazana za 16. svibnja, odlučivat će, uz ostalo, o uplati dijela prošlogodišnje dobiti od 52,5 milijuna kuna u temeljni kapital društva, čine će temeljni kapital biti uvećan deset puta. Prema podacima iz poziva za Glavnu skupštinu koju je JGL dostavio danas Zagrebačkoj burzi, temeljni kapital te tvrtke sada iznosi 5.831.000 kuna i podijeljen je na 58.310 dionica nominalne vrijednosti od po 100 kuna. Glavnoj se skupštini pak predlaže da se glavnina od 69,7 milijuna kuna ukupne prošlogodišnje dobiti, odnosno iznos od 52.479.000 kuna reinvestira na način da se unese u temeljni kapital JGL-a, a preostalih 17,2 milijuna kuna rasporedi u zadržanu dobit društva. Time bi se temeljni kapital JGL-a povećao na 58,31 milijun kuna, i to privatnim izdanjem novih 524.790 dionica. Uz ostalo, Glavnoj skupštini se predlaže i da se dioničarima isplati dividenda od 10 kuna po dionici, i to iz kumulirane zadržane dobiti tvrtke.

ZAGREB - Hrvatske željeznice (HŽ) počele su rekonstrukciju kolodvora Sisak, vrijednu 40 milijuna kuna, te izgradnju nathodnika u kolodvoru Sisak-Caprag u vrijednosti šest milijuna kuna, izvijestio je HŽ. Na kolodvoru Sisak bit će remontirana tri kolosijeka i pješački prijelaz, izgrađene odvodnje i drenaže te otočni peron s nadstrešnicom, rasvjetom, pristupnim stubištem i dizalom na mjestu sadašnjeg trećeg kolosijeka. Ruši se postojeći bočni peron uz kolodvorsku zgradu i postojeća armiranobetonska nadstrešnica, a umjesto nje bit će sagrađena nova čelična nadstrešnica s rasvjetom. Završetak radova planiran je za kraj 2014. godine. Izgradnjom željezničkog nathodnika (pasarele) u Sisak Capragu bit će osigurana kvalitetna i sigurna komunikacija kao i funkcionalno i moderno rješenje povezivanja dvaju dijelova grada te veza između kolodvora i industrijske zone sa stambeno-trgovačkom zonom grada. Radovi bi trebali biti završeni do početka listopada ove godine.

ZAGREB - Ožujak je na Zagrebačkoj burzi bio obilježen za otprilike četvrtinu slabijim ukupnim prometom nego mjesec prije, ali i rastom indeksa, pa se tako nakon gotovo godinu i pol dana indeks Crobex popeo iznad 2.000 bodova, objavili su danas sa Zagrebačke burze. Indeks Crobex u ožujku je porastao za 3,2 posto, a indeks Crobex10 za 2,5 posto. Ukupni promet ostvaren u ožujku na Zagrebačkoj burzi iznosio je 326,7 milijuna kuna i bio je 23,4 posto niži nego u veljači, dok je redovni promet dionicama smanjen za 22,6 posto, na 260,6 milijuna kuna. Najtrgovanija je u ožujku bila dionica HT-a, s prometom od 40,5 milijuna kuna prometa, a kojima je cijena ostala na razini od 216,05 kuna. Dionicama Diokija u ožujku je pak ostvareno više od 15 milijuna kuna prometa, i to uz povećanje cijene za čak 73,5 posto, na 19,74 kuna. S rastom cijene za 6,4 posto, na 1.573,99 kuna, ožujak su završile dionice Ericssona Nikole Tesle, s prometom od 12,9 milijuna kuna, dok je dionicama Dalekovoda, uz 10,7 milijuna kuna prometa, cijena zabilježila mjesečni rast od 12,2 posto, na 53 kune. I ostale dionice s liste deset najtrgovanijih ožujak su završile s višom cijenom u odnosu na veljaču.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 0,50 posto, na 1.998 bodova, a Crobex10 smanjen je za 0,40 posto, na 1.109,78 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 15,8 milijuna kuna, a niti jedna dionica nije imala milijunski promet. Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, od 880,4 tisuće kuna, a cijena joj je porasla za 0,67 posto, na 217,50 kuna. Za 806 tisuća kuna trgovalo se dionicom Dalekovoda uz rast cijene od 1,98 posto, na 54,05 kuna. Na današnjem ročištu vjerovnici Dalekovoda većinom glasova prihvatili su plan financijskog restrukturiranja te tvrtke. Po prometu slijedi dionica Atlantske plovidbe sa 675,3 tisuće kuna i padom cijene od 6,28 posto, na 330 kuna. Za 0,16 posto, na 294,50 kuna, danas je porasla cijena povlaštene dionice Adris grupe, uz promet od 668 tisuća kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙