FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 2. travnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

LONDON/ZAGREB - Aktivnosti u proizvodnom sektoru eurozone dodatno su oslabile u ožujku, spustivši se na najnižu razinu tri mjeseca, pokazali su u utorak konačni podaci londonske tvrtke Markit, pri čemu posebno zabrinjava njihov opetovani pad u Njemačkoj i Irskoj. Markitov sveobuhvatni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji obuhvaća aktivnosti tisuća kompanija diljem 17-članog bloka, pao je u ožujku na 46,8 bodova, što je njegova najniža razina u tri mjeseca. U veljači iznosio je 47,9 bodova. U Markitu su ga prvotno procijenili na 46,6 bodova. Njegova vrijednost i dalje ukazuje na pad aktivnosti, koji traje od kolovoza 2011. Posebno zabrinjava što su pad ponovo zabilježile Njemačka i Irska dok je u ostalim zemljama on ubrzao, uz iznimku Francuske gdje su aktivnosti pale podjednako snažnim tempom kao i u prethodnom mjesecu. Francuska inače bilježi najgori rezultat među najvećim gospodarstvima a lošija je samo Grčka. Industrijska proizvodnja pala je u svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem osim u Njemačkoj gdje je stagnirala. Ukupne nove narudžbe pale su u ožujku 22. mjesec zaredom, i to najbržim tempom od prosinca.

BRUXELLES - Stopa nezaposlenosti u eurozoni u veljači je na mjesečnoj razini ostala nepromijenjena i iznosila je 12 posto, pokazali su novi podaci europskog statističkog ureda Eurostata. Prema procjenama statističkog ureda, u eurozoni je u tom mjesecu bez posla bio 19,071 milijun ljudi. Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u skladu je s očekivanjima ekonomista, a zadržala se na razini iz prvog ovogodišnjeg mjeseca za koji je Eurostat revidirao naviše prvotno objavljen podatak. Podaci za eurozonu ukazuju na gubitak posla u veljači za daljnjih 33 tisuća ljudi. U usporedbi s veljačom prošle godine broj nezaposlenih uvećan je za gotovo 1,8 milijuna, pokazuju podaci. Nezaposlenost među mladima u veljači je porasla na 23,9 posto, s time da posebno veliki problem i dalje predstavlja u Grčkoj i Španjolskoj gdje se čvrsto drži iznad 50 posto. U Europskoj uniji stopa nezaposlenosti u veljači je iznosila 10,9 posto, čime je blago uvećana u usporedbi s revidiranih 10,8 posto. Već tri godine zaredom u EU-u se provode oštre mjere štednje, što dovodi do rasta nezaposlenosti, pa su pojedini političari već upozorili da bi takva politika mogla dovesti do jačanja populističkih vlada.

MADRID - Broj registriranih nezaposlenih u Španjolskoj u ožujku je smanjen za nešto manje od pet tisuća u odnosu na prethodni mjesec, na 5,04 milijuna, pokazali su u utorak podaci tamošnjeg ministarstva rada. Kako dalje navodi ministarstvo rada, smanjenje nezaposlenosti, prvo na mjesečnoj razini u posljednjih pet godina, pokazuje da mjere koje provodi vlada u Madridu donose ciljane rezultate. Pred vladom su ipak golemi napori s obzirom na i dalje golemu stopu nezaposlenosti od oko 26 posto, koja je među najvišima u EU. Tom problemu uvelike pridonosi teško stanje u gospodarstvu, pogođenom već drugom recesijom u nešto više od tri godine. Četvrto najveće gospodarstvo u eurozoni, koje dodatno pogađa i izrazito velika nezaposlenost među mladima, svim se silama pokušava izvući iz teškog stanja koje je prouzročio kolaps tamošnjeg sektora nekretnina nakon višegodišnjeg snažnog procvata. Kolaps toga sektora dodatno je pogoršao stanje na tržištu rada.

TOKIO - Novi guverner japanske središnje banke naglasio je uoči prvog sastanka vijeća za monetarnu politiku otkada je preuzeo dužnost da će monetarne vlasti ispuniti očekivanja tržišta i odvažno ublažiti monetarnu politiku. Guverner Haruhiko Kuroda u više je navrata najavljivao planove za poticanje gospodarstva i suzbijanje dugogodišnje deflacije koja je prigušila osobnu potrošnju i korporativna ulaganja. "Nije lako probiti začarani krug 15-godišnje deflacije", rekao je na parlamentarnom odboru u utorak. "Važno je ipak da pokažemo da smo čvrsto odlučili mobilizirati sve instrumente kojima raspolaže središnja japanska banka i učiniti sve što je potrebno i da to na odgovarajući način objasnimo tržištu" kako bi se potaknuo rast. "Usvojit ću odvažnu monetarnu politiku popuštanja koja će ispuniti očekivanja (tržišta)", dodao je. Dvodnevni sastanak središnje banke počinje u srijedu. Obećanje Kurode da će pobijediti dugogodišnu deflaciju potaknulo je nagađanja da će središnja japanska banka pokrenuti novi val agresivnih mjera, što obično rezultira padom vrijednosti jena i ide na ruku izvoznicima.

SARAJEVO - Središnja banka Bosne i Hercegovine (SBBiH) objavila je podatke o platnobilančnim transakcijama za 2012. koji pokazuju da deficit tekućeg računa iznosio 2,45 milijardi konvertibilnih maraka (1,25 milijardi eura), što je 9,5 posto procijenjenog bruto-društvenog proizvoda (BDP) u toj zemlji. U priopćenju SBBiH podsjećaju kako u odnosu na visinu deficita nije došlo do promjena u odnosu na 2011. a sve to je dokaz kako domaće gospodarstvo još uvijek ima naglašenu neusklađenost u razmjeni s inozemstvom. Visina deficita u BiH još uvijek je niža od rekordnih vrijednosti prije izbijanja sadašnje globalne krize krize pa je tako u 2008. deficit iznosio 3,51 milijardu KM (1,795 milijardi eura). Glavni uzročnik deficita je veliki nesklad u vanjskotrgovinskoj razmjeni koji doseže vrijednost od 8,44 milijarde KM (4,3 milijarde eura) i koji je za 98,9 milijuna KM (50,5 milijuna eura) viši u odnosu na 2011. Pozitivna je za sada tek stabilnost deviznih rezervi. Kako navode iz SBBiH, zahvaljujući dovoljnim priljevima financijskih sredstava iz inozemstva koji su omogućili financiranje deficita tekućeg računa, unatoč nepovoljnim trendovima nije došlo do smanjenja deviznih rezervi.

ANKARA - Tursko gospodarstvo poraslo je prošle godine samo 2,2 posto, objavio je državni institut za statistiku, sažimajući godinu obilježenu kontinuiranim smanjivanjem aktivnosti u poslovnom sektoru. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca gospodarstvo je poraslo samo 1,4 posto, nastavljajući trend usporavanja rasta u okviru kojeg su u prvom tromjesečju aktivnosti porasle 3,3 posto, u drugom 2,9 a u trećem 1,6 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci statističkog instituta. Vlada je u prvoj procjeni prognozirala rast u prošloj godini za 4,0 posto da bi potom snizila tu procjenu na 3,2 posto zbog slabašnog međunarodnog gospodarskog okruženja. Turski BDP po stanovniku iznosio je 10.504 dolara (8.204 eura), što znači da se povećao za 60 dolara. U 2010. tursko je gospodarstvo poraslo za rekordnih 8,9 posto, a u 2011. rast se stabilizirao na visokih 8,8 posto zahvaljujući ponajprije snažnoj domaćoj potražnji. Trgovinski deficit smanjen je u 2012. za 20,7 posto u odnosu na razinu iz 2011. i iznosio je 84 milijarde dolara, dobrim dijelom zahvaljujući povećanju izvoza za 13,1 posto. Turska je trenutno 17. po veličini gospodarstvo u svijetu.

MILANO - Četvrta najveća talijanska banka Banco Popolare dogovorila je prodaju malenog mađarskog ogranka tamošnjem zajmodavcu MagNet za 500 tisuća eura. Banco Popolare kupila je malog zajmodavca 2007. u sklopu vala širenja poslovanja u regiji. Njezino povlačenje iz Mađarske prvi je takav potez jedne talijanske banke nakon što je mađarski premijer Viktor Orban kazao da je dominacija stranih banaka u domaćem bankovnom sektoru prekomjerna. Kako navodi talijanska banka u priopćenju od utorka, prodaja mađarskog ogranka neće značajnije utjecati na bančino financijsko izvješće. Najveća talijanska banka u segmentu poslovanja s građanima Intesa Sanpaolo prošlog je mjeseca objavila da bi mogla smanjiti svoju prisutnost u Mađarskoj nakon što je u zadnjem tromjesečju njezino poslovanje završilo u minusu zbog gubitaka u mađarskim operacijama. Tu je zemlju ujedno nazvala "noćnom morom" za bankarsku industriju.

ATENA - Grčka će u lipnju otvoriti natječaj za privatizaciju nacionalnog željezničkog operatera Trainose, kako bi do početka 2014. pronašla kupca u skladu s uvjetima za međunarodnu pomoć. "Napravljen je prvi korak u smjeru privatizacije Trainosea. Postupak će započeti u lipnju ... i u kratkom vremenskom razdoblju stanje u grčkim željeznicama stubokom će se promijeniti", istaknuo je u priopćenju ministar razvitka Kostis Hatzidakis. Direktor državne agencije za privatizaciju HRADF Iannis Emiris dodao je da bi prodaja trebala biti dovršena "do kraja ove ili najkasnije do početa iduće godine". Prema navodima iz grčke vlade, interes za sudjelovanje na natječaju iskazale su kineske i francuske kompanije. Kako bi omogućila prodaju, vlada je podijelila krovnu tvrtku OSE čiji je dug u 2011. dosegnuo 10 milijardi eura, ukinula je pojedine linije i prebacila višak zaposlenih u druga državna poduzeća. Preustroj je započeo 2008. i Trainose je tek prošle godine poslovao s dobiti, priopćilo je ministarstvo razvitka. U planu je i prodaja tvrtke Rosco, koja je od Trainosea preuzela posao državanja vlakova. Vlada u Ateni mora ove godine prodajom imovine namaknuti 2,6 milijardi eura.

LONDON - Cijene barela nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima nakon što su izgledi za snažniju potražnju u Aziji potisnuli u drugi plan zabrinutost za tempo gospodarskog oporavka najvećeg svjetskog potrošača SAD-a. Na londonskom se tržištu cijena barela sirove nafte povisila za 44 centa, na 111,52 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo jednakoj cijeni, od 97,11 dolara. U fokusu pozornosti bila je jučerašnja izjava saudijskog ministra za naftu Alija al-Naimija da će potražnja za saudijskom naftom vjerojatno rasti idućih mjeseci, što je protumačeno kao naznaka da vodeća članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) očekuje oporavak na svom najvećem izvoznom tržištu, Aziji. Kina je prošle godine iz Saudijske Arabije uvozila nešto više od milijun barela dnevno, odnosno više od sedam posto više nego u 2011. Neki ulagači predviđaju ipak pritisak na cijene nafte, budući da ožujsko smanjenje industrijske aktivnosti u SAD-u po njima signalizira da je zamah najvećeg svjetskog gospodarstva malo popustio na kraju prvog tromjesečja.

NEW YORK - U ponedjeljak su na Wall Streetu S&P 500 i Dow Jones indeks skliznuli s rekordnih razina jer je ulagače pokolebalo slabljenje industrijske aktivnosti u SAD-u na kraju prvog tromjesečja. Dow Jones indeks oslabio je 0,04 posto, na 14.572 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,45 posto, na 1.562 boda, a Nasdaq indeks 0,87 posto, na 3.239 bodova. S&P 500 indeks nije se dugo zadržao na rekordnoj razini, dosegnutoj u četvrtak, jer posljednji makroekonomski podaci ne podržavaju rast cijena dionica. Prema izvješću Instituta za menadžere nabave, ISM indeks industrijske aktivnosti u SAD-u skliznuo je u ožujku s 54,2 na 51,3 boda, najnižu razinu u tri mjeseca. Premda je ostalo još nekoliko važnih makroekonomskih podataka o kretanjima u ožujku, analitičari procjenjuju da je u prvom tromjesečju gospodarstvo poraslo znatno brže nego u posljednjem lanjskom kvartalu, kada je ojačalo anemičnih 0,4 posto. Ipak, pitanje je podržava li takav rast gospodarstva snažan skok cijena dionica. Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je 9,5 posto, dok je Dow Jones skočio 11,2, a Nasdaq indeks 7,3 posto.

TOKIO - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, dok je američka valuta pod pritiskom zbog slabljenja industrijske aktivnosti u SAD-u. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 6,30 sati bio u minusu oko 1,2 posto, zaronivši po prvi puta nakon tri tjedna ispod razine od 12.000 bodova. Cijene dionica u Južnoj Koreji i Šangaju oslabile su, pak, 0,4 posto, dok su burzovni indeksi u Hong Kongu, Singapuru i Australiji ojačali do 0,2 posto. Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji pad S&P 500 i Dow Jones indeksa na Wall Streetu s rekordnih razina, nakon slabijih nego što se očekivalo podataka o industrijskoj aktivnosti u SAD-u. Relativno dobri gospodarski podaci iz SAD-a posljednjih su tjedana podržavali tržišta, unatoč ciparskoj krizi, produbljivanju recesije u eurozoni i slabijem rastu kineskog gospodarstva u odnosu na prethodne godine. Očekuje se da će središnja japanska banka ovoga tjedna dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknula rast tamošnjeg gospodarstva i suzbila deflaciju. Od Europske središnje banke ne očekuju se, pak, nove poticajne mjere, no moguće su naznake takvog poteza ubuduće, kažu analitičari.

(Hina) xmkuz ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙