FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze oslabile u očekivanju smjernica iz SAD-a

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 15. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u petak u nervoznoj trgovini dok ulagači čekaju dodatne podatke iz Sjedinjenih Država koji su u posljednje vrijeme kompas za tržišta.

Londonski FTSE oslabio je 0,51 posto na 6.496 bodova, frankfurtski DAX za 0,17 posto na 8.044 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,71 posto i iznosio 3.844 boda.

"Cijene dionica pale su nakon još jednog snažnog tjedna“, kazao je Matt Basi, trgovac iz tvrtke CMC Markets. Dodao je da su cijene dionica kolebljive budući da istječu tromjesečni i mjesečni terminski ugovori i opcije za kupnju, što znači da će neki investitori preispitati udjele pojedinih vrsta imovine u svojim portfeljima.

Ulagači se također spremaju za moguću veću kolebljivost budući da se ponovno sastao talijanski parlament, gotovo tri tjedna nakon neriješenog ishoda parlamentarnih izbora, pri čemu se stranke i dalje ne mogu dogovoriti o sastavu vlade u trećem po veličini gospodarstvu eurozone.

Nedavni snažni američki gospodarski podaci, uključujući prošlotjedno izvješće o zaposlenosti, gurnuli su europske dionice u ovom tjednu na nove najviše razine u više godina, potpirivši očekivanja da će i današnje izvješće o proizvodnji premašiti očekivanja i pomoći održati rast dionica.

"Američki podaci i dalje će signalizirati napredak, dajući potporu tržištu“, napisali su u bilješci analitičari Credit Agricolea.

Među najvećim je utezima za tržište bila naftna kompanija Royal Dutch Shell koja je izgubila na vrijedosti 1,7 posto. Francuski konglomerat Vivendi oslabio je 3,7 posto a švicarski proizvođač čokolade Lindt & Spruengli i modni lanac Hennes & Mauritz 2,1 odnosno 0,2 posto, nakon što su objavilei poslovne rezultate. Njemački proizvođač automobila Volkswagen izgubio je na vrijednosti 2,5 posto.

Među dobitnicima isticali su se pak francuski Bouygues Telecom cijene čijih sud ionica skočile za 4,4 posto, te International Airlines koji je dobio na vrijednosti 3,2 posto i Aggreko, čije su dionice ojačale 1,3 posto. Proizvođač čipova ARM Holdings bio je na dobitku 2,7 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 1,45 posto, na 12.560 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙