FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica ojačala uoči summita EU-a

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 14. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u četvrtak nakon što je niz ohrabrujućih američkih podataka povećao nade u poboljšanje globalnih gospodarskih izgleda a ulagači predviđaju i da će europski čelnici na predstojećem summitu raspravljati o labavljenju mjera štednje.

Londonski FTSE porastao je 0,39 posto na 6.506 bodova, frankfurtski DAX za 1,05 posto na 8.044 boda, dok je pariški CAC bio u plusu 0,81 posto i iznosio 3.867 bodova.

Novi podaci iz SAD-a pokazali su neočekivano snažan rast prometa u maloprodaji u veljači, što ukazuje na jačanje američkog gospodarstva.

"Brine nas samo što se poboljšavaju makroekonomski podaci u SAD-u ali još ne i u Europi, što znači da tržište raste na temelju nada a ne stvarnih znakova, te postoji rizik da jačanje dionica neće biti imuno na razočaranje s makroekonomske strane", rekao je David Thebault iz tvrtke Global Equities.

Ulagači će stoga pozorno pratiti dvodnevni summit Europske unije koji počinje tijekom dana, a očekuje se da će biti fokusiran na rješavanje problema visoke nezaposlenosti i na potrebu ublažavanja mjera štednje kako bi se oživio gospodarski rast.

"Tržište očekuje promjenu tona kada je u pitanju štednja. Čelnici sada valjda uviđaju da moraju ublažiti mjere štednje jer se stanje u gospodarstvu u protivnom neće promijeniti", dodao je Thebault.

Dionice banaka eurozone našle su se u četvrtak među najvećim dobitnicima. Francuski BNP Paribas dobio je na vrijednosti 1,6 posto, a španjolski Banco Santander dva posto.

Talijanski osiguravatelj Generali ojačao je 6,5 posto nakon što je izvjestio o boljim od očekivanja rezultatima poslovanja.

Cijene dionica europskih proizvođača telekomunikacijske opreme Ericssona i Alcatel-Lucenta porasle su za 2,5 odnosno tri posto nakon što je najveći svjetski mobilni operater China Mobile najavio kako planira ove godine potrošiti 6,7 milijardi dolara za razvoj 4G tehnologije.

Na dobitku su bile i dionice telekomunikacijskih operatera, pa je dionica France Telecoma ojačala 2,4 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 1,16 posto na 12.381 bod.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙