FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banke pritisnule europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 11. ožujka 2013. (Hina/Reuters) Europske dionice spustile su se u ponedjeljak s najviših razina u više od četiri godine, pritisnute padom vrijednosti bankovnog sektora koji je pogodio sniženi kreditni rejting Italije ali i moguće postrožene regulatorne mjere u Velikoj Britaniji.

Indeks Frankfurtske burze DAX pao je 0,17 posto na 7.972 boda, a pariški CAC bio je u minusu 0,28 posto i iznosio 3.827 bodova. Londonski FTSE bio je pak na dobitku 0,3 posto i dosegnuo je 6.502 boda.

Najveći su uteg za burzovne indekse bile banke, koje su u prosjeku oslabile 1,4 posto. Talijanski zajmodavci bili su među najvećim gubitnicima, nakon što je agencija Fitch u petak navečer snizila kreditni rejting Italije, i to uz negativnu prognozu, s obzirom na neriješen ishod prošlomjesečnih parlamentarnih izbora.

Taj bi potez mogao pojačati pritisak na talijanske banke da povećaju rezervacije za loše kredite.

"Rejting je snižen samo za jednu razinu ali negativni izgledi znače da bi mogao biti i dodatno snižen u slučaju zastoja strukturnih reformi i produbljavanja recesije", kazao je Nicola Marinelli iz tvrtke Glendevon King Asset Management.

Talijanski burzovni indeks FTSEMIB oslabio je 0,8 posto.

Iako analitičari predviđaju oporavak poslovnih rezultata banaka u narednih 12 mjeseci, strahuje se da će novi propisi u Velikoj Britaniji ograničiti manevarski prostor britanskih zajmodavaca da slijede očekivani opći trend. Utjecajna skupina parlamentarnih zastupnika predložila je da regulator odlučuje o tome u kojoj se mjeri banke mogu zaduživati za potrebe ulaganja i kreditnih plasmana.

Cijene dionica Royal Bank of Scotlanda, Barclaysa i Lloyds Banking Groupa pale su stoga do 2,8 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,53 posto, na 12.349 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙