FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 1. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON - Europska investicijska banka (EIB) objavila je u petak da će u iduće tri godine povećati kreditne plasmane za dodatnih 60 milijardi eura kako bi poduprla gospodarski rast i zapošljavanje u Europi. Banka će time povećati godišnje plasmane kredita na 65 do 70 milijardi eura, navodi se u današnjem priopćenju EIB-a. Time se EIB nadovezuje na prošlogodišnju odluku zemalja članica Europske unije o povećanju bančina kapitala za 10 milijardi eura. Očekuje se da će banka dodatnim plasmanima inicirati kreiranje projekata ukupne vrijednosti do 180 milijardi eura, uključujući ulaganja privatnog i javnog sektora, fokusiranje na inovacije, pristup malih i srednjih poduzeća izvorima financiranja, efikasnu potrošnju resursa i stratešku infrastrukturu. Banka je u prošloj godini potpisala ugovore o ukupno 52,2 milijarde eura novih kredita u više od 60 zemalja. Od toga je 44,8 milijardi eura osigurano za projekte u Europskoj uniji, a 7,4 milijarde za projekte izvan EU-a. U sklopu potpore pojedinim zemljama EU zapalim u ekonomske teškoće, EIB je pružio ciljanu potporu ključnim pokretačima rasta i zapošljavanja, posebno malim i srednjim poduzećima, s 13 milijardi eura. Izravnu odnosno neizravnu potporu u 2012. dobilo više od 200 tisuća takvih poduzeća.

WASHINGTON - Američka osobna potrošnja porasla je u siječnju poduprta pojačanim izdvajanjem Amerikanaca za usluge, dok su njihovi dohoci zabilježili najveći pad u proteklih 20 godina. Ministarstvo trgovine priopćilo je u petak da je potrošnja u siječnju povećana za 0,2 posto, nakon revidiranog 0,1-postotnog rasta u mjesecu prije. Siječanjski rast u skladu je s očekivanjima ekonomista. Potrošnja čini oko 70 posto američke gospodarske aktivnosti i kada se prilagodi inflaciji, porasla je u siječnju za 0,1 posto. Sličan je rast zabilježila i u prosincu. Najveća su stavka u potrošnji bile usluge, što je vjerojatno povezano s poskupljenjem grijanja. Potrošnja za robe smanjena je, vjerojatno zbog isteka 2-postotnog smanjenja doprinosa iz plaća. Dohoci su u prvom ovogodišnjem mjesecu pali 3,6 posto, što je njihov najveći pad od siječnja 1993. Među razlozima izdvaja se visoka usporedna razina iz prosinca kada su poskočili 2,6 posto jer su kompanije požurile isplatiti dividende i bonuse prije nove godine kada je na snagu stupilo povećanje poreza. Upravo su viši porezi dodatni razlog smanjenja dohoci. Tako je raspoloživi dohodak kućanstava nakon inflacije i poreza potonuo u siječnju 4,0 posto, nakon 2,7-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

RIM - Talijansko gospodarstvo smanjilo se u prošloj godini 2,4 posto, dok je javni dug porastao na 127 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), sa 120,8 posto u 2011. Proračunski manjak spustio se istodobno na 3,0 posto BDP-a, što znači da najviša dopuštena razina u Europskoj uniji. U 2011. iznosio je 3,8 posto BDP-a, izvijestila je talijanska statistička agencija ISTAT. Italija je također zabilježila primarni višak, koji ne uključuje kamate na dug, od 2,5 posto BDP-a, što znači da je više nego udvostručen u odnosu na 2011 kada je iznosio 1,2 posto. Italija prolazi kroz najdulju recesiju u dva desetljeća, a nezaposlenost je na rekordno visokim razinama. Osobna potrošnja smanjila se 4,3 posto a ulaganja u kapitalna dobra potonula su osam posto. Izvoz je uvećan 2,3 posto a uvoz je smanjen 7,7 posto.

BRUXELLES - Autobusni putnici u Europskoj uniji od petka, 1. ožujka imaju puno veća prava, koja su sada izjednačena s pravima putnika u zračnom prometu i željeznici, a koja između ostaloga predviđaju naknadu zbog kašnjenja na relacijama duljim od 250 kilometara. Uredba o pravima putnika koji putuju autobusom stupila je u petak na snagu. U Europskoj uniji oko 70 milijuna putnika godišnje preveze se autobusom i oni do sada nisu imali ista prava kao putnici u zračnom prometu. Uredba propisuje da transportna tvrtka za putovanja dulja od 250 kilometara mora osigurati zaštitu putnika u slučaju smrti, ozljede, gubitka ili štete uzrokovane nesrećama na cesti (nacionalni zakon ne može odrediti maksimalni iznos manji od 220.000 eura po putniku i 1.200 eura po komadu prtljage), zaštitu putnika u smislu izravne praktične pomoći u slučaju nesreće (s mogućnošću ponude do dva noćenja u hotelu, po maksimalnoj cijeni od 80 eura po noćenju), posebnu besplatnu pomoć za invalide i osobe s ograničenom mobilnošću i to na autobusnim terminalima i u samom prijevoznom sredstvu.

LONDON - Euro se u petak na međunarodnim deviznim tržištima spustio na novu najnižu razinu prema dolaru u ovoj godini, pogođen zabrinutošću zbog stanja u Italiji, slabim gospodarskim podacima iz eurozone i prijetećim rezovima u američkom proračunu. Euro je u takvim okolnostima oslabio 0,5 posto preme dolaru, nakratko se spustivši i do 1,29855 dolara, što je njegova najniža razina od 11. prosinca. Potom se njime trgovalo po 1,2996 dolara, što znači da je oslabio 0,44 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem. Dolar je ojačao i prema jenu, za 0,22 posto, dosegnuvši 92,74 jena. Zabilježio je nakratko i najvišu razinu prema švicarskom franku u posljednja tri mjeseca od 94,23 švicarska centima, nakon čega se stabilizirao na 94,19 centima, u plusu 0,56 posto prema prethodnom zatvaranju. Dolar je danas zabilježio najvišu razinu u šest mjeseci prema košarici najvažnijih svjetskih valuta. Fokus ulagača usmjeren je i predstojećim proračunskim rezovima u SAD-u, u iznosu 85 milijardi dolara, koji bi mogli započeti u petak, kažu analitičari, uz napomenu da bi zabrinutost glede učinaka takvog poteza na najveće svjetsko gospodarstvo mogla samo potaknuti kupovine dolara, percipiranog sigurnim utočištem za kapital.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙