FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. ožujka 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

ZAGREB/BRUXELLES - Države članice EU-a moraju do 16. ožujka prenijeti u nacionalna zakonodavstva revidiranu direktivu o kašnjenju u plaćanjima u poslovnim transakcijama, koja obvezuje javne vlasti da plate robu i usluge u roku 30 kalendarskih dana ili, iznimno, 60 dana, priopćeno je iz Bruxellesa. Tvrtke bi, po direktivi, trebale platiti svoje račune u roku 60 kalendarskih dana, osim ako se ne dogovore drugačije i ako to nije jako nepravedno prema drugoj strani. "Kašnjenja u plaćanjima znače da male i srednje tvrtke gube vrijeme i novac, a sporovi mogu pokvariti odnose s klijentima. Ta štetna kultura kašnjenja u plaćanju mora prestati", rekao je potpredsjednik Europske komisije za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani. Nove mjere obvezne su za javne vlasti, dok za tvrtke nisu tako da one mogu produljiti rok plaćanja nekoliko dana ili tjedana kako bi zadržale dobre odnose s klijentima.

BRUXELLES - Europa će zaostati za Kinom, Japanom i Sjedinjenim Državama ako ne prihvati prijedlog zakona o gradnji milijuna novih postaja za napajanje električnih vozila i vozila na plin, upozorio je europski povjerenik za promet Siim Kallas. Povjerenik Kallas otvorio je prvu ministarsku raspravu o tom prijedlogu koji neki u industriji smatraju najznačajnijim do sada kada je riječ o alternativnim gorivima. Tom inicijativom želi se prevladati zastoj u razvoju električnih vozila i vozila na plin jer ne postoji mreža postaja za njihovo napajanje. "Naši konkurenti Japan, Kina i SAD napreduju prema tim ciljevima", rekao je Kallas na sastanku ministara prometa EU-a u ponedjeljak. Kada je riječ o zabrinutosti država članica zbog cijene, strogih ciljeva i roka za njihovo ostvarenje do 2020., Kallas je kazao da je Europska komisija spremna biti fleksibilna te da će trošak snositi privatni sektor. "Moja opća ideja je da bi potrebna ulaganja trebala doći iz privatnog sektora", rekao je, dodajući da je industrija podržala taj prijedlog.

BERLIN - Inflacija u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, usporila je u veljači na najnižu razinu u više od dvije godine, pokazali su službeni podaci objavljeni u utorak. Troškovi života u Njemačkoj porasli su u tom mjesecu za 1,5 posto na godišnjoj razini, nakon 1,7-postotnog rasta u siječnju, objavio je u konačnim podacima za prošli mjesec Savezni ured za statistiku Destatis. Na mjesečnoj razini indeks potrošačkih cijena (CPI) porastao je u veljači za 0,6 posto. Podaci su potvrdili preliminarnu procjenu objavljenu krajem prošlog mjeseca. Njemačka je posljednji put zabilježila nižu godišnju stopu inflacije u prosincu 2010. kada je iznosila 1,3 posto. Usklađeni indeks potrošačkih cijena (HICP), mjerilo inflacije Europske središnje banke(ECB), također je pokazuje sporiji rast cijena u Njemačkoj na godišnjoj razini u veljači, po stopi od 1,8 posto, u odnosu na 1,9 posto koliko su porasle u siječnju, priopćio je Destatis.

TOKIO - Indeks povjerenja japanskih potrošača dosegnuo je u veljači najvišu razinu od sredine 2007., uz pojačana očekivanja o rastu cijena koja signaliziraju postupno širenje baze gospodarskog oporavka. Indeks raspoloženja kućanstava s dva ili više članova, koji uključuje očekivanja u vezi s primanjima i radnim mjestima, porastao je u veljači na 44,3 boda, sa 43,3 boda koliko je iznosio u siječnju. Vrijednosti niže od 50 bodova ukazuju na pesimizam potrošača. Istraživanje je također pokazalo da 69,5 posto ispitanika misli da će cijene porasti tijekom idućih 12 mjeseci, što je najviši postotak od listopada 2011. U siječnju takvo je mišljenje iznijelo 65,3 posto ispitanika. Premijer Shinzo Abe zalaže se za agresivno ublažavanje monetarne politike radi jačanja gospodarstva i suzbijanja štetne deflacije. "Veće cijene dionica, dijelom i zbog Abeove politike, pomogle su poboljšati povjerenje potrošača, što će pak poduprijeti oporavak gospodarstva", rekao je Yoshiki Shinke, viši ekonomist instituta Dai-ichi Life Reaearch.

ZAGREB/MOSKVA - Rusija i Europska unija dogovorile su se da će nastaviti dijalog o bezviznom režimu, s tim da će nositeljima službenih putovnica vjerojatno uskoro biti dopušteno putovati bez viza, ali bi novi ruski zakon o zaštiti osobnih podataka mogao biti zapreka usvajanju mogućeg dogovora, javljaju u utorak ruski mediji. Ruski pregovarač s EU-om za bezvizni režim, veleposlanik Anvar Azimov, i glavni direktor Opće uprave EU-a za unutarnje poslove Stefano Manservisi sastali su se u ponedjeljak u Moskvi, a Manservisi je rekao novinarima nakon sastanka da se pitanje bezviznog režima za nositelje službenih putovnica može riješiti u roku od nekoliko tjedana. Međutim, novi ruski zakon o zaštiti podataka mogao bi otežati dijalog o ublažavanju viznog režima, rekao je Manservisi. Dodao je da bi se novim ruskim zakonom, koji obvezuje zrakoplovne tvrtke da prenesu podatke o putnicima, čak i onima koji su u tranzitu, ruskim agencijama za provedbu zakona, mogli prekršiti zakoni EU-a te da stoga to treba pažljivo proučiti.

TOKIO - Skupina japanskih istraživača počela je u utorak s pokušajem vađenja iz podmorja metan-hidrata, kristalizirane mješavine vode i plina ponekad zvane "gorući led", koja bi mogla spasiti Japan od energetske nestašice. Pripreme su bile u tijeku mjesecima a ispitivanje je počelo u utorak ujutro, izjavio je novinarima ministar industrije Toshimitsu Motegi. "Želimo tehnologije učiniti pouzdanima u cilju postizanja komercijalne eksploatacije", dodao je. Pokušaj predvodi Japan Oil, Gas and Metal National na poluotoku Atsumi u vodama prefekture Aichi. Sastoji se u pokušaju vađenja tog plina, zatvorenog u dubokim oceanskim vodama pod uvjetima jakog tlaka i niske temperature. U japanskim teritorijalnim vodama nalazi se blizu južne obale, od Shizuoke do Wakayame i, prema nekim procjenama, njegova količina gotovo bi mogla zadovoljiti 10-godišnje potrebe za plinom u Japanu, zemlji koja je dosad bila primorana uvoziti 95 posto energije. Japanska kupovina plina povećana je zadnje dvije godine nakon nuklearne nesreće u Fukushimi izazvane tsunamijem u ožujku 2011.

MUENCHEN - Najveći svjetski reosiguravatelj Munich Re objavio je da očekuje stabilno poslovanje i rezultate u ovoj godini, nakon što mu je neto dobit u 2012. više nego učetverostručena. "Iako će gospodarski rast u mnogim razvijenim zemljama biti sporiji zbog konsolidacije državnih financija i visoke nezaposlenosti, i dalje smo optimistični glede našeg poslovanja", rekao je izvršni direktor Nikolaus von Bomhard. Tako za 2013. predviđaju gotovo 3,0 milijarde eura neto dobiti. Prošlog su mjesec izvijestili da im je neto dobit u 2012. skočila na 3,211 milijardi eura, sa 711 milijuna eura u godini ranije. Operativna dobit također je više nego učetverostručena, na 5,35 milijardi eura, s 1,18 milijardi eura u 2011. Bruto prihod od premija uvećan je 5,1 posto i iznosio je 52 milijarde eura. Glavni čimbenik oštrog rasta dobiti bili su niži gubici od prirodnih katastrofa u prošloj godini, u iznosu 1,3 milijarde eura. U 2013. u kompaniji očekuju zaračunati bruto prihod od premija u rasponu od 50 do 52 milijarde eura, pod pretpostavkom stabilnih valutnih tečajeva.

DUBLIN - Irski niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair naručio je do 200 Boeingovih zrakoplova vrijednih 18 milijardi dolara (13,8 milijardi eura) prema kataloškim cijenama, objavio je u utorak Irish Independent. Narudžba koju će američki predsjednik Barack Obama i irski premijer Enda Kenny potvrditi sljedećeg tjedna u Bijeloj kući najveća je u povijesti Ryanaira, prenose novine. Upitan da komentira izvješće, Ryanairov je glasnogovornik za AFP kazao da kompanija "ne komentira glasine i spekulacije i ne sudjeluje u njima ni na kakav način". Novi zrakoplovi zamijenit će pojedine letjelice tipa 737 i omogućiti kompaniji da proširi poslovanje i izvan Europe, piše list. Izvješće se vremenski podudarilo s odlukom Europske komisije da blokira i treći pokušaj Ryanaira da preuzme irskog konkurenta Aer Lingus zbog kršenja propisa kojima se jamči ravnopravna tržišna utakmica na jedinstvenom tržištu Europske unije.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice stabilizirale su se u utorak nadomak najvišoj razini u četiri i pol godine nakon što su poslovni rezultati rudarskog diva Antofagaste i proizvođača vozila Audi ocrtali mješovitu sliku o poslovnim rezultatima kompanija. Londonski FTSE porastao je 0,08 posto na 6.508 bodova, frankfurtski DAX za 0,04 posto na 7.987 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,12 posto i iznosio 3.840 boda. Rudarska kompanija Antofagasta bila je vodeći dobitnik u Europi nakon što je najavila da će više nego udvostručiti dividendu za prošlu godinu s obzirom na povećanu dobit. Cijene njezinih dionica poskočile su pet posto. Njemački je pak Volkswagen izgubio na vrijednosti 1,4 posto zbog stagnacije poslovnih rezultata podružnice za luksuzne automobile Audi koja je inače glavni generator njegove dobiti. Godišnji prinosi na dionice kompanija u eurozoni veći su za 9,2 posto od onih na njemačke 10-godišnje obveznice, pokazuju podaci Datastreama. Pozornost se sada usmjerava na početak pregovora talijanskih stranaka o formiranju vlade nakon neriješenog ishoda nedavnih parlamentarnih izbora.

NEW YORK - U ponedjeljak je na Wall Streetu Dow Jones indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti, peti dan zaredom, dok se S&P 500, nakon sedam dana neprestanog rasta, primaknuo na samo devet bodova od svog rekorda. Dow Jones ojačao je 0,35 posto, na 14.447 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,32 posto, na 1.556 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 3.252 boda. Početak trgovanja nije nagovještavao takav razvoj situacije. Dionice su bile pod pritiskom zbog smanjenja kreditnog rejtinga Italije i slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka iz Kine. Međutim, to nije uplašilo ulagače, pa se tržište kasnije smirilo, a indeksi su nadoknadili početne gubitke. Premda mnogi očekuju korekciju cijena dionica, nakon što je od početka godine Dow porastao više od 10, a S&P 500 više od 9 posto, tržite djeluje čvrsto. VIX indeks 'straha' Čikaške burze opcija pao je jučer više od 8 posto, na 11,56 bodova, najnižu razinu od veljače 2007., što pokazuje da ulagači ne očekuju pad cijena dionica.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago pale jer, osim jučerašnjeg novog rekordnog dosega Dow Jones indeksa na Wall Streetu, nema drugih vijesti koje bi potaknule ulagače, dok je tečaj dolara prema japanskom jenu dosegnuo novu najvišu razinu u tri i pol godine. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,4 i 1,5 posto. Singapurski burzovni indeks blago je porastao, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto. Današnje trgovanja na azijskim burzama počelo je blagim rastom cijena dionica jer je jučer na Wall Streetu Dow Jones indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti. No, kako nije bilo drugih značajnijih vijesti koje bi podržale tržište, entuzijazam ulagača je splasnuo, pa su burzovni indeksi skliznuli u negativno područje.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙