FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 11. veljače 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ - Gospodarska aktivnost u SAD-u jača, u eurozoni stagnira, dok rast u Kini i Indiji usporava, pokazali su podaci Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). U OECD-u tumače da njihov indeks vodećih pokazatelja navodi na zaključak o "učvršćivanju" rasta američkog gospodarstva. Isto vrijedi i za Veliku Britaniju, iako pokazatelji sugeriraju nešto sporiji tempo rasta nego prije mjesec dana, konstatirao je OECD u redovnom mjesečnom izvješću o složenim vodećim pokazateljima koje se smatra pouzdanima pokazateljem aktivnosti za idućih šest mjeseci. U Japanu i Brazilu pojavljuju se znakovi "ubrzavanja rasta". Za 17 članica eurozone, te konkretno Njemačku i Italiju, vodeći pokazatelji "ukazuju na stabilizaciju izgleda rasta", dok bi u Francuskoj "rast prema očekivanjima trebao ostati slab". Kina i Indija po svim su pokazateljima na putu rasta, ali "ispod trenda u usporedbi s pozitivnijim signalima u prošlomjesečnoj procjeni". Pokazatelji za Kanadu i Rusiju i dalje pak signaliziraju rast ispod trenda, priopćio je OECD.

BRUXELLES - Europska komisija odobrila je u ponedjeljak šestomjesečno jamstvo u iznosu 1,2 milijarde eura kojim je Francuska priskočila u pomoć posrnulom proizvođaču automobila PSA Peugeot Citroenu. U Bruxellesu navode da je "jamstvo potrebno kako bi se (bankovnom ogranku tvrtke) Banque PSA Finance (BPF) osigurao pristup tržištu novca i tako izbjeglo širenje problema na francuski bankovni sustav koje bi utjecalo na troškove financiranja banaka". BPF nudi uslugu financiranja potencijalnim kupcima, ali se suočio s problemima u refinanciranju zbog poteškoća u grupi. Prošle je godine najveći francuski proizvođač automobila prodao manje od tri milijuna automobila na tržištima širom svijeta, 16 posto manje nego u 2011. U priopćenju Komisije dodaje se da je proširenje potpore s Banque PSA Finance na grupu PSA u cijelosti uvjetovano planom preustroja za cijelu grupu. Plan mora biti dostavljen Bruxellesu u roku od šest mjeseci. "Komisija će na temelju toga moći donijeti konačnu odluku o pomoći", ističe se u priopćenju.

LONDON - Novinari BBC-a planiraju jednodnevni štrajk idućeg tjedna zbog smanjivanja broja zaposlenih, rekao je britanski Nacionalni sindikat novinara (NUJ). Članovi NUJ-a koji rade u BBC-u će štrajkati 18. veljače a od petka će raditi strogo prema pravilima ukoliko njihova medijska kuća ne obustavi proglašavanje viškova zaposlenih i one koje su u opasnosti od gubitka posla ne prerasporedi drugdje u korporaciji, rekao je sindikat u izjavi. Utvrđivanje viškova zaposlenih dio je petogodišnjeg programa BBC-a za smanjivanje broja radnih mjesta za 2000. BBC je rekao da je razočaran pokretanjem štrajka i da planira sastanak kasnije ovoga tjedna s NUJ-em kako bi pokušao naći rješenje.

LJUBLJANA - Dogovorom o zajedničkom europskom proračunu za razdoblje 2013-2020. Slovenija i dalje ostaje "neto primateljica" iz europskog zajedničkog proračuna, što premijer Janez Janša tumači kao uspjeh njegove vlade, dok slovenski tisak dvoji radi li se o uspjehu ili zapravo neuspjehu, do čega dolazi zbog krize i zaostajanja zemlje. Slovenija u sedam godina može iskoristiti 5,3 milijarde eura europskih sredstava, od čega 4,5 milijarde u okviru tzv. nacionalnih ovojnica. Premijer Janez Janša smatra da takav rezultat znači pregovarački uspjeh njegove vlade jer se pri ulasku Slovenije u EU 2004. računalo da će samo do 2013. Slovenija održati poziciju neto-primateljice sredstava iz europskog proračuna, a nakon toga da će u europski proračun više izdvajati nego iz njega dobivati, jer će joj se se sredstva za kohezijsku politiku EU-a smanjivati, s obzirom na približavanje njenog BDP-a prosjeku Europske unije. List "Dnevnik" navodi da proračunska pozicija Slovenije u zajedničkom proračunu EU-a za razdoblje 2013-2020. nije toliko uspjeh vlade i premijera, koliko je posljedica gospodarske krize i njena zaostajanja za europskim prosjekom.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice porasle su u ponedjeljak poduprte nadama u snažniji oporavak svjetskog gospodarstva, pri čemu je fokus ulagača preusmjeren na sastanak ministara financija eurozone i temu snažnog eura kao kočnice za gospodarstvo u regiji. Londonski FTSE porastao je 0,43 posto na 6.291 bod, frankfurtski DAX za 0,1 posto na 7.657 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 0,61 posto i iznosio 3.671 bod. Ulagače je na kraju prošlog tjedna oraspoložili snažni trgovinski podaci iz Kine i SAD-a, koji su potaknuli nadu u snažniji oporavak svjetskog gospodarstva. Takvo se raspoloženje na početku novog tjedna očitovalo u rastu vrijednosti dionica u rudarskom sektoru.

LONDON - Euro je u ponedjeljak ojačao prema dolaru i jenu u nervoznoj trgovini na međunarodnim tržištima, a u fokusu pozornosti našla se tečajna politika. Euro je prema dolaru ojačao 0,2 posto, na 1,3384 dolara. Bio je na dobitku i prema jenu, i to 0,9 posto, i njime se trgovalo po 124,98 jena. Dolar je također ojačao prema japanskoj valuti, i to 0,8 posto, na 93,42 jena. Euro je danas ojačao zahvaljujući kupovinama poduzeća, ali su njegov rast zakočile bojazni povezane s paketom pomoći za Cipar, te pojačana zabrinutost zbog političkog skandala u Španjolskoj i pripreme za ovomjesečne talijanske parlamentarne izbore. U drugom dijelu tjedna u fokusu pozornosti bit će podaci o BDP-u eurozone, sastanak skupine G20 i redovno zasjedanje japanske središnje banke. Danas su mnoga azijska tržišta bila zatvorena zbog kineske Nove godine.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙